SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

ciekawostki

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 184568

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 255 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 2340
Moje serce chciało to czytać ale oczy po drugiej stronie odmówiły mi posłuszeństwa.Artykuły naprawdę za***iste ale obawiam się że mało kto to przeczyta ze względu na długość.Tak czy inaczej SOG się należy.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
dzięki ale z tego co widze chyba nie doszedł

Zmieniony przez - zakrześ w dniu 2004-04-28 05:38:59

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 255 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 2340
Nie wiem jak to się stało ale już to naprawiam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034
Dobra robota Zakrzes, moge wreszcie dac wiec daje SGacza! Tylko nie trzymaj go za dlugo hyhy

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
masz oddaje nie potrzebuje

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
OMEGA 3-6-9

W latach 70. naukowcy odnotowali z pozoru trudny do wytłumaczenia fakt, że Eskimosi, którzy jedzą codziennie duże ilości tłuszczów, rzadziej zapadają na choroby serca i nowotwory niż mieszkańcy Europy.
Dokładniejsze obserwacje wykazały, że tłuszcz spożywany przez Europejczyków pochodzi głównie z mięsa oraz mleka i jego przetworów, natomiast podstawą diety Eskimosów są ryby dostarczające organizmowi kwasy tłuszczowe szeregu omega-3.

Od tego czasu opublikowano wiele prac naukowych, w których opisano zalety tych kwasów. Udowodniono wręcz, że zapobiegają one chorobom serca i mogą zapobiegać nowotworom.
Osoby, których dietę wzbogacono kwasami omega-3-6-9, lepiej tolerowały zaburzenia rytmu serca. Również osoby cierpiące na stany zapalne stawów, odczuwały znaczne złagodzenie dolegliwości bólowych.


Kwasy tłuszczowe szeregu omega są jedynym w swoim rodzaju składnikiem ryb i tłuszczu rybiego. Są to EPA i DHA (kwas eikozapentaenowy i dodekaheksaenowy).
Spełniają one szereg ważnych funkcji w organizmie. Oto niektóre z nich:
- opóźniają występowanie miażdżycy,
- obniżają poziom LDL (złego cholesterolu) i trójglicerydów,
- obniżają lepkość krwi, zapobiegając zawałom serca i udarom,
- wpływają na zdrowie skóry, włosów i paznokci,
- obniżają ciśnienie tętnicze krwi,
- wzmacniają układ immunologiczny,
- mogą zapobiegać depresjom,
- leczą reumatoidalne zapalenie stawów,
- chronią przed toczniem układowym,
- chronią przed migrenami i chorobami nerek.

Naturalne kwasy tłuszczowe są niezbędne do normalnego wzrostu i rozwoju ludzkich komórek i tkanek. Jeżeli żywność nie zawiera tych kwasów, dieta musi być w nie wzbogacana.
Niezbędne kwasy tłuszczowe EPA i DHA normalnie są składnikiem komórek, który chroni je przed mikotoksynami. Kwasy te znajdują się w dużych ilościach głównie w komórkach mózgu, synapsach nerwowych, receptorach wzrokowych (siatkówce), gruczołach nadnerczy i gruczołach płciowych – najbardziej biologicznie aktywnych tkankach organizmu.

Zadbaj o swoje zdrowie. Kwasy tłuszczowe szeregu omega mają bardzo istotne znaczenie dla Twojego organizmu.

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
Niezbędne kwasy tłuszczowe

Osoby chcące schudnąć lub rozbudować mięśnie często stosują dietę ubogą w tłuszcze. Pozornie jest to słuszne, ponieważ każdy gram tłuszczu ma dwa razy więcej kalorii niż białko lub węglowodany. Po wyeliminowaniu tłuszczu organizm powinien zatem wytwarzać więcej tkanki beztłuszczowej. W praktyce dieta uboga w tłuszcze może jednak prowadzić do odkładania się złogów tłuszczowych i do częściowej utraty mięśni. Organizm bowiem nie może prawidłowo funkcjonować bez pewnej ilości tłuszczu. Jest on niezbędny w procesie absorpcji niektórych witamin i produkcji hormonów biorących udział w wytwarzaniu mięśni. Konieczne są zwłaszcza te kwasy tłuszczowe, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Poza tym, jeśli spożywa się tylko węglowodany, organizm szybciej odczuwa głód, co prowadzi do zjadania zbyt dużej ilości pożywienia. Węglowodany sprzyjają uwalnianiu insuliny, która transportuje glikogen (cukier) do komórek mięśniowych. Nadmiar glikogenu jest przetwarzany w tłuszcz i magazynowany. Proces ten zachodzi wolniej, gdy posiłek złożony z węglowodanów uzupełnia się produktami zawierającymi niewielką ilość tłuszczu. Organizm ma wówczas więcej czasu na spalenie dostarczonych kalorii. Zbyt niski poziom kwasów tłuszczowych objawia się między innymi suchą skórą i suchymi, łamliwymi włosami.

