SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

masło

  • Niedawno zostałem zapytany o idealny posiłek przed biegiem na 3 km i czas dostarczenia energii do ustroju. Od razu warto zaznaczyć, że nie istnieje idealna dieta, posiłek ani żadne inne rozwiązanie. Każda osoba ma indywidualne predyspozycje, w innym tempie trawi pokarmy, inaczej metabolizuje leki, w innym tempie odnawia glikogen mięśniowy. Dlatego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2391 Data: 2021-06-28 19:46:58
  • Kiedy pojawiło się masło orzechowe, świat zwariował. Niewiele jest osób, które na jego widok przejdą obojętnie. A jeśli są, to szczerze mówiąc podziwiam... Coś w tym jest, że orzeszki arachidowe i wszystko, co z nich powstaje, jest tak wciągające, że ciężko tylko lekko skubnąć dla smaku i powiedzieć sobie dość.  Jak jeść NUTLOVE? Najlepiej to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8617 Data: 2019-12-03 08:56:09
  • [...] przewodu pokarmowego, układu moczowo-płciowego, oczu itd. Bogate źródła witaminy A to: tran z dorsza wątroba bydlęca, cielęca, wieprzowa ser fermentowany, tłusty masło ser biały, tłusty twaróg nerki śmietana jaja śledź wędzony Natomiast źródłami karotenu są np.: marchew, zielona pietruszka, szczaw, szpinak, kapusta włoska, sałata, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2681 Data: 2021-07-13 10:35:15
  • Czy chleb powoduje cukrzycę? Po co chloruje się mąkę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie wskazuje, by ilości alloksanu zawarte w mące stanowiły zagrożenie dla człowieka. Nic nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3188 Data: 2021-01-02 09:38:14
  • Co zamiast mięsa? 13 najlepszych źródeł białka roślinnego

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Coraz więcej osób chętniej rezygnuje (lub ogranicza) z jedzenia mięsa na rzecz wegetariańskich czy wegańskich odpowiedników. Na dzień dzisiejszy staje się to dość proste z racji tego, że mamy swobodny dostęp do pożywnej i wzbogaconej o różne wartości odżywcze żywności.  Komosa ryżowa Komosa to ziarno o wysokiej zawartości białka i jest to białko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6042 Data: 2020-01-27 16:37:04
  • Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 978 Data: 2023-02-01 18:19:54
  • [...] mniej tłuszczów nasyconych. Komentarz: Badanie było sponsorowane przez producentów produktów mlecznych. Niezrozumiałe byłoby, gdyby promowali tylko ser, a na straty spisali masło. Moim zdaniem nie należy przesadzać z podażą tłuszczów nasyconych, niezależnie czy jest to śmietana, smalec, masło czy sery. Jednak z innych badań płyną podobne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 765 Data: 2022-12-04 10:09:26
  • Ile kalorii ma awokado? Wartość odżywcza awokado

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 774 Data: 2023-03-01 14:34:54
  • Jagielnik na kokosowym spodzie

    Artykuł
    Fitkuchnia

    [...] i wodą i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Jak już kasza będzie ugotowana dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Po około 10 minutach, jak olej i masło się rozpuszczą masę dokładnie blendujemy i przekładamy na wcześniej upieczony spód. Wkładamy do lodówki. Składniki na polewę - olej, masło i czekoladę wkładamy do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3324 Data: 2018-03-15 08:07:45
  • Jaglany "Snickers" bez cukru

    Artykuł
    Fitkuchnia

    [...] nam to usunąć z kaszy nieprzyjemną gorycz. Kaszę gotujemy w 500 ml wody około 10 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe, i gotujemy kolejne 5 minut. Kolejno dodajemy masło orzechowe, izolat oraz erytrytol i dokładnie wszystko mieszamy. Pozwalamy kaszy wchłonąć ewentualny namiar płynu i zdejmujemy garnek ze źródła ognia. Po około 10 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8468 Data: 2019-09-14 17:56:38
  • Utrzymanie odpowiedniej do swojego wzrostu masy ciała i odpowiedniej równowagi między masą mięśniową a ilością tkanki tłuszczowej jest kluczowe dla osób starszych dla zapewnienia sobie zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. Zarówno jednak nadwaga, jak i niedowaga stanowią zagrożenie dla człowieka. W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 798 Data: 2023-06-01 11:21:29
  • Żywieniowe wyzwania i problemy młodych sportowców

