SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

ciekawostki

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 184554

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
To co o nich mówiono, okazało się bzdurą. Jedz jajka bez obaw.

Przez lata były traktowane jak główny winowajca odpowiedzialny za rozwój miażdżycy. Nieważne było to, że są pokarmem zawierającym wszystko, co potrzebne do życia - białka, tłuszcz, wapń, potas, siarkę i magnez, a także witaminy A, B, D, E, H i PP.

Teraz są już dobre wiadomości dla miłośników jajek - amerykańscy naukowcy dowiedli, że lecytyna zawarta w jajkach obniża, a nie podwyższa poziom cholesterolu. Dietetycy uważają, że bez obaw można jeść do 5 jaj tygodniowo.

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
Po treningu wrzucasz kilka składników do blendera, wciskasz "start", chwilę czekasz i masz. Koktajl. W zależności od potrzeb: białkowy, z dużą porcją węglowodanów lub sporą dawką witamin...


Koktajl to łatwo przyswajalna przez organizm przekąska. Może być świetnym źródłem białka i węglowodanów. Intensywny trening powoduje duże uszkodzenia tkanki mięśniowej oraz straty glikogenu. Zawarte w koktajlach węglowodany uzupełnią te niedobory, z kolei białko zregeneruje mięśnie. Dzięki temu w organizmie będą przeważać procesy anaboliczne - nie zostaną zniszczone mięśnie, lecz zapasy tłuszczu i węglowodanów.

Koktajl witaminowy dla tych, którzy chcą wzmocnić system odpornościowy (albo są na cyklu...).

Mleko 0,5% (pół szklanki) - baza koktajlu.
Truskawki (dwie garście - mogą być mrożone) - mają witaminę C, obniżają cholesterol i neutralizują substancje toksyczne.
Gruszka (lub 1/4 szklanki soku z czarnej porzeczki). Gruszka ma sporo błonnika oczyszczającego przewód pokarmowy, sok z czarnej porzeczki - dużo witaminy C.
Jogurt naturalny 3% (pół szklanki) - odbudowuje florę bakteryjną jelit. Wzmacnia odporność organizmu.
Brzoskwinia (lub kiwi). Brzoskwinia dla poprawienia smaku, kiwi jako źródło witaminy C.

Szacunkowy bilans energetyczny koktajlu:
- ok. 8g białka;
- 40g węglowodanów;
- 5g tłuszczów;
- 240 kcal;

Koktajl energetyczny dla tych, którzy po treningu chcą szybko zregenerować siły.

Mleko 0,5% (pół szklanki) - baza koktajlu.
Jagody (pół szklanki - mogą być mrożone) - taka porcja zawiera ok. 8 gramów węglowodanów; neutralizują toksyny pokarmowe. Dodatkowo niebieski barwnik jagód blokuje rozwój bakterii. Jagody możesz zastąpić ananasem.
Banan (1 sztuka) - jeden z najbardziej energetycznych owoców. Ma do 20% cukrów i tryptofan - aminokwas, który przekształca się w serotoninę odpowiedzialną m.in. za dobre samopoczucie.
Miód (1 łyżka) - energia w czystej postaci.

Szacunkowy bilans energetyczny koktajlu:
- ok. 5g białka;
- 65g węglowodanów;
- 1g tłuszczów;
- 300 kcal;

Koktajl energetyczny dla tych, którzy budują masę mięśniową.

Mleko 0,5% (pół szklanki) - baza koktajlu i ok. 4g łatwo przyswajalnych białek.
Mleko sojowe w proszku (2 łyżki) - ok. 4,5g białek. Do tego 13 składników mineralnych i witamin.
Jajo kurze (białko) - ok. 8g bardzo wartościowego dla człowieka białka.
Miód (1 łyżka) - glukoza, sacharoza, fruktoza. Dla poprawy smaku i aby dostarczyć niezbędną do strawienia białek energię.
Jogurt naturalny 3% (pół szklanki) - sporo białka, odrobina tłuszczów i węglowodanów. Wspomaga pracę układu trawiennego.

Szacunkowy bilans energetyczny koktajlu:
- ok. 20g białka;
- 40g węglowodanów;
- 8,5g tłuszczów;
- 320 kcal;

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
Napoje dla aktywnych - lepsze od wody

Wypocenie już tylko 1 litra może zaburzyć pracę twojego organizmu. Dlatego podczas wysiłku należy pić izotoniki.

Podczas intensywnego wysiłku fizycznego na siłowni jesteś szczególnie poddatny na odwodnienie. Dlaczego? Jak wiadomo, człowiek składa się z ciała, duszy i dokumentów. Na duszę i dokumenty temperatura nie ma dużego wpływu. Na organizm - i owszem. W około 65% składa się on z wody, która m.in. jest głównym składnikiem krwi. Podczas upałów lub w wyniku intensywnego wysiłku temperatura ciała rośnie. Aby nie doprowadzić do jego przegrzania, woda wydostaje się na powierzchnię skóry, gdzie odparowuje. Po męsku nazywamy to poceniem.

Człowiek ma od 2 do 4 milionów gruczołów potowych, ważących około 100g. Najwięcej jest ich na podeszwie stopy, a najmniej na plecach. Działają jak termostat w samochodzie. Zaczynają wydzielać pot, kiedy wewnątrz ciała temperatura przekroczy pewien poziom. To, jaka ona jest i ile się pocimy, zależy w główej mierze od genetyki.

Odwodnienie
Niestety, wraz z wodą pozbywamy się także niezbędnych składników organicznych, takich jak minerały (sód, potas, wapń, magnez, chlor), węglowodany czy witaminy. Niedobór tych substancji powoduje szybsze wydzielanie się kwasu mlekowego i może prowadzić do bolesnych skurczy mięśni. Pierwiastki mineralne mające odczyn zasadowy neutralizują działanie kwasu, pomagając ustrzec się przed tzw. zakwasami.

Niedobór wody już na poziomie 2% powoduje 20% spadek możliwości wysiłkowych. Brak odpowiedniego stężenia minerałów znacznie przyspiesza także moment pojawienia się uczucia zmęcznia i słabości, zwiększa pragnienie. Najprostszym rozwiązaniem tego problemu jet oczywiście uzupełnienie płynów, ale nie wszystkie są równie dobre dla sportowców.

