[...] jednak przewyższa białko ryżowe. Jeśli szukasz białka na noc, dobrze sprawdzi się kazeina. Zapewnia niewielki, ale stały dopływ aminokwasów. Podstawą diety kulturysty są: kurczak, indyk, wołowina, wieprzowina, ryby, jajka, jednak ze względów praktycznych od 20 do 40% zapotrzebowania na białko, zwykle jest pokrywane z różnego rodzaju odżywek [...]
Kolagen należy do podstawowych białek strukturalnych i jest głównym składnikiem większości tkanek naszego organizmu. Buduje on ok. 25% białek znajdujących się ludzkim ciele. Według „Biochemii Harpera”, u człowieka wyróżniamy ponad 25 typów kolagenu, jednak dzielimy go na różne klasy. Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów [...]
Trudno przecenić znaczenie snu dla naszego zdrowia, osiągnięć sportowych oraz wyglądu naszej sylwetki. Dlaczego zatem w naszym zabieganym świecie sen jest tym, co najczęściej znajduje się na końcu naszych priorytetów…? Podsumowanie Planując swoją kolację, weź pod uwagę fakt, że sen służy relaksowi. Zatem tak powinna wyglądać Twoja codzienna [...]
[...] kuchnię (kuchenka, patelnia, garnki, podstawowe przybory) i posiadasz, choć elementarne umiejętności. 3 posiłki mogą stanowić np. makaron, kasza, ryż; ryba, indyk, kurczak; warzywa, zdrowe tłuszcze i owoce. 2 posiłki to mogą być np. omlet, jajecznica z warzywami, sałatka z awokado, ogórka, oliwek, papryki i jajek, kanapki z indykiem, [...]
[...] Siedem posiłków, które Nathan De Asha spożywa w ciągu dnia: Posiłek 1 2 jajka 2 bajgle 50 gramów odżywki białkowej Ser 150 g bananów Posiłek 2 150 g ryżu 150 g kurczaka papryka cebula Sos Encona Posiłek 3 150 g kremu ryżowego 50 g odżywki białkowej 150 g bananów cynamon Shake podczas treningu 50 g węglowodanów w proszku 10 g EA [...]
[...] Owoce o niskim udziale cukrów prostych, np. maliny, borówki Tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado, orzechy, nasiona Chude źródła białka, np. kurczak, indyk, chude mięso wołowe, ryby, jaja, chude produkty mleczne Produkty wysoko przetworzone, takie jak fast foody, słodycze, słodkie napoje Produkty wysoko [...]
Co powiesz na kilka wskazówek, które mogą natychmiast wpłynąć na Twoje efekty podczas stosowania diety i ostatecznie szybciej doprowadzić Cię do wyznaczonych celów? Chcesz uniknąć pułapek dietetycznych, ciągłego głodu i zmęczenia, związanych ze stosowaniem diety? Nie rozpaczaj, jeśli zboczysz z właściwej drogi Każdemu czasami zdarzają się gorsze [...]
Będąc na diecie, często jesteśmy w sytuacji, gdzie otaczają nas fast-foody. Wyjścia ze znajomymi na miasto, wakacje, wczasy. Co wtedy wybrać, żeby nie wyjść mocno poza bilans kaloryczny, jedząc niezdrowe dania? Jakie produkty wybrać z menu popularnej restauracji McDonald's?
17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]
Subway należy do najbardziej popularnych restauracji typu fast food. Restauracja ta jest dość nietypowa - serwuje ona kanapki, które samemu możemy skomponować, wybierając składniki lub wybrać gotowe pozycje z menu. Subway jest siecią barów szybkiej obsługi, pochodząca z Ameryki. W Polsce możemy go spotkać od 2004 i aktualnie jest około 200 lokali [...]
[...] Węglowodany są powszechnie dostępne i zwykle są tanie (wyjątek od reguły stanowią np. produkty pozbawione glutenu). Źródła protein takie, jak: wołowina, wieprzowina, indyk i kurczak są drogie, ale możesz niezwykle tanio kupić w sklepie parówki. Wspaniale! Tylko nie zastanawiałeś się, dlaczego parówki są tanie, a mięso jest takie drogie? Bo [...]
Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]
Mięso wzbudza wiele kontrowersji i słusznie. Od razu zaznaczę, że nie jestem zażartym przeciwnikiem mięsa, po prostu wątpliwości mają sami naukowcy. Artykuł mógłby mieć równie dobrze kilkadziesiąt stron, ale celowo skróciłem pewne zagadnienia, a osoby zainteresowane odsyłam do literatury oraz nowych badań. Czy są powody do paniki? Na zakończenie [...]
[...] mięso konia i kozy. Niestety mięso czerwone zawiera żelazo hemowe, którego konsumpcję powiązano z rakiem oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego. Mięso białe to np. kurczak, indyk, gęś, kaczka itd. Ponadto dla kulturysty cenne są ryby (ale nie np. tuńczyk) czy jajka (ale nie produkowane przemysłowo). Bardzo dobrym (i bezpiecznym) źródłem [...]
Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]
Wiele filozofii treningu głosi, iż nie ma złych ćwiczeń, a każda droga prowadzi do celu. Gdyby to była prawda, nikt nie sprzedawałby maszyn treningowych, sztangi i hantli – wystarczyłaby joga, trening z obciążeniem własnego ciała, bieganie czy pływanie. Niestety ludzie nie są i nie mogą być równi, nawet pod względem osiąganych na treningu efektów. [...]
Homocysteina jest aminokwasem pośrednim powstającym podczas metabolizmu metioniny. Według obecnej wiedzy naukowej jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Owszem, przypadek kliniczny opisany w badaniu: “Hyperhomocysteinemia [...]
Arnold uważał, iż należy trenować całe ciało, a w szczególności słabe punkty sylwetki. Taka praca może mieć sens nie tylko dla kulturysty. Przeważnie w każdym ćwiczeniu istnieją pewne grupy mięśni (poboczne), które ograniczają postęp siłowy głównej partii. Przykład? Triceps i przedni akton mięśnia naramiennego są ogromnie istotne, w trakcie [...]
Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
[...] gdy wysoka temperatura powoduje reakcję aminokwasów wchodzących w skład białek mięsa z kreatyną. Dotyczy to produktów takich jak wołowina, wieprzowina, jagnięcina, indyk, kurczak i ryba. Jak zredukować czynniki rakotwórcze podczas grillowania? Oczywiście nikt nie chciałby grillować wiedząc, że może doprowadzić do zachorowania na raka. Jeśli [...]