[...] Każdy z kwasów Omega 3, 6 i 9 pełni odmienną funkcję i jest równie ważny w diecie - jednak najczęściej można usłyszeć na temat Omega 3 i że warto ją suplementować, tylko dlaczego? Jaką rolę pełnią poszczególne grupy kwasów? Dlaczego w naszej diecie jest zbyt dużo kwasów Omega 6? Jest to spowodowane tym, że występują one m.in. w olejach [...]
[...] nie może być spożywana przez każdego. Zawiera spore ilości szczawianów, a jeśli szczawiany występują w dużej ilości w naszym organizmie, wykazują tendencję do krystalizacji, dlatego też tak ważne jest, aby osoby z kamieniami nerkowymi unikały produktów, które zawierają w swoim składzie żurawinę. Ponadto szczawiany te utrudniają wchłanianie [...]
Długotrwały wysiłek wiąże się z negatywnym oddziaływaniem na ustrój sportowca. Właściwe odżywianie i suplementacja są niezmiernie istotne dla uzyskiwania wyników, a nawet dla zachowania zdrowia. Podsumowanie Do kluczowych produktów chroniących mięśnie w trakcie długotrwałej pracy należą: izotonik w proszku, węglowodany mieszanka np. carbo (o [...]
Jako że za oknem jest już mocno jesienna aura, wielu bywalców siłowni zaczyna budować masę mięśniową. Nie tylko związane jest to z mniejszym eksponowaniem gołych torsów, ale również odrabiamy powakacyjne „spadki” i chcemy przemodelować sylwetkę. Niestety nie każdy jest gotowy na to, aby rozpoczynać sezon masowy, od budowania masy. Beztroski czas [...]
Choćby napisało się liczne artykuły i tak zawsze można wymyślić nowe pytania, problemy i palące kwestie. Oto przegląd tego rodzaju pytań, dotyczących diety, treningu, dopingu i suplementacji. Istnieją wyjątki od tej reguły. Przykładowo łydki czy mięśnie naramienne „lubią” większą liczbę powtórzeń (15-30). To nie znaczy, że zawsze będzie to [...]
[...] zmian w życiu, a jednym z kluczowych obszarów, który warto poddać rewizji, jest zmiana nawyków żywieniowych i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Oto kilka wskazówek dla mężczyzn, którzy aspirują do schudnięcia i wprowadzenia zdrowego stylu życia. Co znajdziesz w tym artykule? Pomysły na obiad Propozycje obiadów 600-800 kcal. Makaron z [...]
Udar to bardzo poważny incydent zdrowotny, który ma miejsce, gdy odcięty zostaje dopływ krwi do mózgu (udar niedokrwienny) lub gwałtowne uwolnienie krwi (udar krwotoczny). Wpływa na to wiele czynników, zarówno takich, na które nie mamy wpływu, jak np. wiek czy genetyka oraz takie, z które mamy wpływ i tym samym utrzymać zdrowie mózgu i naczyń [...]
Intensywny trening siłowy jest jednym z elementów, który stanowi sprawdzian dla naszego aparatu ruchu. Pomimo że wykonywanie ćwiczeń w sposób prawidłowy technicznie nie powinno stanowić problemu, o tyle sam wysiłek fizyczny pod znacznym obciążeniem sprawia, że stawy są poddane przeciążeniu. Oznacza to, że odpowiedni czas odpoczynku, nie tylko ma [...]
Trening siłowy, w tej czy innej odmianie, nie jest już tylko domeną osobników cierpiących z powodu „ABS” (absolutny brak szyi). Kiedyś wiązano zainteresowanie treningiem siłowym z niską inteligencją, a to zwykle nieprawda. Sportowcy nie muszą być „orłami intelektu”, jednak nie mogą być też ograniczeni, bo sport wcale nie jest taki prosty. [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
[...] wiekiem. W grę wchodzi wiele czynników, takich jak światło słoneczne, zła dieta, palenie papierosów i inne wybory dotyczące stylu życia. Mogą one stanowić poważne obciążenie dla oczu, gdy wywierają na nie wpływ przez wiele dziesięcioleci. Guarana posiada związki zwalczające stres oksydacyjny, który jest dużym czynnikiem ryzyka chorób oczu [...]
