DMAE jest stosunkowo nową substancją na rynku suplementacji, której działanie ma za zadanie wsparcie funkcji mózgu. Jej wykorzystanie przez sportowców jest mniej popularne, jednak z powodzeniem znajduje zastosowanie wśród osób pracujących umysłowo, w celu wsparcia możliwości wysiłkowych. W suplementacji sportowej sprawdzić się może jako dodatek do [...]
W branży fitness oraz wśród osób starających się utrzymać prawidłową wagę ciała niezwykle cenione są zboża, nasiona i orzechy. O niektórych zapominamy, a inne co jakiś czas wracają na nasze talerze, znów stają się modne. Ziarna farro to zboże, które było stosowane już w starożytności. Mówi się nawet, że jest to pierwotne zboże, z którego powstały [...]
Mylne jest założenie, że to, co wegańskie, to jednocześnie jest zawsze zdrowe, fit itp. Sięgając zatem po wegański majonez, nie oczekujmy od niego, że będzie on niskokaloryczny (no, chyba że takie będzie jego założenie), ze świetnym składem i w ogóle będzie można uznać, że oto mamy sposób na zajadanie się majonezem bez żadnych konsekwencji. [...]
Ryż jest podstawowym pożywieniem dla ogromnego odsetka światowej populacji ludzi, niestety wraz z nim nieświadomie spożywamy także arsen. Arsen jest toksycznym pierwiastkiem śladowym. Ludzie od zawsze spożywali go wraz z jedzeniem. Problem ten jednak nasila się, ponieważ coraz więcej arsenu przedostaje się do żywności, zwłaszcza do ryżu. Jak [...]
Sos sojowy to popularna płynna przyprawa i jeden z najważniejszych składników stosowanych w kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie [...]
Zmieniając swoje nawyki żywieniowe, pierwsze, o czym często słyszymy to konieczność wyeliminowania z naszej diety pieczywa. Powodów ku temu znaleźć można kilka i bez wątpienia mają one sens. Podsumowanie Bez wątpienia pieczywo białkowe Allnutrition Proteinoeo Bread jest ciekawym wyborem dla osób, które niekoniecznie chcą lub mogą z różnych [...]
Histamina w pokarmach (pochodzenia spożywczego) powoduje nietolerancje pokarmowe i rzadziej zatrucia, a ta składowana w ustroju jest jednym z głównych mediatorów zapalenia. Zatrucie lub nadwrażliwość na histaminę pokarmową jest klasyfikowane, jako pseudoalergia - daje bardzo podobne objawy, jak alergia, ale nią nie jest. W klasycznych alergiach [...]
Czym się różni ryż brązowy od białego? Pierwsza podstawowa różnica to proces ich pozyskania. Ryż brązowy jest tylko częściowo obłuskany, dzięki czemu zawiera znacznie więcej witamin i minerałów, niż ryż biały, który jest oczyszczony. Ryż brązowy uznawany jest za doskonałe źródło węglowodanów, białka oraz błonnika. Rzeczywiście zawiera te wszystkie [...]
Lachlann Foote (21 l.) z Australii dzień po imprezie miał ogromnego kaca. Chciał jak najszybciej się go pozbyć, więc postanowił wypić koktajl białkowy z... kofeiną. Niestety znaleziono go martwego w łazience. Niektórzy sugerowali, że śmierć miała związek ze spożyciem narkotyków, jednak jego ojciec Nigel Foote, wyjaśnił na Facebooku, że w jego [...]
Jeśli jesteś miłośnikiem wszelkich płatków z mlekiem (roślinnym) albo nie wyobrażasz sobie jogurtu roślinnego bez czegoś chrupiącego w środku to polecam spróbować Nutlove Crunchy Flakes. Są to chrupiące kwadraciki posypane cynamonem i to bez dodatku cukru. Dużą zaletą płatków (szczególnie dla łasuchów) jest słodki smak, ale nie aż tak słodki, jak [...]
Pasta ze słonecznikiem, suszonymi pomidorami i bazylią to ciekawie brzmiąca opcja na kanapki. Bardzo zachęcające jest już samo opakowanie, na którym producent chwali się, że w paście nie ma konserwantów i dużej ilości cukru. Patrząc na skład, nie ma się właściwie do czego przyczepić - same naturalne składniki. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że [...]
Mleko: biały morderca Od wielu lat światowe społeczeństwo jest bombardowane nieustanną propagandą na temat zbawiennego wpływu krowiego mleka na ludzki organizm. Zrobiono z niego niemal eliksir życia, bez którego nie jest możliwa normalna egzystencja. Tymczasem okazuje się, że rzeczywistość jest zupełnie inna niż ta, którą jesteśmy bez przerwy [...]
Panowie (i panie) przewetowałem archiwum i na temat ryzu brązowego jest tu naprawde mało. Atomic zwracam się głównie do Ciebie jako experta na naszym sfd od jedzonka :) .Z postów wynika że od dawna spożywasz głównie ryż ciemny. A więc może podziel się jakimiś uwagami nad jego przewaga nad zwykłym białym ryżem? Z składników można wyczić że ciemny [...]
Witam Was Od niedawna mam ułożoną dietę przez trenera na siłowni, niestety wychodzi mnie ona drogo, gdyż nie lubię białego sera i zastąpił mi to mięsem. Chcę się jednak przełamać, lecz nie wiem z czym go zjeść, aby zniwelować możliwie jak najbardziej jego smak. Z czym Wy go jecie i co mi polecacie. Z góry dzięki za odpowiedzi
jak w temacie. zauwazylem dzis przy wyproznianiu na powierzchni kalu. cienki, bialy, ok 10 mm dlugosci. przypuszczam owsiki jednak nie wystepuje u mnie zadne swedzenie odbytu jak to sie opisuje przy tym dziadostwie. mam 22 lata. do lekarza pojde dopoero w poniedzialek. czy to moze byc cis innego niz owsiki?
Tak myslalem do niedawna, bo w 100g ma niby 20g bialka. Kolega jednak ostatnio powiedzial mi, ze twarog ma bardzo slaby profil aminokwasowy i nie jest dobrym zrodlem bialka. Jak to jest?
KONIECZNIE przeczytajcie całość ! Ja sam nie wiem co o tym myśleć. Zmienia on całkiem moje spostrzeżenia na temat kulturystyki. Zobaczcie sami. Od wielu lat światowe społeczeństwo jest bombardowane nieustanną propagandą na temat zbawiennego wpływu krowiego mleka na ludzki organizm. Zrobiono z niego niemal eliksir życia, bez którego nie jest [...]
Mleko.. Czy naprawdę wiemy o nim wszystko ? Od wielu lat światowe społeczeństwo jest bombardowane nieustanną propagandą na temat zbawiennego wpływu krowiego mleka na ludzki organizm. Zrobiono z niego niemal eliksir życia, bez którego nie jest możliwa normalna egzystencja. Tymczasem okazuje się, że rzeczywistość jest zupełnie inna niż ta, którą [...]