Co pić?
Najlepiej przyswajane przez organizm są napoje o takim samym stężeniu (gęstości), jak płyny ustrojowe. Soki, które z reguły są gęstsze (hipertoniczne), zanim uzupełnią braki "wyciągną" z komórek wodę, która rozcieńczy sok. Dlatego proces powrotu do równowagi jest stosunkowo długi.

Woda jest rzadsza niż płyny ustrojowe (hipotoniczna) i do jej zagęszczenia organizm wykorzystuje własne substancje mineralne. Powoduje to chwilowe odpłynięcie elektolitów z mięśni i zaburzenie równowagi elektrolitowej.

Najlepszymi napojami dla sportowców i ludzi, którzy doznają intensywnego wysiłku fizycznego są napoje izotoniczne, czyli takie, których stężenie jet identyczne ze stężeniem płynów ustrojowych. Dzięki temu szybko i skutecznie uzupełniają one niedobory wody i minerałów. Dodatkowo, łatwo przswajalne węglowodany w nich zawarte zapobiegają drżeniu mięśni podczas wysiłku. Mają różne smaki i ceny.

Pamiętaj też, że istnieje różnica pomiędzy napojem izotonicznym a energetycznym. Ten ostatni zawiera sporo taryny i kofeiny. Jest świetny do nocnej jazdy samochodem, ale nie nadaje się na trening. Jeśli więc zamierzasz intensywnie trenować, zabierz na siłownię izotonik.

Źródło:
Magazyn FORMA 7-8/2003

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
Schemat prezentuje przykładowy program żywieniowo - suplementacyjny dla okresu budowania masy mięśniowej. Przeznaczony jest dla początkujących kulturystów.

Przykładowy program żywieniowo-suplementacyjny w okresie budowania masy mięśniowej
Dla początkujących
PO PRZEBUDZENIU -
30 MINUT PRZED I POSIŁKIEM HMB - 1 gram; L-GLUTAMINA - 5 gram
I POSIŁEK Pieczywo razowe 150g; ser twarogowy biały 100g; wędlina z drobiu 50g; jaja gotowane 2 sztuki; banan; sok owocowo-warzywny 250ml;
30 MINUT PRZED II POSIŁKIEM AMINOKWASY - 6 - 8 gram
II POSIŁEK Filet z kurczaka 150g; brązowy ryż 125g; warzywa; kefir 150ml; grejfrut 400g;
AMINOKWASY 12 - 14 gram; KOLAGEN - 10 gram
MIĘDZY II A III POSIŁKIEM Polędwica wołowa 250g; brązowy ryż 125g; oliwa z oliwek 2 łyżki; warzywa; sok pomiodorowy 500ml;
30 MINUT PRZED III POSIŁKIEM AMINOKWASY - 6 - 8 gram
III POSIŁEK Schab wieprzowy 150g; kasza gryczana 125g; oliwa z oliwek 1 łyżka; warzywa; sok pomidorowy 500ml;
60 MINUT PRZED TRENINGIEM
20 MINUT PRZED TRENINGIEM ODŻYWKA WĘGLOWODANOWO-BIAŁKOWA (GAINER) - 50 gram;
BCAA - 4 - 5 gram; HMB - 1 gram
TRENING Bezpośrednio po treningu - KREATYNA - 5 gram; ODŻYWKA WĘGLOWODANOWA (CARBO) - 50 gram; TAURYNA - 1,5 gram
IV POSIŁEK Filet z morszczuka (200g) w warzywach; pieczywo razowe 150g; sok pomarańczowy 250ml;
30 MINUT PRZED V POSIŁKIEM AMINOKWASY - 6 - 8 gram
V POSIŁEK Pieczywo razowe 150g; margaryna 20g; wędlina drobiowa 80g; maślanka 250g;
60 MINUT PRZED SNEM HMB - 1 gram; ZMA - 2,5 - 3 gramy
20 MINUT PRZED SNEM 80/90% ODŻYWKA BIAŁKOWA (PROTEINA) - 35 gram


Schemat prezentuje przykładowy program żywieniowo - suplementacyjny dla okresu budowania masy mięśniowej. Przeznaczony jest dla średnio zaawansowanych kulturystów.

Przykładowy program żywieniowo-suplementacyjny w okresie budowania masy mięśniowej
Dla średnio zaawansowanych
PO PRZEBUDZENIU -
30 MINUT PRZED I POSIŁKIEM HMB - 1 gram; L-GLUTAMINA - 5 gram; KREATYNA (mikrorozdrobniona) - 5 gram; D-RYBOZA - 5 gram
I POSIŁEK Omlet (jaja całe - 2 sztuki; białka jaj - 5 sztuk; płatki kukurydziane 50g; dżem niskosłodzony 40g); pieczywo razowe 200g; masło/margaryna 40g; wędlina 80g; sok z czarnej porzeczki 250ml.
Po posiłku - BETA KAROTEN - 12mg (jedna kapsułka); KOENZYM Q10 - 15mg; OLEJ MCT - 30 gram
30 MINUT PRZED II POSIŁKIEM AMINOKWASY (z białka serwatki) - 4 gramy
II POSIŁEK Filet z kurczaka - 150g; makaron razowy - 200g; oliwa z oliwek - 1 łyżka; warzywa; maślanka 250ml; banan - 200g.
Po posiłku - ODŻYWKA BIAŁKOWO-WĘGLOWODANOWA (ok. 40-50 % zawartości białka) - 50 gram
30 MINUT PRZED III POSIŁKIEM AMINOKWASY (z białka serwatki) - 4 gramy; KOLAGEN - 10 gram; GLUKOZAMINA - 750 mg (1 kapsułka)
III POSIŁEK Filet z łososia - 150g; ryż brązowy - 125g; oliwa z oliwek - 1 łyżka; warzywa; kefir - 150ml
60 MINUT PRZED TRENINGIEM

