SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

szpinak

  • Tarczyca jest niewielkim gruczołem, który znajduje się w okolicach szyi i posiada kształt zbliżony do "motyla". Pomimo że jest ona mała, odpowiada za bardzo ważne funkcje, wpływając m.in. na tempo pracy serca i tempo metabolizmu. Tarczyca odpowiada również za proces termogenezy, jak i wykorzystanie składników pokarmowych diety.  Co warto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3372 Data: 2020-06-12 17:19:15
  • Bez względu na to, jak bardzo kochasz jedzenie, to kiedy chcesz schudnąć, musisz się nieco ograniczyć. Kiedy jednak pilnujesz się, by jeść mniej, to jednocześnie walczysz z głodem. Co tu zrobić, żeby trzymać się swoich założeń i tak nie cierpieć? Potrzebujesz czegoś, co sprawi, że szybciej i na dłużej poczujesz sytość, czegoś, co poskromi Twój [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1245 Data: 2023-01-17 11:43:31
  • Gdy wyszukujemy informacji dotyczących znaczenia witamin z grupy B dla organizmu człowieka, pierwsze wskazówki jakie znajdziemy, będą dotyczyły układu nerwowego. Nie bez powodu witamina B6 dodawana jest do magnezu, jako element wspomagający jego działanie. Co warto zapamiętać? Witaminy z grupy B są niezbędnym elementem diety. Ich rola w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1762 Data: 2020-10-07 09:22:17
  • [...] krwi, skurczu mięśni i krzepnięcia krwi. Podobnie jak w przypadku białka, istnieje wiele roślinnych źródeł wapnia, m.in. produkty na bazie soi, fasola, soczewica, groszek, szpinak, rzepa, figi, len, chia, nasiona sezamu, wodorosty i niektóre orzechy, w szczególności migdały. „Na diecie roślinnej nie da się uzyskać odpowiedniej ilości witaminy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 777 Data: 2021-10-23 20:55:07
  • [...] mnóstwo witamin i minerałów, poza tym są niskokaloryczne i często bardzo aromatyczne. Stanowią zatem świetny dodatek do potraw. Ile mają żelaza? natka pietruszki 5 mg szpinak 2,8 mg koper 2,7 mg  boćwina 2,3 mg  jarmuż 1,7 mg  Podsumowanie W diecie wegańskiej bardzo ważne jest pilnowanie odpowiedniej ilości/proporcji składników odżywczych. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1023 Data: 2022-08-10 07:54:36
  • [...] omega-3 Omega-3 możemy znaleźć w tłustych rybach morskich, takich jak: łosoś, halibut, makrela czy sardynki, a także w pstrągu, tuńczyku i mieczniku. Nasiona chia, szpinak, olej lniany i orzechy włoskie są również dobrym źródłem kwasów Omega-3 pochodzenia roślinnego. Jeśli w Twojej diecie brakuje wymienionych wyżej produktów, przez co [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2286 Data: 2020-02-12 10:16:01
  • Dzięki zmysłom odbieramy bodźce zewnętrzne i dzięki nim swobodnie wykonujemy różne codzienne czynności. Jednym z nich jest narząd wzroku i z pewnością większość z was nie wyobraża sobie funkcjonowania bez niego. Jednak tak, jak każda komórka w naszym ciele i on ulega procesom starzenia czy uszkodzenia na skutek różnych czynników. Jest to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2613 Data: 2019-02-19 10:56:03
  • Dieta ketogeniczna dla wegetarian i wegan?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    Dieta ketogeniczna to dość restrykcyjny sposób odżywiania, który w dużym skrócie zakłada ograniczenie węglowodanów do minimum i spożywanie dużej ilości tłuszczu, jako głównego źródła energii. Stosowana jest głównie w celach zdrowotnych oraz redukcyjnych. Dieta ketogeniczna kojarzy się z produktami zwierzęcymi, ale stosuje ją także sporo wegetarian [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 981 Data: 2022-01-06 17:11:35
  • Bieganie długodystansowe jest obecnie niesłychanie modne, a to jedna z najbardziej wyniszczających zdrowie konkurencji. Kolejny przykład pochodzi z historycznego badania Seiler D. i wsp. Sprawdzano, jaki wpływ mają 20-dniowe zawody na trasie 1000 km u dobrze wytrenowanych osób. Oczywiście, niewiele osób przebiega dystans dłuższy niż maratoński, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5058 Data: 2020-03-12 11:50:44
  • Ile kalorii ma mandarynka? Wartość odżywcza mandarynki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] naturalnego albo zrobić frużelinę. Niektórzy dodają także mandarynki do wytrawnych sałatek, ponieważ świetnie się komponują z warzywami liściastymi takimi jak sałata czy szpinak i orzechami. A jeśli wolisz płynne posiłki, dodaj mandarynkę do swojego ulubionego koktajlu lub domowego soku. Podsumowanie Mandarynka to niewielkich rozmiarów, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 657 Data: 2023-03-10 09:38:01
  • Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie.  Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 777 Data: 2023-01-20 09:49:17
  • Jak powinna wyglądać lista zdrowych zakupów?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Od dłuższego już czasu bardzo popularne jest publikowanie przez influencerów zakupów spożywczych, a dokładniej pisząc wklejanie zdjęcia tego, co znalazło się w ich koszyku. Znane osoby, w tym dietetycy, pokazują bez cenzury swoje wybory żywieniowe, zachęcając nie tylko do zdrowego odżywiania, ale także do tego, by dieta dostarczała choć trochę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 879 Data: 2023-03-09 12:24:52
  • Czy dieta wpływa na wzrok?

