INDEKS GLIKEMICZNY -KLUCZ DO SPOŻYCIA WĘGLOWODANóW. Twoje zapotrzebowanie na węglowodany białka i tłuszcz podczas aktywności fizycznej zależy przede wszystkim od intensywności i czasu trwania wysiłku. Generalnie - zużycie cukrów rośnie wraz ze wzrostem intensywności ćwiczenia, a spada wraz z wydłużeniem jego trwania. Całkowite zużycie węglowodanów [...]
Czy można być zarówno kulturystą i wegetarianinem? Pomiędzy wielkimi znawcami kulturystyki nie ma w zasadzie zgodności, czy jedzenie mięsa jest absolutnie zdrowe i niezbędne dla treningu, czy też nie ( chodzi przede wszystkim o obecność tłuszczów nasyconych, które stanowią zagrożenie dla serca). W zasadzie sytuacja przedstawia się tak, że kilku [...]
Panowanie nad dietą Ironia odżywiania w kulturystyce polega na tym, że o sukcesie decyduje nie to, co się robi, ale raczej to, czego się nie robi. Dlatego dziś chcielibyśmy się skupić na ośmiu najczęstszych błędach, których powinno się unikać, jeśli chce się osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Błąd 1: Dążenie do sprzecznych celów Być może największym [...]
Czynniki witaminopodobne Chociaż ich rola jest analogiczna do witamin, nie uznawane są za witaminy, gdyż w którymś z punktów nie pasują do definicji witamin - mogą być, na przykład częściowo tworzone w organizmie lub potrzebne są w dużej ilości, a więc oprócz roli witaminowej pełnią również fukcje budulcowe lub energetyczne. Wkrótce po odkryciu [...]
Sztuczne słodziki kontra cukier Sacharyna jest blisko 700 razy słodsza od cukru, ale pozostawia w ustach posmak. Nie ulega metabolizmowi w organizmie. Średnio ludzie spożywają 50 mg sacharyny dziennie... Obecnie coraz większą popularnością cieszą się słodziki - substancje nadające spożywanym płynom słodki smak, ale zawierające bardzo mało kalorii. [...]
Moc warzyw Warzywa nie zawsze mają idealny smak, ale zawierają w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych, podobnie jak białka jaj, czy znane wszystkim piersi z kurczaka. Jedząc zieleninkę, także dostarczamy sobie wielu cennych maro i mikroelementów, szczególnie kiedy spożywamy je na surowo. Każdy, kogo zapytać o elementy diety, jednym [...]
Wiadomości ogólne Witaminy są to związki egzogenne (muszą być dostarczone) i spełniające w organizmie role regulatorów (biokatalizatorów). Są to związki organiczne wytworzone przez żywe komórki roślinne. Bardzo niewielkie ilości witamin mogą być produkowane w organizmach niektórych zwierząt ... Najbardziej niedocenianym elementem współdecydującym [...]
Posiłek po-treningowy Na początek trochę wiedzy ogólnej. Węglowodany dzielą się na węglowodany (cukry) proste, węglowodany (cukry) złożone i błonnik. Do węglowodanów prostych należą: glukoza, galakoza i fruktoza. Węglowodany złożone to skrobia i jej pochodne, w tym dekstroza i dekstryna. Błonnik natomiast możemy podzielić na twardy (otręby, płatki [...]
To co o nich mówiono, okazało się bzdurą. Jedz jajka bez obaw. Przez lata były traktowane jak główny winowajca odpowiedzialny za rozwój miażdżycy. Nieważne było to, że są pokarmem zawierającym wszystko, co potrzebne do życia - białka, tłuszcz, wapń, potas, siarkę i magnez, a także witaminy A, B, D, E, H i PP. Teraz są już dobre wiadomości dla [...]
Co zjeść po treningu? Węglowodany proste czy złożone? Otóż moim zdaniem tylko i wyłącznie węglowodany proste. Jeżeli trening odbywa się wieczorem to musi to wystarczyć, jeżeli rano lub w godzinach południowych to należy dołożyć normalny posiłek w którym już dominującą rolę mogą odegrać węglowodany złożone (np. stek, pierś z kurczaka plus ryż, [...]
