Atomic zwracam się głównie do Ciebie jako experta na naszym sfd od jedzonka :) .Z postów wynika że od dawna spożywasz głównie ryż ciemny.
A więc może podziel się jakimiś uwagami nad jego przewaga nad zwykłym białym ryżem?
Z składników można wyczić że ciemny ma więcej błonnika (w sumie biały nie ma go wcale) ma tez fosfor,żelazo i kilka witamin.A jak to w końcu jest z indexem glikemicznym tych produktów.Czy to prawda że jednak brązowy jest lepszy dla "pakerów" bo rozkłada się wolniej i powoduje mniejszy wyrzut insuliny niż ryż biały ?.Bo jak wiadomo sa tu różne teorie.
(weglowodany ryż biały - 86,8%, ryż brązowy - 77,4%)
Ps Atomic jaki kupujesz ten ciemny ryż??? Dziś kupiłem firmy "Cenos" w torebkach i kurde jest pełno tzw "całych ziarenek" i trza to wydłubywać albo wybierać wrrrr.
KAIN
"Loved be few Hated by many But respect by all"