Jeśli więc zamierza się ograniczyć ilość przyjmowanych kalorii, należy rozważyć celowość stosowania suplementów zawierających niezbędne kwasy tłuszczowe. Bogatym źródłem tych kwasów jest olej lniany lub olej z ogórecznika.Najczęściej stosuje się jedną do dwóch łyżek stołowych oleju lub jedną do trzech kapsułek dziennie.

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
Tłuszcze (lipidy) estry wyższych kwasów karboksylowych i glicerolu, rozkładają się na glicerol i kwasy tłuszczowe, wiązanie estrowe, ciekły tłuszcz zwierzęcy- tran.

Podział: -T. właściwe (glicerol i kwasy tłuszczowe)

-woski (inny alkohol i kwasy tłuszczowe)

-T. złożone (glicerol i inny podstawnik)

kwasy tłuszczowe;

-k. nasycone- tłuszcze zwierzęce (stałe oprócz tranu)

-k. nienasycone- tłuszcze roślinne (płynne), posiadają jedno wiązanie podwójne C=C, potrzebne są obie formy.

Cholesterol: powstają z niego hormony (sterydy); kory nadnercza (kortyzon, hydroksykortyzon) –odporność na stres,

hormony męskie- testosteron, i damskie- estrogen, progesteron.

Cholesterol dzieli się na dobry- budujący błony biologiczne i zły odkładający się w naczyniach krwionośnych(miażdżyca, zawały)

Tłuscz brunatny u dziecka chroni jego narządy wewnętrzne przed wyziębieniem. Deptocyty- magazynują tłuszcz.

Przyczyny otyłości

-geny na otyłość

-siedzący tryb życia

-tycie na zimę

-nadmiar jedzenia

-choroby (cukrzyca)

Funkcje:

-Wysokoenergetyczny pokarm

- substancje zapasowe

- składniki błon biologicznych

- chronią narządy wew. Przed urazami

- izolacja termiczna organizmu

- woski u roślin zabezpieczają tkanki przed wysychaniem

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
Czym jest dieta tłuszczowa?
Mimo że powszechnie przyjęte poglądy głoszą, że to tłuszcz jest przyczyną wielu chorób o podłożu żywieniowym, w rzeczywistości winę za to ponoszą węglowodany!

Zacznijmy od zapoznania się z substancjami odżywczymi zawartymi w naszych pokarmach. Na przeważającą masę naszego pożywienia składają się trzy główne rodzaje składników pokarmowych: białka, tłuszcze i węglowodany.

Białka

Białka to główny składnik naszych komórek i tkanek. Określa się je też czasem mianem protein od greckiego słowa proteios, czyli pierwszy, najważniejszy. Białka pełnią w naszym organizmie zadziwiająco wiele różnorodnych funkcji.

Białkami są enzymy, przeciwciała, hormony, cząsteczki transportujące. Wchodzą też one w skład naszego szkieletu. Większość białek zbudowana jest z dwudziestu powszechnie występujących, aminokwasów, jednakże również mniej pospolite aminokwasy pełnią w naszym organizmie ważną rolę.

Spośród tych wszystkich aminokwasów wyróżnić należy osiem tzw. niezbędnych, czyli takich, które muszą być pobierane z jedzeniem, ponieważ organizm nie jest w stanie ich wytwarzać z dostarczonych mu surowców. Znaczna część składników odżywczych może być syntetyzowana wewnątrz komórek z dostarczanych do nich prostszych elementów, ale aminokwasy niezbędne muszą wchodzić w skład pożywienia.

Niezbędne aminokwasy, o których mowa, to walina, lizyna, treonina, leucyna, izoleucyna, tryptofan, fenyloalanina i metionina: muszą być one przyjmowane z pokarmem, a tylko produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają wszystkie osiem na raz.

U osób które nie jedzą pokarmów zwierzęcych, może dojść do niedoboru aminokwasów niezbędnych. Wprawdzie wszystkie występują w produktach roślinnych, ale żadna roślina nie zawiera ośmiu jednocześnie. Badania wykazały, że do regularnej syntezy niezbędnych białek potrzeba wszystkich 8 aminokwasów na raz, a spożycie posiłku, który zawiera tylko kilka z nich sprawia, że są one rozkładane i usuwane, ponieważ organizm ich nie gromadzi, aż do chwili, gdy otrzyma wszystkie w komplecie. Jest to jedna z przyczyn, dla których pokarmy zwierzęce odgrywają aż tak ważną rolę w żywieniu człowieka.

Tłuszcze

Tłuszcze zwane czasami kwasami tłuszczowymi lub lipidami pełnią w organizmie człowieka wiele ważnych i różnorodnych funkcji. Są one podstawową formą magazynowania energii, a jednocześnie jednym z głównych składników błon komórkowych Spójność błony komórkowej, a zarazem fakt, że jest ona przepuszczalna dla różnych cząsteczek biologicznych, ma kluczowe znaczenie dla właściwego przebiegu procesów metabolicznych. Istnieją też tłuszcze, które pełnią w organizmie funkcję hormonów.