20 MINUT PRZED TRENINGIEM ODŻYWKA BIAŁKOWO-WĘGLOWODANOWA (ok. 40-50 % zawartości białka) - 50 gram
BCAA - 4-5 gram; L-GLUTAMINA - 5 gram; HMB - 1,5 grama; TRIBULUS TERRESTRIS - 1 gram ekstraktu
TRENING Bezpośrednio po treningu - KREATYNA (mikrozrozdrobniona) - 5 gram; D-RYBOZA - 5 gram; HMB - 1,5 grama; L-GLUTAMINA - 5 gram; CARBO (odżywka węglowodanowa) - 50 gram; 30 minut później ODŻYWKA WYSOKOBIAŁKOWA 80/90% (koncentrat + izolat białka serwatkowego) - 35 gram
IV POSIŁEK Cielęcina (200g) gotowana w warzywach; ryż - 125g; owoce - 500g; sok pomiodorowy - 250ml.
Po posiłku - ODŻYWKA BIAŁKOWO-WĘGLOWODANOWA (ok. 40-50 % zawartości białka) - 50 gram; BETA-KAROTEN - 12mg (jedna kapsułka); KOENZYM Q10 - 15mg (jedna kapsułka); CHROM - 150 ug (jedna kapsułka); OLEJ MCT - 30 gram
30 MINUT PRZED V POSIŁKIEM AMINOKWASY - 8-10 gram; KOLAGEN - 10 gram
V POSIŁEK Tuńczyk - 150g; pieczywo razowe - 100g; jogurt naturalny - 150g; sok warzywny - 250ml;
Po posiłku - GLUKOZAMINA - 750 mg (1 kapsułka)
60 MINUT PRZED SNEM ODŻYWKA WYSOKOBIAŁKOWA 80/90% (koncentrat + izolat białka serwatkowego) - 35 gram
20 MINUT PRZED SNEM KREATYNA (mikrorozdrobniona) - 5 gram; D-RYBOZA - 5 gram; ZMA - 3 gramy; TAURYNA - 1 gram


Schemat prezentuje przykładowy program żywieniowo - suplementacyjny dla okresu budowania masy mięśniowej. Przeznaczony jest dla mocno zaawansowanych kulturystów.

Przykładowy program żywieniowo-suplementacyjny w okresie budowania masy mięśniowej
Dla mocno zaawansowanych
PO PRZEBUDZENIU -
30 MINUT PRZED I POSIŁKIEM HMB - 1,5 grama; TAURYNA - 1 gram; BCAA - 5 gram;
I POSIŁEK Płatki owsiane - 100g; mleko 500ml; rodzynki - 50g; pieczywo razowe - 100g; wędlina - 100g; jaja gotowane - 2szt; warzywa;
Po posiłku: ODŻYWKA WĘGLOWODANOWO-BIAŁKOWA (gainer) - 100 gram; BETA-KAROTEN - 12 mg (jedna kapsułka); KOENZYM Q10 - 15 mg (jedna kapsułka);
30 MINUT PRZED II POSIŁKIEM AMINOKWASY - 12-14 gram; CYTRYNIAN KREATYNY - 4-5 gram; D-RYBOZA - 4-5 gram;
II POSIŁEK Ser biały twarogowy - 100g; tuńczyk z wody - 100g; jogurt naturalny - 150g; makaron - 200g; olej słonecznikowy - 2 łyżki; banan - 200g; sok grejpfrutowy - 500ml;
Po posiłku: ODŻYWKA WĘGLOWODANOWO-BIAŁKOWA (gainer) - 100 gram;
30 MINUT PRZED III POSIŁKIEM AMINOKWASY - 12-14 gram; KOLAGEN - 10 gram;
III POSIŁEK Połędwica wołowa - 250g; ryż brązowy - 125g; oliwa z oliwek - 2 łyżki; warzywa; sok pomidorowy - 500ml;
40 MINUT PRZED TRENINGIEM BCAA - 4-5 gram; L-GLUTAMINA - 10 gram; HMB - 2 gramy; TRIBULUS TERRESTRIS - 1,5 grama ekstraktu;
TRENING Bezpośrednio po treningu - KREATYNA (mikrozrozdrobniona) - 5 gram; D-RYBOZA - 5 gram; HMB - 2 gramy; L-GLUTAMINA - 10 gram; CARBO (odżywka węglowodanowa) - 70 gram;
30 minut później ODŻYWKA WYSOKOBIAŁKOWA 80/90% (koncentrat + izolat białka serwatkowego) - 35 gram
IV POSIŁEK Filet z kurczaka - 200g; kasza gryczana - 125g; warzywa; sok pomidorowy - 500ml;
Po posiłku - ODŻYWKA BIAŁKOWO-WĘGLOWODANOWA (ok. 40-50 % zawartości białka) - 50 gram; BETA-KAROTEN - 24mg (dwie kapsułki); KOENZYM Q10 - 30mg (dwie kapsułki); CHROM - 150 ug (jedna kapsułka);
30 MINUT PRZED V POSIŁKIEM AMINOKWASY - 12-14 gram; KOLAGEN - 10 gram;
V POSIŁEK Filet z mintaja - 200g; pieczywo razowe - 100g; warzywa; sok grejpfrutowy - 500ml;
60 MINUT PRZED SNEM ODŻYWKA WYSOKOBIAŁKOWA 80/90% (koncentrat + izolat białka serwatkowego) - 35 gram
20 MINUT PRZED SNEM CYTRYNIAN KREATYNY - 4-5 gram; D-RYBOZA - 5 gram;TAURYNA - 1 gram;TRIBULUS TERRESTRIS - 1,5 grama ekstraktu; HMB - 2 gramy;

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
Co zjeść po treningu? Węglowodany proste czy złożone? Otóż moim zdaniem tylko i wyłącznie węglowodany proste. Jeżeli trening odbywa się wieczorem to musi to wystarczyć, jeżeli rano lub w godzinach południowych to należy dołożyć normalny posiłek w którym już dominującą rolę mogą odegrać węglowodany złożone (np. stek, pierś z kurczaka plus ryż, makaron czy kasza no i oczywiście warzywa).

Węglowodany dzielą się na węglowodany (cukry) proste, węglowodany (cukry) złożone i błonnik. Do węglowodanów prostych należą: glukoza, galakoza i fruktoza. Węglowodany złożone to skrobia i jej pochodne, w tym dekstroza i dekstryna. Błonnik, który nie pełni w organizmie funkcji budulca lecz tylko funkcje regulacyjne, możemy podzielić na twardy (otręby, płatki owsiane) oraz miękki (pektyny jabłek, owoce cytrusowe, morele, śliwki).


Podstawowym węglowodanem prostym jest glukoza. Jej przechodzenie z krwi do komórek, w tym do komórek mięśniowych umożliwia i ułatwia insulina. W komórkach przetwarzana jest ona w energię. Efektem końcowym trawienia węglowodanów prostych są jednocukry, które wchłaniane przez jelita przenoszone są do wątroby, aby tam być przetworzone w glikogen. Glukoza poza tym, że jest dla organizmu źródłem energii, ma też mniej chwalebną właściwość, czyli zdolność przekształcania się w tłuszcz.

