SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

szpinak

  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wapń i magnez, ponieważ zapobiegają one dysfunkcji śródbłonka i sprzyjają rozluźnieniu mięśni gładkich śródbłonka. Niektóre produkty bogate w potas to: banany, pomarańcze i szpinak. Wapń dostarczają produkty mleczne i zielone warzywa liściaste. Magnez jest obecny w różnych produktach pełnoziarnistych, warzywach liściastych, orzechach i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1445 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • [...] ziarna i produkty zbożowe 0.012 PPM (np. mąka pszenna 500 – 0.09 mg/kg, chleb pszenny 0.09 mg/kg), warzywa liściaste (np. sałata, brokuł, cykoria sałatowa, rukola, szpinak) - 0.054 PPM, warzywa strączkowe (np. bób, fasola, fasola szparagowa, groch, soczewica, ciecierzyca, soja) - 0.265 PPM, fasola biała 0.20 mg/kg, warzywa korzeniowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3009 Data: 2019-02-25 10:35:55
  • Na czym polega dieta wolumetryczna - objętościowa?

    Artykuł
    Zawody - wyniki i relacje

    W dzisiejszym świecie, w którym coraz więcej osób zmaga się z nadwagą i otyłością poszukuje się skutecznych metod utraty wagi, a dieta wolumetryczna staje się coraz bardziej popularnym podejściem. Opiera się ona na prostym założeniu - spożywania pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 257 Data: 2024-02-06 09:14:08
  • [...] mg/kg) ziarna i produkty zbożowe 0,012 PPM (np. mąka pszenna 500 – 0,09 mg/kg, chleb pszenny 0,09 mg/kg) warzywa liściaste (np. sałata, brokuł, cykoria sałatowa, rukola, szpinak) - 0,054 PPM warzywa strączkowe (np. bób, fasola, fasola szparagowa, groch, soczewica, ciecierzyca, soja) - 0.265 PPM, fasola biała 0,20 mg/kg warzywa korzeniowe (np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3364 Data: 2019-07-23 08:37:56
  • Jakie warzywa na diecie ketogenicznej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] keto lub ją rozważasz. Istnieje wiele opcji spożywania zieleniny o niskiej zawartości węglowodanów. Możesz jeść rukolę, szparagi, paprykę, brokuły, brukselkę, kalafior, szpinak czy pomidory. Warzywa te mają bardzo mało węglowodanów i zapewniają wiele korzyści zdrowotnych. Niezależnie od tego, czy jesteś na diecie keto, czy nie, te warzywa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 369 Data: 2023-06-09 12:15:10
  • Fakty i mity dotyczące zdrowej diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Teorie na temat żywienia ciągle się zmieniają. To, co jeszcze wczoraj było złe i nie miało prawa znaleźć się w zdrowej diecie, dziś jest zalecane, a często nawet określane jako panaceum. W ciągu ostatnich lat cała piramida żywieniowa została zanegowana, zły skutek soli został obalony, nabiał zyskuje coraz to gorszą sławę, a na półkach sklepowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7363 Data: 2017-08-06 13:38:30
  • O witaminie C najczęściej myślimy w aspekcie walki z przeziębieniami, czyli w okresie jesienno-zimowym. Czy słusznie? Postaram się odpowiedzieć ci na to pytanie w tym artykule. Ochrona antyrodnikowa - działanie przeciwutleniające Gdy myślimy witamina C pierwszą myślą, która przychodzi nam do głowy, jest wspomaganie odporności w okresie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1681 Data: 2020-12-02 13:51:11
  • [...] sodu (ograniczenie potraw obficie solonych), białka (0.8 – 1 g/kg masy ciała dziennie) i szczawianów w diecie (np. ich źródła to czekolada, kawa rozpuszczalna, szpinak). Diety o zawartości wapnia ≥ 1 g/dziennie (oraz o niskiej zawartości białka i niskiej zawartości sodu) mogą chronić przed tworzeniem się kamieni w hiperkalciurii. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13449 Data: 2018-11-19 11:26:05
  • Czy zdrowe odżywianie może być smaczne?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ser żółty, szynka i ketchup. Żeby nieco poprawić jakość tego posiłku, sięgnij po chleb pełnoziarnisty, wymień ser żółty na mozzarellę i dodaj warzywa takie jak pomidor, szpinak lub papryka. Tym sposobem polepszysz jakość swojego posiłku. Zupa mleczna na diecie Czasami rano czas nas goni, ale śniadanie jednak warto zjeść. Wielu z Was z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 539 Data: 2023-01-18 20:30:07
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 14 – Jod