W 2018 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sklasyfikowała czerwone mięso w grupie 2A. Są to substancje (np. alfa chlorowane tolueny, akrylamid, iperyt azotowy, DDT, czyli słynny pestycyd chloroorganiczny, który każdy do dzisiaj ma w ustroju), produkty żywnościowe (np. mięso), procesy (np. picie napojów o temperaturze powyżej 65 st. C). [...]
[...] Została wprowadzona do IFBB Hall of Fame 2000 za promowanie kulturystyki wśród kobiet. Zyskała rozgłos nie tylko dzięki kulturystyce, ale także dzięki prowokacyjnym zdjęciom dla Playboya (pojawiła się w numerze z 1980 roku). Jako modelka Lisa miała przyjemność współpracować z wieloma znanymi fotografami, takimi jak Helmut Newton, Joel-Peter [...]
W ostatnim czasie pojawia się wiele pytań dotyczących hormonalnej terapii zastępczej, a ściślej rzecz ujmując terapii zastępczej testosteronem. Niniejszy artykuł stanowi tylko opis zagadnienia, nie jest rekomendacją i nie należy na własną rękę dokonywać ingerencji mogących mieć wpływ na zdrowie, a nawet życie. Czego dowiesz się czytając ten [...]
[...] zauważane). Erytrol ma też istotnie niższą kaloryczność niż ksylitol (0,4 kcal/g), a podobnie jak on - nie podnosi poziomu glukozy i insuliny, w związku z czym nadaje się dla diabetyków i osób z insulinoopornością. Dla osób słabo tolerujących ksylitol erytrol powinien być ciekawą alternatywą. Warto jednak dodać, że w przypadku erytrytolu, [...]
Gdy zaczynamy swoją drogę w kształtowaniu sylwetki, zmieniamy często całe swoje życie, bo przecież zmiana nawyków żywieniowych to bardzo wielki krok. Do naszej diety trafiają wtedy bardzo cenne i wartościowe, ale wcześniej nieznane nam, produkty spożywcze. Podobnie bywa z szałwią hiszpańską. Często kupuje się ją, niewiele wiedząc na jej temat. [...]
[...] powiązania i proste odpowiedzi. Tak samo natychmiast udowodnię, iż stężenie prolaktyny jest związane z objawami POChP. Im więcej było prolaktyny, tym gorsze były rokowania dla pacjentów. Czy to ma sens? A może wyjaśnieniem stanu zdrowia jest fakt, iż 88.6% najcięższej chorych paliło tytoń i tylko 71% najmniej dotkniętych POChP? Oczywiście, [...]
Olej kokosowy obecnie jest najczęściej wykorzystywanym olejem w naszych domach. I to nie tylko do smażenia potraw, doskonale sprawdza się również jako krem czy nawet produkt do natłuszczania np.: drewna. Zastosowań ma kilka, ale na patelni razem z rybą czy mięsem, ląduje najczęściej. Podsumowanie Nie ma złych tłuszczów, są tylko takie, które [...]
Białko jest ważnym budulcem organizmu. Włosy, paznokcie i tkanki mięśniowe potrzebują białka. W dzisiejszym świecie bardzo łatwo o węglowodany, zwłaszcza te mocno przetworzone i produkty bogate w cukier. Gdy nie zwracamy większej uwagi na to, jak się odżywiamy, zaskakująco łatwo doprowadzimy do niedoborów białka w organizmie. Podsumowanie [...]
[...] połowy lat 90. XX wieku. I wiecie co? Wcześniej, nie pojedyncze osoby, ale całe rzesze ludzi wierzyły, iż Lance jest „czysty”, że nie sięga po doping. Powstał ruch poparcia dla kolarza, strony internetowe, artykuły itd. Dopiero w 2013 r. w obliczu druzgoczącego wieloetapowego śledztwa antydopingowego, Lance wyznał prawdę w programie Oprah [...]