Niewiele jest osób, które bardzo lubią warzywa, a ilości ich w diecie mają na optymalnym poziomie. Z reguły znacznie ich brakuje lub spora część osób ogranicza się do kilku wybranych. Bez wątpienia urozmaicanie i spożywanie różnego rodzaju warzyw przyniesie nam wiele korzyści i pozwoli uniknąć możliwych problemów. Co jednak wybrać jako jedno z [...]
[...] korzystne skutki ograniczeń kalorycznych od ponad wieku, ale wpływ zwiększonego czasu postu były ostatnio przedmiotem bliższej analizy. "Zwiększenie dziennego czasu postu, bez zmniejszenia podaży kalorii i niezależnie od rodzaju spożywanej diety, spowodowało ogólną poprawę zdrowia i przeżycia u samców myszy" - powiedział de Cabo. "Być może ten [...]
Zdaniem naukowców, odpowiednie spożycie białka może pomóc zmniejszyć ryzyko osłabienia u kobiet w starszym wieku. Według przeprowadzonych badań, spożycie co najmniej 1,1 grama białka na kilogram masy ciała (g / kg), w okresie trzech lat prowadziło do zmniejszenia ryzyka osłabienia u kobiet po menopauzie. Podsumowanie Świetne źródła białka, które [...]
[...] uszkadza narząd, NAFLD wiąże się z otyłością, insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Częściej rozwija się u osób otyłych niż tych z prawidłową masą ciała. Co więcej, nawet bez objawów nagromadzenie tłuszczu w wątrobie może spowodować poważne uszkodzenia, jeśli utrzymuje się przez dłuższy czas, kończąc się marskością lub rakiem wątroby. [...]
[...] wartość odżywczą, która dzięki takim parametrom jak wysoka koncentracja aminokwasów EAA, witamin z grupy B, jak i żelaza, doskonale nadaje się do wykorzystania w diecie sportowca. Przewaga tłuszczów nienasyconych sprawia, że bez obaw może ona stanowić element zdrowej, zbilansowanej diety, a mięso poszczycić się może wysoką wartością odżywczą.
[...] na stymulację układu odpornościowego, wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne czy zwiększające produkcję poziomu testosteronu. Jednym z ciekawszych grzybów jest bez wątpienia Cordyceps. W kolejnym badaniu kanadyjskich naukowców badano zdolność Cordycepsu do aktywacji makrofagów w celu wytworzenia czynników, które aktywują ochronne [...]
Obecne trendy żywieniowe sprawiają, że osoby wdrażające modne, systemy żywieniowe pozbawiają się sporej wartości odżywczej, dostarczając tym samym znacznie mniejsze ilości aminokwasów. Korzystanie z produktów light i niskotłuszczowych posiada drugą stronę medalu, która to wskazuje, że produkty tego typu naładowane są GMO, MSG i różnego rodzaju [...]
[...] postęp przy użyciu leków, ale nie podobał mu się sposób, w jaki czuł się fizycznie lub emocjonalnie. Według Billa jego tytuły Mr. Universe z 1967 i 1971 roku były zdobyte bez farmakologii. Przykładowy plan treningu ramion wg starej szkoły Bill’a Pearl’a A1 Uginanie ramion ze sztangielkami siedząc 3 serie x 8 powtórzeń A2 Wyciskanie francuskie [...]
[...] nie robi klaty z bicepsem Dżem z twarożkiem, waflami ryżowymi, pieczywem czy omletem. Jest on pysznym dodatkiem w zasadzie do każdego posiłku na słodko, a nawet jedzony bez żadnych dodatków jest bardzo popularny. Dżemem nazywamy przetwór owocowy, który produkuje się z całych lub z części owoców różnego rodzaju. Jabłka, truskawki, [...]
[...] modyfikuje ryzyko zgonu), można popaść w uzależnienie od alkoholu, zachorować z powodu niewydolności nerek czy wątroby itd.). Ponadto pisanie o „węglowodanach” bez szczegółowego rozbicia ich na źródła, jest niemiarodajne, a wręcz mylące. Czym innym jest podaż 500 g cukru stołowego, a 500 g ryżu brązowego. W badaniach udowodniono [...]