Po treningu powinno się jeść węglowodany proste z kilku powodów. Po pierwsze, węglowodany proste bardzo szybko się wchłaniają. Po drugie, silnie pobudzają wydzielanie hormonu anabolicznego - insuliny. Poza bezpośrednimi działaniem anabolicznym insulina ułatwia transport glukozy i aminokwasów do mięśni. Insulina bierze także udział w procesie utrzymywania stałego stężenia potasu we krwi i mięśniach.

Podczas treningu duże ilości potasu przedostają się z mięśni do krwi. Insulina uwolniona po zjedzeniu węglowodanów prostych wypompuje z mięśni sód i wpompuje z powrotem potas. Węglowodany proste wspomagają zatem ten korygujący proces.

Wielu ludzi stara się powstrzymać stan katabolizmu przyjmując suplementy hamujące wydzielanie kortyzolu, ale nie jest to najlepszy sposób w kontekście przyrostu mięśni. Jeśli kulturysta hamuje katabolizm, nie osiąga takich przyrostów o jakie mu chodzi. Musi on usunąć zanieczyszczenia z mięśni (poprzez katabolizm) dla skuteczniejszego ich przyrostu (poprzez anabolizm).

Katabolizm, do którego dochodzi w wyniku treningu w mięśniach jest zupełnie innego rodzaju niż katabolizm wywołany głodzeniem. Ten pierwszy jest istotną częścią całego procesu anabolicznego. lepiej pchnąć ten proces do przodu niż hamować coś, co zachodzi naturalnie. A w tym właśnie pomagają nam węglowodany proste.

Jeśli we krwi jest dużo glukozy, insulina wpycha ją do mięśni, gdzie zostaje zmagazynowana w postaci glikogenu. Jeśli we krwi jest dużo kreatyny, insulina również wpompowuje ją do komórek mięśniowych. Jeśli we krwi jest dużo aminokwasów (co powinno mieć miejsce, jeśli w ciągu dnia jada się posiłki białkowe) insulina dostarcza je do mięśni, gdzie działa anabolicznie przechowując aminokwasy w komórkach mięśniowych.

Należy przez cały dzień dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a nie tylko po treningu. Jednakże tuż po treningu zapasy glikogenu w trenowanych mięśniach są całkowicie wyczerpane.


Przez cały dzień należy jeść węglowodany złożone, ale po treningu potrzebna jest glukoza, by mogła być odłożona w postaci glikogenu. Zbyt długo trzeba byłoby czekać na rozłożenie węglowodanów złożonych do glukozy, zatem węglowodany złożone są znacznie mniej skutecznym jej źródłem. Tuż po treningu potrzeba przede wszystkim węglowodanów prostych, by uzupełnić zapasy glikogenu. Wtedy powinno się zjeść około 50 - 100 gram węglowodanów prostych (jest to zależne od wagi ciała, intensywności i długości treningu oraz pory dnia).

Tak więc podsumowując: posiłek potreningowy jest prawdopodobnie najważniejszym posiłkiem dnia dla kulturysty. O żadnej innej porze ciało nie jest bardziej nastawione na wzrost. Bezpośrednio po treningu organizm ma zwiększoną potrzebę węglowodanów prostych a zaraz potem posiłku wysokobiałkowego.

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
JAKI RODZAJ MIĘSA WYBRAĆ?
W mięsie znajduje się witamina C oraz wszystkie substancje odżywcze potrzebne organizmowi. Dzięki zawartej w mięsie postaci żelaza mamy ochronę przed anemią.


Aby nie utyć, należy jeść mięso o najmniejszej zawartości tłuszczu. Z dużych zwierząt tj. mięso cielęce, niskokaloryczne będące pięciokrotnie chudsze od wieprzowiny. Cielęcina pozbawiona jest wielu składników toksycznych, ponieważ zwierzę w ciągu krótkiego życia nie zdąży ich przyswoić. Można również w diecie uwzględnić wątróbkę cielęcą, 1-2 razy w tygodniu. W 100 g ma tylko 120 kcal i zawiera składniki mineralne oraz witaminy z grupy B. Ale uwaga, ma dużo cholesterolu. Do chudych mięs zalicza się również wołowinę – ok. 3% tłuszczu w 100 gramach. Mięso drobiowe pod względem składu jest zbliżone do mięsa zwierząt rzeźnych. Mięso kaczek i gęsi zawiera 20% tłuszczu, chudsze jest mięso kurze i indycze, a najchudszą częścią są piersi. Tzw. wiejska kura jest zdecydowanie bardziej tłusta od kupionej w sklepie. Aby nie utyć należy zebrać z rosołu tłuszcz i nie spożywać skórki, która u drobiu jest bardzo tłusta. Warto spróbować mięsa ze strusia, jagnięciny oraz dziczyzny. Mięso dzikich zwierząt obniża poziom cholesterolu, nie wywołuje alergii, ma bardzo niewiele tłuszczu i kalorii. Nie zawiera antybiotyków, hormonów i innych toksyn.
Super Linia (2004-04-23)

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
TŁUSZCZ W ENERGIĘ
C.L.A. to sprzężony kwas linolowy - naturalny kwas tłuszczowy, występujący w mięsie i produktach nabiałowych. Badania naukowe wykazały, że osoby przyjmujące preparaty C.L.A. przez dłuższy czas mogą starcić nawet 10% tkanki tłuszczowej.


Preparaty C.L.A. pomagają organizmowi w transportowaniu tłuszczu z krwioobiegu bezpośrednio do mięśni; blokują przyswajanie tłuszczu do komórek tłuszczowych. W komórkach mięśniowych tłuszcz jest przetwarzany na energię. Z tego właśnie powodu ćwiczenia fizyczne są bardzo istotne podczas przyjmowania preparatów.
"Odpocznij" (2004-03-30)


Aktualności

LEPSZA PRZEMIANA MATERII
U progu wiosny wielu z nas zaczyna myśleć o odchudzaniu. Warto rozpocząć od pobudzenia organizmu do lepszej przemiany materii.


Można tego dokonać dzięki stosowaniu nalewki ziołowej:
Przygotowanie 1/2 butelki (o pojemności 100 g) soku z pokrzyw, brzozy i łopianu oraz 5 łyżek soku z krwawnika. Składniki można nabyć bez rezepty w aptece.