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym.  Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 368 Data: 2023-06-23 09:15:37
  • Nowy Rok to idealny moment na wprowadzenie korzystnych zmian w życiu, a jednym z kluczowych obszarów, który warto poddać rewizji, jest zmiana nawyków żywieniowych i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Oto kilka wskazówek dla mężczyzn, którzy aspirują do schudnięcia i wprowadzenia zdrowego stylu życia. Co znajdziesz w tym artykule? Pomysły na obiad [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 474 Data: 2023-12-19 18:27:59
  • [...] i makroskładniki 694.2 kcal Białka: 18 g Tłuszcze: 27 g Węglowodany: 96 g Przekąska Smoothie z masłem orzechowym masło orzechowe 20 g mleko sojowe 200 ml truskawki 80 g szpinak 50 g banan 30 g Energia i makroskładniki 269.1 kcal Białka: 14 g Tłuszcze: 15 g Węglowodany: 21 g Obiad Wege gulasz ciecierzyca 80 g soczewica żółta 50 g groszek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1127 Data: 2021-06-28 19:57:51
  • Dieta, która jest przyczyną większości chorób

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] w diecie było owoców i warzyw, czyli źródeł kwasu foliowego i witaminy C, tym występował niższy stan zapalny. Najwięcej kwasu foliowego (witaminy B9) dostarczają: liście (szpinak, trawy), zielone warzywa liściaste, przetwory zbożowe, owoce cytrusowe, wątroba i innego produkty pochodzenia zwierzęcego. Witamina B9 jest syntetyzowana przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 832 Data: 2023-11-26 17:43:18
  • Jaka dieta przy hipoglikemii? Czy mogę mieć hipoglikemie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] we krwi przez dłuższy czas. Produkty dozwolone i niewskazane  Przykładowe produkty dozwolone Produkty niewskazane Warzywa o niskim indeksie glikemicznym, takie jak brokuły, szpinak, kalafior, pomidory, ogórki Produkty pełnoziarniste, na przykład pełnoziarnisty chleb, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron Nasiona roślin strączkowych, np. soczewica, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 272 Data: 2024-04-08 11:43:43
  • [...] roślinne również je zawierają, ale żelazo w roślinach ma niższą biodostępność niż żelazo w mięsie. Produkty, które powinny się znaleźć w diecie roślinnej to fasola, soja, szpinak, rodzynki, orzechy nerkowca, płatki owsiane, kapusta i sok pomidorowy. W kwestii niedoborów zdania są podzielone. Z jednej strony mówi się, że osoby na diecie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1052 Data: 2021-08-16 15:44:46
  • 17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7159 Data: 2019-06-19 07:45:57
  • Produkty, które dobrze sycą i nie zwiększają apetytu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nie umiesz samodzielnie określić, ile kalorii potrzebujesz, wykorzystaj gotowe kalkulatory, które pokażą Ci, od czego możesz zacząć.  Szpinak To może być zaskakujące, że szpinak jest sycącym produktem, ale tak jest. W jego liściach znajduje się grupa związków zwanych tylakoidami, które w trakcie jedzenia aktywują hormon GLP-1. Hamuje on [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1213 Data: 2022-08-08 16:11:56
  • Wiele rodzajów pokarmów może pełnić ważną rolę w przeciwdziałaniu chorobom cywilizacyjnym i ogólnej poprawie stanu zdrowia. Mogą być one szczególnie przydatne dla osób mających nadwagę, otyłość, początki syndromu metabolicznego lub cukrzycy. Ryby – źródło omega-3 Łosoś, sardynki, śledź, anchois (sardela) i makrela są dobrym źródłem kwasów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3978 Data: 2018-11-11 08:37:26
  • Wakacje all inclusive - jak nie zepsuć sylwetki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przez całą zimę wszystko nastawione było na osiągnięcie celu, jakim było powiększenie masy mięśniowej. Udało się to osiągnąć. Na koniec sezonu masowego, przy podobnym poziomie tkanki tłuszczowej, waga wskazywała więcej. Do góry poszły również rekordy w poszczególnych ćwiczeniach.  Jak co roku, na wiosnę zmienił się cel, który w tym czasie brzmiał: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2424 Data: 2021-06-10 20:22:25
  • Cheat tarta serowo - szpinakowa

    Artykuł
    Fitkuchnia

    [...] pełnoziarnistej 25 g masła w temperaturze pokojowej 50 g oleju kokosowego rafinowanego w temperaturze pokojowej 100 g sera mascarpone 2 żółtka szczypta soli Nadzienie: 450 g szpinaku mrożonego 10 g oleju kokosowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 4 ząbki czosnku 2 całe jajka plus 2 białka które zostały z ciasta 270 g sera typu feta 120 g sera [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7469 Data: 2018-04-20 07:30:22