JAKI RODZAJ MIĘSA WYBRAĆ? W mięsie znajduje się witamina C oraz wszystkie substancje odżywcze potrzebne organizmowi. Dzięki zawartej w mięsie postaci żelaza mamy ochronę przed anemią. Aby nie utyć, należy jeść mięso o najmniejszej zawartości tłuszczu. Z dużych zwierząt tj. mięso cielęce, niskokaloryczne będące pięciokrotnie chudsze od [...]
Reakcje organizmu podczas odchudzania "Lekki spadek wagi Przy ograniczeniu pokarmu i spożywaniu większej ilości warzyw, przyspieszających perystaltykę jelit, przewód pokarmowy jest prawie pusty, co natychmiast odzwierciedla waga. Waga nie zmienia się Stosujesz dietę ale masa ciała nie zmienia się. W tym czasie organizm chroni jeszcze [...]
Zioła odchudzają Naturalnym bodźcem skłaniającym człowieka do jedzenia jest uczu-cie głodu. W mózgu, w podwzgórzu znajduje się prawdopodobnie ośrodek kontroli apetytu. Organizm większość pożywienia przeznacza na wytworzenie energii potrzebnej do procesów życiowych. Gdy w organizmie pokarmu jest za dużo, magazynuje on rezerwy. A naj-trwalej [...]
OMEGA 3-6-9 W latach 70. naukowcy odnotowali z pozoru trudny do wytłumaczenia fakt, że Eskimosi, którzy jedzą codziennie duże ilości tłuszczów, rzadziej zapadają na choroby serca i nowotwory niż mieszkańcy Europy. Dokładniejsze obserwacje wykazały, że tłuszcz spożywany przez Europejczyków pochodzi głównie z mięsa oraz mleka i jego przetworów, [...]
Niezbędne kwasy tłuszczowe Osoby chcące schudnąć lub rozbudować mięśnie często stosują dietę ubogą w tłuszcze. Pozornie jest to słuszne, ponieważ każdy gram tłuszczu ma dwa razy więcej kalorii niż białko lub węglowodany. Po wyeliminowaniu tłuszczu organizm powinien zatem wytwarzać więcej tkanki beztłuszczowej. W praktyce dieta uboga w tłuszcze [...]
Czym jest dieta tłuszczowa? Mimo że powszechnie przyjęte poglądy głoszą, że to tłuszcz jest przyczyną wielu chorób o podłożu żywieniowym, w rzeczywistości winę za to ponoszą węglowodany! Zacznijmy od zapoznania się z substancjami odżywczymi zawartymi w naszych pokarmach. Na przeważającą masę naszego pożywienia składają się trzy główne rodzaje [...]
Tłuszcz pozwala leczyć ubytki czaszki u myszy Dzięki komórkom tłuszczowym można leczyć uszkodzenia kości czaszki - wykazały badania na myszach, których wyniki publikuje "Nature Biotechnology". Badania przeprowadzili naukowcy ze Stanford University Medical Center. Zastosowali komórki mulltipotencjalne pobrane z podskórnej tkanki [...]
Czekolada, smakołyk dla duszy Alpiniści i polarnicy mają ją zawsze pod ręką jako awaryjne źródło energii. Zwykli śmiertelnicy krzepią się nią, gdy dopada ich melancholia. Kojące nerwy działanie tego smakołyku jest powszechnie znane. Kto z nas w trudnych chwilach nie "pocieszał" się batonikiem? Jednak czekolada jest dobra nie [...]
Petit déjeuner czy breakfast? Które ze śniadań: lekkie francuskie czy obfite z Wysp Brytyjskich, jest lepsze? Spróbujmy to rozszyfrować. Anglicy co rano pochłaniają obfite śniadanie. Składa się ono z jajka sadzonego z 2 plastrami bekonu, dwóch tostów z dżemem lub marmoladą i herbaty (najczęściej z mlekiem). Pierwszy posiłek ich [...]
Odkryto enzym kluczowy w produkcji witaminy D w organizmie Enzym, który odgrywa kluczową rolę w produkcji witaminy D w naszym organizmie, zidentyfikowali naukowcy z USA. Enzym jest niezbędny na drugim etapie syntezy witaminy D, który zachodzi w wątrobie. Jego poszukiwania trwały około 30 lat. Głównym źródłem witaminy D w organizmie człowieka są [...]