Niedawno zostałem zapytany o idealny posiłek przed biegiem na 3 km i czas dostarczenia energii do ustroju. Od razu warto zaznaczyć, że nie istnieje idealna dieta, posiłek ani żadne inne rozwiązanie. Każda osoba ma indywidualne predyspozycje, w innym tempie trawi pokarmy, inaczej metabolizuje leki, w innym tempie odnawia glikogen mięśniowy. Dlatego [...]
Kiedy pojawiło się masło orzechowe, świat zwariował. Niewiele jest osób, które na jego widok przejdą obojętnie. A jeśli są, to szczerze mówiąc podziwiam... Coś w tym jest, że orzeszki arachidowe i wszystko, co z nich powstaje, jest tak wciągające, że ciężko tylko lekko skubnąć dla smaku i powiedzieć sobie dość. Jak jeść NUTLOVE? Najlepiej to [...]
[...] przewodu pokarmowego, układu moczowo-płciowego, oczu itd. Bogate źródła witaminy A to: tran z dorsza wątroba bydlęca, cielęca, wieprzowa ser fermentowany, tłusty masło ser biały, tłusty twaróg nerki śmietana jaja śledź wędzony Natomiast źródłami karotenu są np.: marchew, zielona pietruszka, szczaw, szpinak, kapusta włoska, sałata, [...]
[...] II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie wskazuje, by ilości alloksanu zawarte w mące stanowiły zagrożenie dla człowieka. Nic nie [...]
Coraz więcej osób chętniej rezygnuje (lub ogranicza) z jedzenia mięsa na rzecz wegetariańskich czy wegańskich odpowiedników. Na dzień dzisiejszy staje się to dość proste z racji tego, że mamy swobodny dostęp do pożywnej i wzbogaconej o różne wartości odżywcze żywności. Komosa ryżowa Komosa to ziarno o wysokiej zawartości białka i jest to białko [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
[...] mniej tłuszczów nasyconych. Komentarz: Badanie było sponsorowane przez producentów produktów mlecznych. Niezrozumiałe byłoby, gdyby promowali tylko ser, a na straty spisali masło. Moim zdaniem nie należy przesadzać z podażą tłuszczów nasyconych, niezależnie czy jest to śmietana, smalec, masło czy sery. Jednak z innych badań płyną podobne [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]
[...] i wodą i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Jak już kasza będzie ugotowana dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Po około 10 minutach, jak olej i masło się rozpuszczą masę dokładnie blendujemy i przekładamy na wcześniej upieczony spód. Wkładamy do lodówki. Składniki na polewę - olej, masło i czekoladę wkładamy do [...]
[...] nam to usunąć z kaszy nieprzyjemną gorycz. Kaszę gotujemy w 500 ml wody około 10 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe, i gotujemy kolejne 5 minut. Kolejno dodajemy masło orzechowe, izolat oraz erytrytol i dokładnie wszystko mieszamy. Pozwalamy kaszy wchłonąć ewentualny namiar płynu i zdejmujemy garnek ze źródła ognia. Po około 10 [...]
Utrzymanie odpowiedniej do swojego wzrostu masy ciała i odpowiedniej równowagi między masą mięśniową a ilością tkanki tłuszczowej jest kluczowe dla osób starszych dla zapewnienia sobie zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. Zarówno jednak nadwaga, jak i niedowaga stanowią zagrożenie dla człowieka. W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych [...]
Wyzwania młodego sportowca, czyli garść podpowiedzi, jak sobie radzić z wybranymi problemami. Pogodzenie aktywności sportowej, na poziomie ciut wyższym niż zupełny amator, z nauką w szkole, stanowi często trudne wyzwanie, stojące przed młodym sportowcem. Czy naprawdę chcesz, przystępować w takim stanie do swojego treningu? Wątpię! A przecież [...]
[...] kwas palmitoleinowy oraz kwas trans palmitoleinowy. Do produktów bogatych w dobroczynne kwasy Omega 7 należą m.in. rokitnik, orzechy (w szczególności makadamia), mięsa, masło oraz awokado. Kwasy Omega 7, pomimo że popularnością nie dorównują Omega 3, mają równie znaczący szereg prozdrowotnych właściwości. Mają wpływ między innymi na poprawę [...]
[...] dotyczył tłuszczów nasyconych, których często dostarcza się większe ilości w dietach niskowęglowodanowych. Do dzisiaj dietetycy powtarzają mity, że tłuszcze nasycone (np. masło, sery, smalec, śmietana) są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia, powodują wzrost stężenia cholesterolu (całkowitego i frakcji LDL) oraz wzrost ryzyka zakrzepowo-zatorowego. [...]
Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]
[...] która Ci szkodzi. Najczęstszymi nietolerowanymi substancjami są gluten (chleb, makaron, wyroby cukiernicze), alkohol, drożdże (ciasta, piwo) i produkty mleczne (ser, mleko, masło). Najlepszym rozwiązaniem będzie jednak obserwowanie swojego organizmu i na podstawie prób i błędów eliminacja produktów, po których czujesz się gorzej. 2. Postaw na [...]
[...] chlorkiem magnezu, nie ma tutaj żadnych innych zagęszczaczy i konserwantów. Skład 56% beszamel: sos beszamelowy , 20% sos pesto: 69% bazylia, 9% tarty ser (mleko, sól), 8% masło, 5% olej słonecznikowy, 3% oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, sól, czosnek, 0,4% orzechy pinii, przyprawy, 18% świeży makaron jajeczny: semolina [...]
[...] i chwilę miksujemy. Miskę przykrywamy czystą suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło roztapiamy i studzimy. Do drożdżowego zaczynu dodajemy jajka, masło, erytrytol i cynamon. Wszystko miksujemy. Następnie partiami dodajemy przesianą mąkę i cały czas miksujemy. 450 g jest umowne. Czasem ciasto zabierze mniej lub więcej [...]
[...] Jednak powinniśmy dobrze dobierać to, jaki nabiał jemy. Podsumowanie Najlepszą formą produktów mlecznych jest pełnotłuste, niepasteryzowane mleko i jego przetwory, takie jak masło, śmietana, kefir, jogurt, które są bardzo zdrowe. Niektórzy jednak powinni unikać nabiału, są to m.in. osoby mające problem z chorobami autoimmunologicznymi, z układem [...]
Alergia pokarmowa objawiać się może na wiele sposobów. Możemy zaobserwować wysypkę, świąd, drapanie w gardle, łzawienie oczu, problemy z oddychaniem, dyskomfort w jelitach, a nawet śmiertelną anafilaksję. Pszenica Alergia na pszenicę to nie to samo, co celiakia. Jeśli jesteś uczulony na pszenicę, cierpisz na reakcję immunologiczną na białko [...]