Zlewamy razem do butelki z ciemnego szkła, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 dni.
Stosowanie Pić 1/2 łyżeczki mikstury zmieszanej z niewielkią ilością wody 3 razy dziennie między posiłkami. Nie należy pić nalewki późnym wieczorem z uwagi na jej działanie moczopędne. Kuracja powinna trwać 4-5 tygodni. Po miesięcznej przerwie rozpocząć ją na nowo.

Mikstura pobudza proces przemiany materii w organizmie, zapobiega odkładaniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Oczyszcza organizm z toksyn i złogów wody wyłołujących obrzęki nóg i ogólna ociężałość. pobudza pracę nerek. Zapobiega odkładaniu sie szkodliwego kwasu moczowego, który powoduje bóle stawów. Chroni przed wypryskami, działa też przeciwzapalnie.
Super Linia (2004-03-19)

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
Przeczytaj o...

Lecznicze właściwości ziemniaków


Jadalne, smaczne bulwy przyrządza się, jak wiadomo, na wiele sposobów. Dietetycy zalecają zjadanie ich nawet z uprzednio umytą skórką, której właściwości utleniające wykryto niedawno. Ponadto są zasobne w cenny błonnik. Okazało się też, że warstwa miąższu ziemniaków bezpośrednio pod skórką zawiera najwięcej witamin. Należy więc obierać je jak najcieniej.
Ze względu na znaczne ilości zawartej w bulwach soli potasu zaleca się je jako środek zwiększający ilość wydalanego moczu. Są one również surowcem do przemysłowej produkcji skrobi, glukozy, alkoholu etylowego, kwasu mlekowego i innych produktów stosowanych w lecznictwie. Skrobi używa się często jako środka osłaniającego do lewatyw, do ochrony błony śluzowej żołądka i innych części przewodu pokarmowego przy zatruciach. Sporządza się również zasypki zalecane w leczeniu oparzeń i innych chorób skóry.
Otrzymywana z ziemniaków glukoza jest produktem wysokoenergetycznym i łatwo przyswajalnym, a ponadto pozytywnie wpływa na pracę mięśnia sercowego. Zalecana jest w chorobach infekcyjnych oraz przy schorzeniach wątroby. Jest także jednym z głównych składników preparatów krwiozastępczych.

W lecznictwie ludowym od dawna używa się także soku z surowego ziemniaka jako środka łagodzącego wiele dolegliwości przewodu pokarmowego, zwłaszcza niestrawności, kolki, nieżytu żołądka, kamicy żółciowej, zaparć, nadkwasoty oraz (z bardzo dobrym skutkiem) owrzodzenia żołądka i dwunastnicy.
Utarte ziemniaki zmieszane z oliwą usuwają obrzęki na powiekach. Z soku lub wody powstałej po ugotowaniu ziemniaków sporządza się okłady na obolałe miejsca dotknięte reumatyzmem, artretyzmem czy lumbago. Plastry surowego ziemniaka służą natomiast do okładów na owrzodzenia i oparzenia, a przykładane do skroni niosą ulgą przy bólach głowy i migrenach.

Rosyjska medycyna ludowa zaleca na przykład wszystkim, którzy ukończyli 40 lat, zjadanie codziennie przed śniadaniem jednego utartego ziemniaka w celu opóźnienia powstawania miażdżycy.
Stary i wypróbowany sposób leczenia pasożytów przewodu pokarmowego polegał natomiast na zjadaniu wieczorem przez trzy kolejne dni sałatki ziemniaczanej z olejem tłoczonym z orzechów włoskich.

Źródło: "Żyjmy dłużej" (2002-07-23

DIETA PO FRANCUSKU
Wększość potraw Francuzi przygotowują na najzdrowszym tłuszczu, oliwie z oliwek, z dużą ilością czosnku, umiejętnie stosują przyprawy i regularnie piją niskokaloryczne czerwone wino.


Popularna dieta nad Sekwaną należy do tzw. diet rozdzielających. Autorka tej diety obiecuje stratę 1 do 1,5 kg tygodniowo, nie zaleca ani niedojadania ani przesady w jedzeniu. Dieta całkowicie wyklucza sosy (poza winegretem z oliwy i soku cytrynowego), słodycze, ciasta, alkohol. Należy unikać łączenia w jednym posiłku białek (mięso, ryby, ser, jaja) z węglowodanami prostymi i złożonymi (cukier, miód, pieczywo, ryz, ziemniaki, banany). Białka można łączyć z warzywami i owocami, z wyjątkiem bananów. Węglowodany również można jeść ze wszystkimi warzywami oraz owocami z wyjątkiem bananów. Nie należy stosować w jednym posiłku kilku rodzajów tłuszczów (olej do smażenia plus masło do kraszenia plus śmietaną do sosu – należy zdecydować się na jeden, najlepiej roślinny (oliwa z oliwek lub olej). Do posiłków wolno pić kawę lub herbatę (bez cukru), między posiłkami – tylko wodę mineralną (co najmniej 6 szklanek każdego dnia).
Jadłospis:
Śniadanie – sałatka owocowa, jogurt naturalny z niską zawartością tłuszczu, kawa lub herbata (bez cukru).
Obiad– ryba pieczona (w piekarniku, na grillu), warzywa pieczone lub gotowane na parze, zielona sałata z sosem winegret.
Kolacja – ryż pełnoziarnisty z warzywami.

Super Linia (2003-07-11)

MIAŻDŻYCA - CHOROBA PODSTĘPNA
Miażdżyca jest bardziej podstępna niż się nam wydaje i co gorsza choroba może się już zacząć w łonie matki. Dlatego w Łodzi spotkali się specjaliści z Towarzystwa Badań nad Miażdżycą i właśnie tam dzielą się swoimi doświadczeniami z lekarzami medycyny rodzinnej i pediatrami.


