Agrest- ma dużą wartość dietetyczną. Zawiera bardzo dużo wapnia i potasu , cukier inwertowany, tyle witaminy C, co w cytrynie (45 mg). Owoce agrestu w stanie niepełnej dojrzałości dobrze znoszą transport i można je przechowywać przez kilka tygodni. Pesteczki zawarte w agreście wzmagają ruchy robaczkowe jelit. Między agrestem zielonym, białym, [...]
[...] pokarm. Kumulują ją wszystkie podstawowe składniki pożywienia - białka, tłuszcze i węglowodany. Jednakże głównym paliwem organizmu pozostaje tylko jeden z nich - glukoza - cukier pochodzący z przemian niemal wszystkich strawnych węglowodanów. Po poziomie glukozy organizm rozpoznaje dostatek lub deficyt energetyczny. Dzieje się tak dlatego, że [...]
[...] się słodzik, barwniki i inne syfy) Pączki typu Doughnuts (pączki) Płatki śniadaniowe słodzone (Chocapic® i inne) Bekon Ciastka ryżowe (podobno nawet gorsze w skutku niż cukier biały) Alkohol (odwadnia komórki i daje „puste kalorie") Ogólne zasady stosowane przy treningach Nie jedz między posiłkami Jako przekąski jedz owoce Unikaj smażonych [...]
[...] pokarm. Kumulują ją wszystkie podstawowe składniki pożywienia - białka, tłuszcze i węglowodany. Jednakże głównym paliwem organizmu pozostaje tylko jeden z nich - glukoza - cukier pochodzący z przemian niemal wszystkich strawnych węglowodanów. Po poziomie glukozy organizm rozpoznaje dostatek lub deficyt energetyczny. Dzieje się tak dlatego, że [...]
[...] posiada nasycony tłuszcz a nie podgrzany nasycony tłuszcz pochodzący z roślin nie jest toksyczny. 5.Jest tuczące. Prawda: to gotowana skrobia, mięso, nabiał i przetworzony cukier w diecie tuczy nasze komórki tłuszczowe. Większość aktywnych ludzi, którzy jedzą awokado jako część wegańskiej diety z przewaga surowego nie ma problemu ze straceniem [...]
[...] czy rownie dobre jest nadmierne soków owocowych czy napojow z wysoką zawartością HFCS (Syrop skrobiowy o wysokiej zawartości fruktozy)? Zaznaczam nadmierne! Fruktoza, czyli cukier owocowy (z łac. fructus - owoc) - monosacharyd występujący w owocach i miodzie. Wchodzi tez w skład dwucukru sacharozy (glukoza + fruktoza). Fruktoza jest znacznie [...]
[...] temu zabiegowi, umrze w przeciągu dwóch tygodni. Nie był w stanie przejść z samochodu do biura bez uczucia silnego bólu w klatce piersiowej. Brał 102 jednostki insuliny, a cukier we krwi miał powyżej 300. Brał także osiem różnych leków na inne schorzenia. Jednak pierwszy zabieg wszczepienia by-pasów był dla niego tak przykrym doświadczeniem, ze [...]
[...] interesowac beda te o charakterze zlozonym. Cukrow prostych, tak jak wspomnialem wczesniej nalezy wystrzegac sie jak ognia. A wiec do lamusa powiny odejsc: sacharoza(cukier stolowy), laktoza (cukier mleczny), fruktoza(cukier owocowy). Mysle ze nie musze nikomu wspominac o glukozie, nawet skrobia stosowana moze byc tylko w nielicznych [...]
[...] jakiś serek. o 16 ide na basen godzina, na 18 godzina lodowiska. po lodowisku odrazu szamiem Banana albo dwa, Banan jako ze zawiera glukoze po wysiłku jest wskazany ponieważ cukier prosty jak glukoza powoduje szybką regeneracje. wracam do domu przebieram sie marsz 5-6 kilometrów do domu i znów ćwicze brzuch do tego pompki. Następnie posiłek [...]
