Dużo i intensywnie trenujesz? Dobrze wiesz, jak ważne jest być w pełni sił, w pełni zregenerowanym i gotowym do podjęcia kolejnego wysiłku fizycznego. Przy częstych treningach prawidłowa regeneracja jest kluczowa. Na szczęście przy pomocy diety i odpowiedniego trybu życia możemy w dużej mierze przyczynić się do poprawy regeneracji. Jak to zrobić? [...]
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
[...] też inne ćwiczenia izolacyjne. Jej Treningi zazwyczaj nie trwają dłużej niż 60 minut. W tym czasie stara się wykonać jak najwięcej ćwiczeń, z dużą ilością powtórzeń i serii bez długiego odpoczynku między seriami. Ta metoda treningu według niej nie tylko wzmacnia i tonizuje jej mięśnie, ale działa również jak cardio - stymulując utratę tłuszczu. [...]
[...] Mioglobina jest białkiem wiążącym tlen, występuje w mięśniach szkieletowych oraz w sercu. Podniesienie jej stężenia zwykle oznacza uszkodzenia mięśni, ale ciężko bez dodatkowych badań i analizy markerów stwierdzić, czy problem nie dotyczy też mięśnia sercowego! Po zawale mięśnia sercowego szybko rośnie stężenie mioglobiny (jest [...]
[...] zdrowotnymi. Na przykład spożycie przetworzonego i czerwonego mięsa jest związane z rakiem okrężnicy, otyłością, chorobą serca i cukrzycą. Może to sugerować, że dieta bez mięsa jest lepsza dla organizmu, ale nie zawsze tak jest. Dieta roślinna również może być mocno przetworzona, bogata w szkodliwe składniki, a dieta zawierająca chude [...]
[...] to, czy grypa została rozpoznana na podstawie obserwacji objawów, czy specjalistycznego testu. Wcześniej większość zachorowań „grypopodobnych” i zgonów (w obecnych czasach bez testów laboratoryjnych za takie prawdopodobnie uznano by COVID-19) przypisywane było właśnie wirusom grypy. Szacuje się, że w pandemii 1918 – 1919 na grypę zmarło 50 [...]
[...] próbują schudnąć i ciągle nie wiesz, dlaczego to nie wychodzi, to notowanie wszystkiego, co jesz, może Ci pomóc zrozumieć, gdzie leży problem. Jak już wcześniej wspomniałam, bezmyślne podjadanie, to forma oszukiwania samego siebie. Do tego stopnia, że bardzo szybko zapominamy, że coś zjedliśmy, albo wyrzucamy z głowy myśl, że właśnie [...]
[...] przez cały rok, natomiast tylko w ciepłych miesiącach, te świeże, mają odpowiedni smak i aromat. Poza sezonem częściej jednak trafiamy na owoce z grubą skórką i totalnie bez smaku. Wynika to z tego, że są sprowadzane z daleka i nie dojrzewają na słońcu. Warto w takich przypadkach sięgać po pomidory w puszce, które mają w składzie same [...]
[...] w pełni podstawowego zapotrzebowania organizmu na nie. Napoje z EAA Chodzi tutaj o suplementy EAA, szczególnie te w formie proszków do przygotowywania napojów, a więc bez zwierzęcej otoczki żelatynowej, jak ma to miejsce w przypadku większości suplementów oferowanych w postaci kapsułek. Aminokwasy egzogenne, tworzące bazę takich [...]
[...] stricte weganami, a raczej wegetarianami niestroniącymi jednoznacznie od produktów mlecznych lub korzystamy z diety wegańskiej jedynie z uwagi na jej walory zdrowotne, bez jakiejś pogłębionej podbudowy ideologicznej, może warto byłoby włączyć do naszego codziennego menu odżywkę opartą na izolacie lub koncentracie białek serwatkowych, w celu [...]
Ciemna czekolada to nie tylko rozkoszna uczta dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto [...]
Współcześnie Internet stał się znakomitym medium do dystrybuowania dezinformacji. Kiedyś był przeznaczony głównie dla naukowców, studentów, miłośników nowych technologii. Teraz trafił „pod strzechy”, dlatego mamy problem z wiarygodnością publikowanych danych. Oto kilka często powtarzanych teorii dotyczących odchudzania.
[...] sytuacji, którą jest jedzenie na mieście. Dbając o naszą sylwetkę i zdrowie, to normalne, że staramy się unikać tłustych, obfitujących w cukry czy chemię, kalorycznych, bezwartościowych posiłków. Niestety w dzisiejszych czasach większość restauracji oferuje nam właśnie tego typu dania. To samo tyczy się warzyw oraz źródeł węglowodanów, są [...]
[...] które pokazują poprawę zdrowia, lepsze działanie układu odpornościowego, jak i większą wydolność i efektywność, gdy probiotyki i prebiotyki obecne są w diecie. Mają one bezpośredni i korzystny wpływ na "dobre" bakterie, które żyją w naszych jelitach, czyniąc nas zdrowszymi. Podsumowanie Każdy sportowiec powinien dbać o swoją florę jelitową. [...]
Słowo „transformacja” jest bardzo modne. Wielkie przemiany cieszą się ogromną popularnością. Trudno jest pozostawać w topowej formie przez cały rok. Większość ludzi nabiera nieco masy, w pewnym sensie traci formę, sylwetka staje się bardziej zamglona po to, by przeprowadzić redukcję i wrócić do formy. Trzymanie formy przez cały rok może wymagać [...]
[...] B. Oba są wysoce zaraźliwe i mają dość podobne objawy. Jak można zmniejszyć objawy grypy w domowych warunkach? pić dużo płynów odpoczywać w razie konieczności brać leki bez recepty takie jak ibuprofen lub paracetamol, aby złagodzić ból. Leki przeciwwirusowe Leki przeciwwirusowe są dostępne także bez recepty. Mogą skrócić czas trwania objawów [...]
W ostatnich latach pojawiło się wiele pomysłów w rodzaju jedzenia niekoniecznie zdrowych pokarmów, byle tylko zgadzała się kaloryczność diety. Nie jestem zwolennikiem takiego modelu żywieniowego z prostego powodu: kalorie nie są sobie równe! Ziemniaki Wbrew obiegowym opiniom nie są wcale aż takie złe. Należą do pokarmów o dość niskiej [...]
Być może omijasz z daleka wszelkie ciasteczka i czekoladki i myślisz, że dzięki temu w Twojej diecie nie ma cukru. Oczywiście jest to dobry krok w stronę redukcji jego konsumpcji, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że znajduje się on w wielu różnych, często nieoczywistych produktach spożywczych. W rzeczywistości możesz zjadać dużo [...]
Bez względu na to, jak bardzo kochasz jedzenie, to kiedy chcesz schudnąć, musisz się nieco ograniczyć. Kiedy jednak pilnujesz się, by jeść mniej, to jednocześnie walczysz z głodem. Co tu zrobić, żeby trzymać się swoich założeń i tak nie cierpieć? Potrzebujesz czegoś, co sprawi, że szybciej i na dłużej poczujesz sytość, czegoś, co poskromi Twój [...]
[...] i wiele niezbędnych składników odżywczych. Wraz z melonem, dynią, ogórkiem i cukinią, arbuzy należą do rodziny dyniowatych (łac. Cucurbitaceae). Owoce w słodkim żelu bez dodatku cukru Black Diamond Yellow Belly Niektóre odmiany arbuzów, to prawdziwe giganty. Średnio ważą 11-13 kg, ale niektóre okazy potrafią osiągnąć wagę nawet ponad 30 [...]