- Każda kobieta w ciąży powinna myśleć już o swoim dziecku jako potencjalnym kandydacie do chorób układu krążenia - ostrzega profesor Marek Naruszewicz, przewodniczący Towarzystwa. Co roku na świecie najwięcej osób umiera właśnie z powodu miażdżycy. - Pierwszym objawem miażdżycy dla wielu osób jest albo zawał serca, albo udar mózgu i przedtem w ogóle nic nie czują. To jest choroba bardzo cicha, podstępna. Cholesterol nie boli. Wysoki poziom cholesterolu jest przez wiele lat. Ten cholesterol się odkłada w naczyniach, ale my tego nie czujemy. Jedna torebka chipsów powoduje czasami przekroczenie dwukrotne ilości soli, która powinna być w diecie. Czyli matka, która daje dziecku pieniądze, a dzieciak sobie codziennie kupuje chipsy kończy się na ogół tym, że po kilku latach jak ten człowiek dochodzi do 40-stki, ma już nadciśnienie tętnicze.
Źródło: INTERIA.PL (2003-06-18)

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
Reakcje organizmu podczas odchudzania


"Lekki spadek wagi
Przy ograniczeniu pokarmu i spożywaniu większej ilości warzyw, przyspieszających perystaltykę jelit, przewód pokarmowy jest prawie pusty, co natychmiast odzwierciedla waga.
Waga nie zmienia się
Stosujesz dietę ale masa ciała nie zmienia się. W tym czasie organizm chroni jeszcze zmagazynowany tłuszcz.

Lekki spadek wagi
Organizm rozpoczął czerpać zapasy z tkanki tłuszczowej.

Waga znów się nie zmienia
Uruchomienie mechanizmów obronnych organizmu. Oszczędne spalanie energii.

Nagły spadek wagi
Organizm przystosował się do nowych warunków czerpiąc energię z zapasów.

Waga nie zmienia
Organizm przestawia się na jeszcze oszczędniejsze gospodarowanie energią.

Waga stoi w miejscu
Przyzwyczajanie organizmu do aktualnej wagi.

Nagły spadek wagi
Organizm korzysta jednak ze zgromadzonej energii w tkance tłuszczowej.

Waga nie zmienia się
Organizm przyzwyczaił się do nowej wagi. Zaakceptował zmniejszone zapasy energii.

Źródło: Wydawnictwo ""Wektor"", 1996."

Jak poprawić metabolizm?
Wszyscy dobrze wiemy, że wraz z wiekiem nasza przemiana materii staje się coraz wolniejsza. Ponadto jej tempo obniżają też nieodpowiednie diety, oraz zbyt mała dawka ruchu. Jest jednak kilka prostych sposobów na to, by poprawić swój metabolizm i nie opóżnić jego „starzenie się”.


1. Zachować właściwe proporcje. Prawidłowa dieta powinna składać się w 50-60% z węglowodanów, 20-30% białka i do 20% tłuszczu.
2. Uważać na cukry proste. Powodują one bardzo szybki wzrost poziomu cukru we krwi, na co organizm reaguje gwałtownym wyrzutem insuliny. To z kolei hamuje metabolizm tłuszczu i sprawia, że organizm zaczyna go gromadzić.

3. Jeść mało a często. Pozwala to na utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi i pomaga zapanować nad apetytem.

4. Jeść tym mniej im późniejsza pora dnia. Metabolizm słabnie w ciągu dnia. Rano jego tempo jest najszybsze i wtedy powinno się zjeść solidny posiłek. Wieczorem organizm ma raczej skłonność do magazynowania niż do spalania, dlatego kolacja powinna być skromna i nie przekraczać 30% dziennego spożycia kalorii..

5. Ograniczyć spożycie tłuszczu. Spowalnia on trawienie i łatwo odkłada się w organizmie, lepiej spożywać więc produkty niskotłuszczowe.

6. Spożywać przekąski bogate w białko. Takie pokarmy pobudzają metabolizm. Dieta oparta głównie na proteinach może przyspieszyć metabolizm o 30%.

7. Przyjmować witaminy i minerały. Pomagają one zamieniać pokarm w energię, dlatego by poprawić metabolizm, należy systematycznie uzupełniać ich niedobory. Jest to szczegółnie wskazane dla osób na diecie odchudzającej.

8. Zwiększyć aktywność fizyczną. Nie chodzi tu tylko o uczęszczanie na siłownię lub aerobik, ale o zwiększenie dawki ruchu podczas zwykłych czynności: spacer po obiedzie czy schody zamiast windy.

9. Znaleźć swój sposób na stres. Stres wywołuje podniesienie się poziomu hormonu kory nadnerczy – kortyzolu, który obniża poziom testosteronu i zwiększa magazynowanie tłuszczy. Warto więc od czasu do czasu zrobić sobie małą przerwę i rozładować stres.

10. Wysypiać się. Sen pozwala organizmowi na odzyskanie równowagi. Zbyt mała dawka snu prowadzi do obniżenia poziomu metabolizmu i utrudnia pozbywanie się zapasów tłuszczu.

(2001-12-12)

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
Ziołowa kuracja odchudzająca
Wiele ziół może być pomocnych w odchudzaniu. Jednak stosowanie ich powinno być ustalane indywidualnie i kontynuowane przez 3 miesiące, Z ziół mogą korzystać też osoby po operacji woreczka żółciowego, z chorą wątrobą, tarczycą, sercem, z cukrzycą, anemią i wrzodami żołądka.


Codziennie rano i wieczorem wypijamy ciepły wywar z mieszanki ziół. W trakcie odchudzającej diety ziołowej konieczna jest rezygnacja z wędlin i czerwonego mięsa przynajmniej przez 6 tygodni. Zabronione jest też picie alkoholu i czarnej kawy. Nie należy też spożywać mięsa kurczaka i kapusty. Dozwolone są natomiast mięso indyka i ryby.
Zestaw oczyszczający krew
1 szklanka naparu dwa razy dziennie przez 28 dni.
Czubatą łyżkę ziół zalewamy połową litra wrzątku, parzymy przez 15 minut, odcedzamy. Jedną szklankę pijemy o godzinie 7 rano przed śniadaniem, drugą-wieczorem przed snem o 20.00. Konieczne jest przestrzeganie podanych wyżej godzin.
Składniki:
- strączek fasoli 100 g
- korzeń perzu 20 g
- ziele krwawnika 30 g
- kora kruszyny 10 g
- ziele pokrzywy 50 g
- liść maliny 20 g
- liść brzozy 30 g
- ziele rzepiku 30 g


l zestaw odchudzający (na 28 dni)
- kora kruszyny 100 g
- kwiat dziewanny 20 g
- ziele dziurawca 20 g
- owoc jałowca 20 g - liść szałwi 30 g
- korzeń mniszka lek. 20 g
- liść borówki 30 g
- kwiat głogu 50 g


II zestaw na 28 dni
- ziele rzepiku 100 g
- liść melisy 20 g
- koszyczki rumianku 20 g
- ziele dziurawca 30 g
- ziele lebiodki 30 g
- korzeń lubczyku 20 g
- liść poziomki 20 g
- korzeń prawoślazu 30 g
- owoce poziomki 5 g


III zestaw na 28 dni
- ziele lebiodki 50 g - liść jeżyny 20 g - owoc kolendry 20 g - liść pokrzywy 30 g - ziele dziurawca 20 g - babka lancetowata 50 g - liść szałwi 30 g - kwiat lawendy 20 g - ziele krwawnika 20 g

UWAGA!
Należy dokładnie przestrzegać podanych proporcji wagowych ziół. Od tego oraz od pór ich picia zależy skuteczność działania poszczególnych mieszanek.