[...] ich pięć, ale opiszę tylko te, które odgrywają dla nas istotną rolę i mają znaczenie w żywieniu sportowców: A. Cukry proste (monocukry = monosacharydy): glukoza, fruktoza - cukier owocowy. B. Cukry złożone: a. Dwucukry (disacharydy): sacharoza - cukier spożywczy, laktoza - cukier mleczny, maltoza. b. Wielocukry (polisacharydy): skrobia - cukier [...]
[...] i 100 gramów buraków, to odczyn się kompensuje i organizm nie musi się męczyć, by go doprowadzić do równowagi. Przykładowe produkty, które silnie zakwaszają organizm: kawa, cukier, kwaśne herbaty (z wyjątkiem zielonej), piwo i wszystkie napoje gazowane. Przypisek redakcji: Wielu badaczy wykazuje, że organizm, w obronie przed przed zbyt silnym [...]
[...] sparzyc, zdjac skorki. Bulke namoczyc w mleku, odcisnac, zemlec razem z oczyszczonymi i dobrze oplukanymi watrobkami. Przelozyc do miski, dodac rodzynki, migdaly, sol, cukier, zoltka roztarte z maslem i wymieszac. Bialka ubic na piane, polaczyc z farszem i jeszcze raz wymieszac wszystkie skladniki, by utworzyly jednolita mase. [...]
Ponizej postanowiłem zaprezentować artykuł poświęcony przemianom tłuszczów w organizmie, z uwzglednieniem zagadnien sportu. Mam nadzieję że tamat ten przybliży wielu osobom zainteresowanym dziedziną fizjologii zywienia ciekawe aspekty katabolizmu i anabolizmu zwiazków tłuszczowych. Proces rozpadu tłuszczów w organizmie jest niezwykle [...]
[...] gromadzenia w mięśniach glikogenu zwiększa się pod wpływem treningu. Węglowodany występują w dwóch podstawowych formach: prostej i złożonej. Forma prosta węglowodanów to cukier prosty - glukoza, który prawie natychmiast po spożyciu włącza się w krwiobieg. Efektem spożycia cukru prostego (batonik, lody, miód) jest szybki przypływ energii ale [...]
[...] i 100 gramów buraków, to odczyn się kompensuje i organizm nie musi się męczyć, by go doprowadzić do równowagi. Przykładowe produkty, które silnie zakwaszają organizm: kawa, cukier, kwaśne herbaty (z wyjątkiem zielonej), piwo i wszystkie napoje gazowane. Przypisek redakcji: Wielu badaczy wykazuje, że organizm, w obronie przed przed zbyt silnym [...]
[...] oczyszczonych poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, gdyż cukry te są trawione bardzo szybko i prawie natychmiast jako glukoza dostają się do krwiobiegu. Jeśli ten cukier nie zostanie natychmiast spalony w trakcie wysiłku fizycznego, organizm wytworzy dużą ilość insuliny (co znacznie obciąża trzustkę - stąd powiązanie cukrzycy z dietą [...]
[...] gromadzenia w mięśniach glikogenu zwiększa się pod wpływem treningu. Węglowodany występują w dwóch podstawowych formach: prostej i złożonej. Forma prosta węglowodanów to cukier prosty - glukoza, który prawie natychmiast po spożyciu włącza się w krwiobieg. Efektem spożycia cukru prostego (batonik, lody, miód) jest szybki przypływ energii; [...]
[...] Zaspokoiłeś właśnie 100% dziennego zapotrzebowania na niego. Nie wymiotujesz z przesłodzenia tylko dlatego, że smak jest tłumiony przez kwas fosforowy. Po 20 minutach cukier jest już we krwi, powodując strzał insuliny. Twoja wątroba broni się, zamieniając cały cukier, jaki ma pod ręką, w tłuszcz. A ma go teraz naprawdę dużo. Po 40 minutach [...]