Jak dotąd znane są dwa niezbędne kwasy tłuszczowe: kwas li-nolenowy i kwas alfa-linolenowy. Są to kwasy nienasycone. W przeciwieństwie do powszechnie panującej opinii, kwasy nasycone wcale nie są niezdrowe! Terminy nasycony i nienasycony stosuje się, aby określić, ile atomów wodoru przypada na każdy atom węgla w cząsteczce danego tłuszczu. Kwas jest tym bardziej nienasycony, im mniej zawiera atomów wodoru. Bezpośrednim skutkiem mniejszej liczby atomów wodoru jest większa reaktywność cząsteczki kwasu tłuszczowego; kwasy nasycone są chemicznie bardziej stabilne. Czy ma to jakieś znaczenie? Otóż kwasy nasycone są bardziej odporne na utlenianie, a to oznacza, że błony, które zawierają ich dużo, także trudniej poddają się temu procesowi. Istnieje wiele dowodów na to, że lipidy wchodzące w skład błony komórkowej zależą od rodzaju spożywanych tłuszczów.

Naukowcy często podkreślają pozytywne znaczenie przeciw-utleniaczy, ale zdają się nie zauważać faktu, że nasycone kwasy tłuszczowe już z natury są odporne na utlenianie, czego nie można powiedzieć o nienasyconych kwasach tłuszczowych. Tym samym nasycone kwasy tłuszczowe nie potrzebują do obrony przed negatywnymi skutkami procesu utleniania żadnych dodatkowych cząsteczek w rodzaju przeciwutleniaczy.

Dwa wspomniane niezbędne kwasy tłuszczowe można znaleźć w różnych ilościach we wszelkich pokarmach pochodzenia zwierzęcego, a także w orzechach i olejach roślinnych. Zazwyczaj pokarmy zwierzęce zapewniają równe ilości obu niezbędnych kwasów tłuszczowych, podczas gdy pokarmy roślinne zawierają zwykle przewagę pierwszego lub drugiego.

Węglowodany

Węglowodany to przede wszystkim źródło energii. Często też występują w kompleksach z białkami jako element ułatwiający ich rozpoznawanie i specyficzny środek transportu. Niektóre z węglowodanów wchodzą w skład tkanki chrzęstnej, a kilka ułatwia usuwanie z organizmu substancji toksycznych.

O ile wiemy, nigdy nie stwierdzono, by któryś z węglowodanów był dla organizmu niezbędny. Każdy węglowodan potrzebny naszemu organizmowi może zostać przezeń wytworzony z białek lub tłuszczów. W obliczu wielu dowodów na to, że zdrowa, a tym samym właściwa dla człowieka dieta powinna zawierać jedynie niewielkie ilości węglowodanów, kwestia ewentualnej niezbędności któregoś z nich staje się niejako drugorzędna, dlatego też nie będziemy się nad nią rozwodzić. Ciekawe wydaje się natomiast to, że w zasadzie w naturze nie ma produktów czysto węglowodanowych, które byłyby niezbędne dla człowieka.

Węglowodany dzielimy na proste i złożone. Przykładem prostych są miód i cukier. Węglowodany złożone występują w wielu produktach spożywczych, na przykład ziemniakach, pieczywie i kaszach. Prawdopodobnie każdy słyszał określenie mąka ziemniaczana - to po prostu jeden ze sposobów na określenie węglowodanów zawartych w ziemniakach.

Jeśli chodzi o produkty spożywcze, węglowodany są różnymi postaciami cukru. Proste są zbudowane z jednej lub dwóch cząsteczek cukru. Złożone zawierają wiele cząsteczek cukru połączonych w długie łańcuchy, zwane wielocukrami. Wszystkie one działają w naszym organizmie jak cukier prosty, bowiem w żołądku i jelitach ulegają rozłożeniu właśnie do tej postaci. Tak więc, choć węglowodany złożone wchłaniane są do krwiobiegu znacznie wolniej niż cukry proste, to jednak mogą ulegać rozkładowi. To właśnie w efekcie kumulacji ujemnych skutków konsumpcji dużych ilości cukrowców dochodzi do wielu problemów zdrowotnych.

Pamiętaj: niezależnie od tego, jaki węglowodan przyjmujesz z pokarmem, twój organizm otrzymuje w efekcie cukier prosty. Jest ważne, byś nie dał się ogłupić tym wszystkim, którzy mówią, że niektóre z węglowodanów są zdrowe, ponieważ są złożone.

w/g książki "Życie bez chleba" Allana i Lutza.

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kotlety sojowe liofilizowane

Następny temat

Ilosc skladnikow na kg masy

WHEY premium