Kąpiele drożdżowe
Aby wspomóc działanie mieszanek ziołowych, warto brać kąpiele w roztworze drożdży spożywczych, które odżywiają skórę i zaopatrują w witaminy.
Aby przyrządzić roztwór należy rozpuścić kg drożdży w wannie wody.
Podczas kuracji taką kąpiel stosować 2 razy w tygodniu, potem – raz na dwa tygodnie.
Zamiast drożdży możemy dodawać do wody wywar z lipy i macierzanki. 200 g ziół gotujemy kilka minut w 3 l wody i wlewamy do wieczornej kąpieli. Rano masujemy ciało szczotką z włosia i bierzemy szybki prysznic


Jedzenie, które odchudza
Wiadomo, że tyjemy głównie od jedzenia. Jednak nie wszystkie pokarmy tuczą jednakowo a niektóre mogą nawet pomóc w odchudzaniu. Oczywiście spożywane z umiarem.


Jabłka
Dostarczają aż 300 ważnych dla zdrowia substancji. Dla odchudzających się szczególnie ważne są pektyny. Oczyszczają one jelita, wiążą i niwelują trujące substancje. Poza tym regulują układ trawienny i pobudzają wydalanie. Codziennie należy zjeść przynajmniej jedno jabłko.
Makaron
Wbrew obiegowym opiniom makaron nie jest tuczącym pokarmem. Bardziej niebezpieczne dla figury są tłuste sosy, które wraz z nim się spożywa.
Jego zaletą jest zdolność do podnoszenia poziomu serotoniny w mózgu. Dzięki temu makaron poprawia nastrój co ma duże znaczenie w czasie uciążliwej diety odchudzającej.

Ananas
Wspaniale pachnie i smakuje. Zawiera niewiele kalorii (56 w 100g) więc polecany jest w diecie odchudzającej. To jednak nie wszystkie jego zalety, gdyż ananas jest też źródłem bromeliny, czyli enzymu przyśpieszającego przyswajanie białka. Należy pamiętać, że enzym ten występuje tylko w świeżych owocach – ananasy z puszki nie mają takich właściwośći odchudzających, tym bardziej że zawierają o wiele więcej kalorii.

Brokuły
Są wyjątkowo niskokaloryczne - 100 g brokułów zawiera tylko 26 kcal, dlatego nie tuczą, choć są sycące. Najlepiej jest je gotować w wodzie lub na parze. Brokuły dostarczają dużej ilości kwasu foliowego, żelaza i witaminy C.

Popcorn
Jest doskonałą przekąską, którą można pogryzać np. podczas oglądnia telewizora zamiast tłustych chipsów lub orzeszków, w przeciwieństwie do których dość szybko zapewnia uczucie sytości. Jest też o wiele zdrowszy – zawiera dużo magnezu.

Fasolka
Zawiera dużo białka i witamin z grupy B. Białko jest niezbędne do budowy tkanki mięśniowej, zaś witaminy B regulują pracę układu nerwowego. Fasolka jak i inne rośliny strączkowe stabilizuje poziom cukru we krwi, co sprawia, że po jej zjedzeniu długo utrzymuje się uczucie sytości.

Kapusta kiszona
Zawiera bakterie kwasu mlekowego, które przywracając równowagę kwasowo-zasadową, korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Kapusta usuwa też trujące produkty przemiany materii i zawiera dużo witaminy C.

Algi
Są wysoko cenionym źródłem jodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jego niedobór powoduje osłabienie i ospałość może też prowadzić do otyłości. Aby uzupełnić niedobory tego pierwiastka, należy spożywać suszone algi (do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością), które można dodawać do różnych posiłków.

Pierś kurczaka
Jest idealna na kolację, zwlaszcza w połączeniu z produktami bogatymi w witaminę C. Białko mięsa w zestawieniu z tą witaminą sprawia, że organizm wydziela nocą więcej hormonu stresu, który spala tłuszcz. Dzięki temu można chudnąć nawet we śnie. Trzeba jednak pamiętać o usunięciu tłustej skóry z piersi kurczaka i odpowiednim jej przygotowaniu, tzn. pieczeniu w piekarniku lub na grillu.

Zupa jarzynowa
Potrawa ta (o ile nie jest przygotowna na tłustym mięsnym wywarze ani zaprawina śmietanączy zasmażką) stanowi danie niskokaloryczne i bogate w wiele witamin, biopierwiastków oraz błonnik. Trzeba jednak pamiętać o tym, że warzyw nie należy gotować zbyt długo by nie straciły swych cennych właściwości.

Chili
Przyśpiesza spalanie tłuszczów i pobudzają do pracy „leniwy" układ trawienia. Ponadto ludzie spożywający pikantne dania, zużywają więcej kalorii. Używanie ostrych przypraw pomaga też ograniczać sól, co ułatwia chudnięcie. Niektórzy naukowcy twierdzą też, że ostry smak chili uwalnia endorfiny, związki uśmierzające ból, które w większych dawkach wywołują uczucie przyjemności.

Ryż
Zawiera dużo potasu, który wiąże nadmiar wody znajdujący się w komórkach tłuszczowych. Ponadto jest bogatym źródłem niacyny, tiaminy, żelaza i białka.

Grejpfrut
Sprawia, że komórki wolniej przyswajają produkty odżywcze, a tym samym wolniej wzrasta poziom cukru we krwi i dłużej utrzymuje się uczucie sytości



Coś słodkiego
Wielu ludzi twierdzi, że nie mogłoby żyć bez słodyczy. Zazwyczaj słodkości kojarzą się nam z przyjemnością, co zresztą ma swoje naukowe uzasadnienie.