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wyzwania młodego sportowca, czyli garść podpowiedzi, jak sobie radzić z wybranymi problemami. Pogodzenie aktywności sportowej, na poziomie ciut wyższym niż zupełny amator, z nauką w szkole, stanowi często trudne wyzwanie, stojące przed młodym sportowcem.  Czy naprawdę chcesz, przystępować w takim stanie do swojego treningu? Wątpię! A przecież [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5272 Data: 2021-03-24 14:17:55
  • Omega 3, 6, 7, 9 - czym się od siebie różnią?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] kwas palmitoleinowy oraz kwas trans palmitoleinowy. Do produktów bogatych w dobroczynne kwasy Omega 7 należą m.in. rokitnik, orzechy (w szczególności makadamia), mięsa, masło oraz awokado. Kwasy Omega 7, pomimo że popularnością nie dorównują Omega 3, mają równie znaczący szereg prozdrowotnych właściwości. Mają wpływ między innymi na poprawę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7897 Data: 2017-10-11 10:36:51
  • Czy każdy może stosować dietę ketogeniczną?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dotyczył tłuszczów nasyconych, których często dostarcza się większe ilości w dietach niskowęglowodanowych. Do dzisiaj dietetycy powtarzają mity, że tłuszcze nasycone (np. masło, sery, smalec, śmietana) są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia, powodują wzrost stężenia cholesterolu (całkowitego i frakcji LDL) oraz wzrost ryzyka zakrzepowo-zatorowego. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1047 Data: 2022-06-15 12:39:50
  • Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13507 Data: 2018-01-03 11:02:10
  • [...] która Ci szkodzi. Najczęstszymi nietolerowanymi substancjami są gluten (chleb, makaron, wyroby cukiernicze), alkohol, drożdże (ciasta, piwo) i produkty mleczne (ser, mleko, masło). Najlepszym rozwiązaniem będzie jednak obserwowanie swojego organizmu i na podstawie prób i błędów eliminacja produktów, po których czujesz się gorzej. 2. Postaw na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15743 Data: 2018-12-06 15:02:07
  • [...] chlorkiem magnezu, nie ma tutaj żadnych innych zagęszczaczy i konserwantów. Skład 56% beszamel: sos beszamelowy , 20% sos pesto: 69% bazylia, 9% tarty ser (mleko, sól), 8% masło, 5% olej słonecznikowy, 3% oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, sól, czosnek, 0,4% orzechy pinii, przyprawy, 18% świeży makaron jajeczny: semolina [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2617 Data: 2022-08-20 13:22:22
  • Drożdzowa gwiazda

    Artykuł
    Fitkuchnia

    [...] i chwilę miksujemy. Miskę przykrywamy czystą suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło roztapiamy i studzimy. Do drożdżowego zaczynu dodajemy jajka, masło, erytrytol i cynamon. Wszystko miksujemy. Następnie partiami dodajemy przesianą mąkę i cały czas miksujemy. 450 g jest umowne. Czasem ciasto zabierze mniej lub więcej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2198 Data: 2019-01-16 22:41:16
  • Nabiał - podstawa diety czy zagrożenie dla zdrowia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Jednak powinniśmy dobrze dobierać to, jaki nabiał jemy. Podsumowanie Najlepszą formą produktów mlecznych jest pełnotłuste, niepasteryzowane mleko i jego przetwory, takie jak masło, śmietana, kefir, jogurt, które są bardzo zdrowe. Niektórzy jednak powinni unikać nabiału, są to m.in. osoby mające problem z chorobami autoimmunologicznymi, z układem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20139 Data: 2017-07-04 09:34:36
  • Alergia pokarmowa objawiać się może na wiele sposobów. Możemy zaobserwować wysypkę, świąd, drapanie w gardle, łzawienie oczu, problemy z oddychaniem, dyskomfort w jelitach, a nawet śmiertelną anafilaksję. Pszenica Alergia na pszenicę to nie to samo, co celiakia. Jeśli jesteś uczulony na pszenicę, cierpisz na reakcję immunologiczną na białko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7008 Data: 2018-03-20 15:51:45