[...] zwiększa ryzyko złamań. Wpływ utraty wagi na gęstość kości Naukowcy z Washington University w St. Louis przyjrzeli się wpływowi utraty wagi, z ćwiczeniami fizycznymi i bez na gęstość kości. Podzielili 36 mężczyzn i kobiet w średnim wieku z nadwagą na trzy grupy. Aby schudnąć, jedna grupa zmniejszyła spożycie kalorii o 20% i nie ćwiczyła. [...]
[...] się być najważniejsze. Poza aminokwasami zawierają bowiem szereg innych związków, których organizm nie jest w stanie sam wytwarzać i należy je spożywać na co dzień. Nie bez powodu produkty spożywcze, które dostarczają najwięcej białka, są też z reguły najdroższe. Najwyraźniej widać to po skali niedożywienia w słabo rozwiniętych krajach [...]
[...] publikowanie przez influencerów zakupów spożywczych, a dokładniej pisząc wklejanie zdjęcia tego, co znalazło się w ich koszyku. Znane osoby, w tym dietetycy, pokazują bez cenzury swoje wybory żywieniowe, zachęcając nie tylko do zdrowego odżywiania, ale także do tego, by dieta dostarczała choć trochę przyjemności z jedzenia/ z jej [...]
Masło orzechowe od lat towarzyszy kulturystyce jako sposób na dostarczenie tłuszczy, w nieco bardziej przyjemnej dla podniebienia formie niż typowe zapijanie kielicha z oliwą. Obecnie oprócz klasycznych maseł, które bazują na orzeszkach ziemnych mamy do wyboru również inne, bazujące na surowcach lepszej jakości, jak choćby orzechy nerkowca czy [...]
Stosowanie diety bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. W przypadku osób cierpiących na chorobę zwaną celiakią objawy nasilają się po spożyciu nawet niewielkich ilości glutenu. Na szczęście unikanie pszenicy [...]
Jogurty cieszą się ogromną popularnością, o czym świadczy chociażby ilość i szeroki wybór jogurtów, jakie znajdują się w sklepach. Nic dziwnego! Jogurt ma kremową konsystencję, dzięki czemu może stanowić alternatywę lub dodatek do deserów, świetnie komponuje się z płatkami, może stanowić również bazę do wszelkiego rodzaju sosów. Ile tak naprawdę [...]
Czy należysz do osób, które często wyjeżdżają, częstą są w drodze i starają się dobrze jeść podczas podróży? Dziś podpowiadamy, jak trzymać się swojego planu żywienia w czasie wyjazdów. Podsumowanie Jeśli zaplanujemy odpowiednio wyjazd, możemy z powodzeniem odżywiać się na nim zdrowo i racjonalnie. Nawet długie godziny spędzone w pociągu, aucie [...]
[...] człowieka wskazuje wyraźnie, że do treningów wytrzymałościowych najlepiej nadaje się dieta obfita w węglowodany. Dieta biegacza a dieta wegańska Chociaż dietę wegańską bez wątpienia można zakwalifikować jako wysokowęglowodanową, to warto jeszcze zwrócić na inne funkcje diety, aniżeli tylko funkcję energetyczną. Istotne bowiem dla procesów [...]
Internet aż pęka od nadmiaru diet cud, które jednym pomagają a innym niestety nie. Stosujemy je na własną rękę, bez wcześniejszych konsultacji z kimś, kto zna się na ich układaniu, co sprawia, że często ryzykujemy minimum stratę czasu, a w ostateczności nawet zdrowie. Wprowadzamy je w życie, ponieważ koleżanka ma po niej świetne efekty. Niestety [...]
[...] wraz z nimi sezon na owoce. Słodkie lub kwaskowate, jedne bardziej cierpkie, inne mocno soczyste, wszystkie pełne orzeźwiających smaków kojarzących się z wakacjami i radosną beztroską. ALLNUTRITION też poczuło te owocowe klimaty i wprowadza właśnie nowe smaki frużeliny. Frużelina ALLNUTRITION to eksplozja owocowych smaków. Do tej pory miałeś [...]