Po ich spożyciu podnosi się poziom tryptofanu we krwi. Ten aminokwas przenika do mózgu i pobudza wydzielanie serotoniny, która poprawia nastrój. Inna teoria wyjaśniająca nasz wielki apetyt na słodycze głosi, że odziedziczyliśmy go po naszych przodkach, którzy po słodkim smaku nieznanych owoców rozpoznawali, że nie są one trujące i nadają się do jedzenia.
Te hipotezy wyjaśniają, dlaczego tak ciągnie nas do słodyczy, jednak nie usprawiedliwiają ich nadużywania. Trzeba bowiem pamiętać, że objadanie się słodyczami może być szkodliwe. Słodycze są bardzo kaloryczne i spożywanie ich w nadmiarze często prowadzi do problemów z utrzymaniem odpowiedniej wagi. Ponadto jedzenie zbyt dużej ilości węglowodanów może wywoływać zaburzenia sytemu hormonalnego regulującego poziom cukru we krwi, co może doprowadzić do rozwoju cukrzycy typu II.

Nie oznacza to, że konieczne jest całkowite wyeliminowanie słodyczy z jadłospisu, należy jednak spożywać je z umiarem, niezbyt często i z pewnością nie wolno zastępować nimi posiłków. Produkty te co prawda często są w stanie zaspokoić głód , ale nie dostarczają organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Zastępując słodyczami warzywa, owoce i inne wartościowe pokarmy, pozbawiamy się ważnych witamin i minerałów.

Inny problem, to wpływ jaki mają słodkości na stan naszego uzębienia. Cukier zawarty w wyrobach cukierniczych przykleja się do powierzchni zębów i staje się doskonałym pożywieniem dla bakterii, które wywołują próchnicę. Najbardziej niebezpieczne są lizaki, landrynki i inne słodycze długo przechowywane w ustach, nieco mniej groźne są np. czekoladki, które zjadamy od razu a ponadto zawarty w nich tłuszcz powleka zęby pewnego rodzaju warstwą ochronną.

Czasem jednak, szczególnie gdy nie mamy innego wyboru, możemy wspomóc się słodyczami, zwłaszcza, że niektóre z nich są dosyć pożywne:

Czekolada: przyrządza się ją z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego, cukru i różnych dodatków, jak: mleko w proszku, orzechy, kawa itd.
100g (tabliczka) gorzkiej czekolady dostarcza 554 kcal, mlecznej - 549 kcal, nadziewanej - 450 kcal, śmietankowej z orzechami - 585 kcal. Czekolada zawiera również magnez, potas, żelazo (mleczna - także nieco wapnia).

Lody: 100 g zawiera około 160-200 kcal, mniej kaloryczne są lody owocowe i jogurtowe - ok. 110 kcal. Wiele firm oferuje obecnie lody dla diabetyków i o zmniejszonej kaloryczności. Mleko i produkty mleczne użyte przy produkcji lodów to również źródło wapnia (125-155 mg/100 g) fosforu (90-113 mg/100 g), witamin z grupy B, zwłaszcza B2 (0,159-0,203 mg/100 g), oraz niewielkich ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A i E).

Ciasta i ciasteczka: oprócz cukru dostarczają dużej ilości tłuszczu, zazwyczaj pochodzenia zwierzęcego (masło) lub utwardzonego tłuszczu roślinnego, często nie najlepszej jakości. Tłuszcze te są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych trans niekorzystnie wpływających na poziom cholesterolu we krwi. Zwiększają więc ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób serca. Ciasta zawierają sporo białka, bo dodajemy do nich jajka, mleko, sery. Najbardziej wartościowe odżywczo są serniki, dostarczające również wapnia, oraz ciasta z dużą ilością świeżych owoców.

Cukierki, lizaki, żelki i landrynki: zawierają wiele substancji dodatkowych nadających im smak i aromat. Nie dostarczają one - oprócz energii - żadnych składników odżywczych.

Czym zaspokoić apetyt na słodycze?
Nie tylko słodycze są słodkie – świeże i suszone owoce, marchew, orzechy i migdały również zawierają sporo węglowodanów i mają wspaniały smak a jednocześnie są bogate w cenne składniki odżywcze.



Efekt jo-jo
Ze statystyk wynika, że każda otyła osoba ma za sobą przynajmniej jedną kurację odchudzającą. Okazuje się też, że po 2 od zakończeniu ambulatoryjnego leczenia otyłości 50% osób utrzymuje swoją nową wagę, reszta zaś tyje. Z kolei po 5 latach tyje już ok. 80% odchudzonych wcześniej osób. Zazwyczaj podejmują one kolejną próbę odchudzania.


Kolejne próby zrzucenia zbędnych kilogramów, które kończą się niepowodzeniem wywołują dobrze znany wszystkim odchudzającym się efekt jo-jo. Taką nazwa określamy wahania wagi ciała, które w ciągu 5 lat mieszczą się w granicach pomiędzy 5 a 10%. Gdy wahania wagi przekraczają 10%, mamy do czynienia z bardzo nasilonym efektem jo-jo.
Wiadomo, że efekt jo-jo to ogromny problem dla osób walczących z nadwagą, gdyż błyskawicznie unicestwia ich wysiłki podjęte w celu osiągnięcia smukłej sylwetki. Jednak okazuje się, że zjawisko to ma znaczenie nie tylko estetyczne ale ma też niebagatelny wpływ na nasze zdrowie.

Wieloletnie badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych i w Europie wykazują, że wahania wagi ciała wiążą się ze wzrostem umieralności, mają też wpływ na zachorowalność i umieralność z powodu choroby wieńcowej serca zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.

Z wielu względów warto więc nie dopuszczać do wystąpienia efektu jo-jo. Nie znaczy to jednak, że należy rezygnować z odchudzania, gdyż otyłość także pociąga za sobą poważne problemy zdrowotne. Należy jednak odchudzać się odpowiednio, najlepiej w kilku etapach:

Etap I - odchudzanie:
- trzeba stosować wyłącznie racjonalne diety, opracowane na podstawie naukowych przesłanek;
- nie należy jeść przekąsek nie przewidzianych w jadłospisie diety, ani stosować głodówek i diet jednoskładnikowych;
- tygodniowo nie wolno chudnąć więcej niż 1 kg.

Etap II - utrzymanie wagi po schudnięciu:
- należy ogrniczyć spożycie pokarmów o ok. 400 kcal w stosunku do zapotrzebowania energetycznego;
- nie można zapominać o aktywności ruchowej (codziennie 3-5 km marszu, co drugi dzień 30 min gimnastyki).

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kotlety sojowe liofilizowane

Następny temat

Ilosc skladnikow na kg masy

WHEY premium