    Artykuł
    Zdrowie

    Nie doceniamy roli, jaką pełni świetny wzrok, dopóki nie zaczniemy go tracić. Dwie najczęstsze przyczyny, pogarszającego się wzroku związane z wiekiem to stan zwany zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćma. Na szczęście istnieje coraz więcej dowodów na to, że to dieta odgrywa ważną rolę w zapobieganiu rozwoju każdej z tych chorób oczu. Inne sposoby na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5130 Data: 2018-10-30 12:55:11
  • [...] spożywczych, które zakłócają produkcję hormonów tarczycy przez zakłócanie wchłaniania jodu. Na liście pokarmów bogatych w goitrogeny znajdziemy brokuły, kalafior, jarmuż, szpinak, soja, orzeszki ziemne, brzoskwinie i proso. Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny zawsze gotować te produkty, aby inaktywować znajdujące się w nich goitrogeny. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7501 Data: 2018-04-28 18:44:47
  • Sałata - najczęstsze ryzyko zatruć pokarmowych!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sałata jest podstawowym składnikiem niezliczonej ilości sałatek! Nuda? Nic bardziej mylnego. Do wyboru mamy ponad 100 rodzajów sałat. Sałata, rukola, jarmuż, szpinak – to ważne składniki wielu dań, jak również skarbnica cennych wartości odżywczych. Z tego względu zaleca się codzienne spożywanie zielonych warzyw liściastych. Sałata jest jednak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6524 Data: 2018-12-19 11:48:10
  • Dlaczego nauka o żywieniu nie jest czarno-biała?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] z alergią. Mylące stwierdzenia wyrwane z kontekstu W celu wyjaśnienia tego problemu pomocne może być opisanie wyników wyimaginowanego badania: „ludzie, którzy jedzą dużo szpinaku, żyją 5 lat dłużej, niż ludzie, którzy nie jedzą szpinaku”. Na podstawie tego wyniku można szybko stwierdzić, że szpinak wydłuża żywotność. Jednak zanim pobiegniesz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1652 Data: 2020-03-27 21:03:51
  • Stany zapalne - 10 najlepszych produktów, które je zwalczają

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] przed stresem oksydacyjnym i negatywnym wpływem, jaki mają na nas toksyny oraz powiązane z nimi stany zapalne. Najbardziej popularnymi i ogólnodostępnymi roślinami są szpinak, jarmuż, rukola czy po prostu sałata. Papryka ostra Ostry smak papryki ma związek z zawartą w niej substancją, zwaną kapsaicyną, która ma również działanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4063 Data: 2017-12-01 10:12:25
  • Wbrew powszechnie panującej opinii witamina E to nie jest jeden związek chemiczny. Jest to cała grupa ośmiu form związków rozpuszczalnych w tłuszczach, charakteryzujący się różnym poziomem aktywności biologicznej. Witamina E najczęściej kojarzona jest z jej właściwościami antyoksydacyjnymi.  Witamina E a zdrowie wątroby Gdy osobom chorym na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7780 Data: 2021-02-09 09:50:11
  • Naturalne antyoksydanty - gdzie jest ich najwięcej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Skala ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) została opracowana jako metoda oceny zdolności antyoksydacyjnych substancji, a jej głównym zastosowaniem było porównywanie właściwości antyoksydacyjnych różnych pokarmów i suplementów. Opracowana przez National Institute on Aging w ramach National Institutes of Health (NIH) w Stanach Zjednoczonych, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 573 Data: 2023-12-04 12:33:11
  • Brakuje Ci energii? Czujesz się przemęczona i senna? Zwłaszcza teraz w okresie jesienno-zimowym dopada Cię niemoc? Dziś podpowiemy, co zrobić, żeby nabrać energii i poczuć się lepiej. Podsumowując Zastosuj się do wymienionych w dzisiejszym artykule wskazówek, by nawet w okresie jesiennym cieszyć się energią i dobrym samopoczuciem.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11048 Data: 2018-12-22 11:16:58