[...] restauracjach). Podobnie niekorzystne jest długie smażenie, choćby na najzdrowszym rodzaju oleju. Bardzo kiepskim wyborem są margaryny. W nadmiarze wcale nie jest zalecane masło ani też olej kokosowy. Również nadmierna podaż oliwy z oliwek wcale nie służy zdrowiu (nadmiar kwasów omega-9 i omega-6 w stosunku do znikomej zawartości omega-3). Z [...]
[...] proszku, co pozwala w połączeniu z wodą na otrzymanie idealnej konsystencji kremu. Zwiększa to możliwości zastosowania ulubionego smakołyku jako dodatku kulinarnego. Teraz masło może nie tylko wzbogacić owsianki, naleśniki czy desery, ale także posłużyć do zagęszczenia koktajlów, czy smoothie. Peanut Powder to również świetna propozycja dla [...]
[...] ono uzależniać. Cóż... Jest po prostu smaczne, czy to jako dodatek do omleta, owsianki, czy jako pasta na kanapkę, albo po prostu solo, jedzone prosto ze słoika. Czy każde masło orzechowe jest wegańskie? Choć wydawałoby się, logiczne, że masło orzechowe jest wegańskie (w końcu orzechy to rośliny), to jednak warto zwrócić uwagę na skład, [...]
[...] maseł, które bazują na orzeszkach ziemnych mamy do wyboru również inne, bazujące na surowcach lepszej jakości, jak choćby orzechy nerkowca czy migdały. W czym przydatne jest masło orzechowe oraz jakie wybrać do codziennej diety? Podsumowanie Dodatek masła orzechowego w diecie sportowca pełni obecnie funkcję głównie smakową. Wcześniej bazowano na [...]
Od niepamiętnych czasów orzechy towarzyszyły człowiekowi w jego kulinarnych poczynaniach. Były i nadal są spożywane zarówno pod postacią nieprzetworzoną np. jako zdrowa przekąska, jak i również zagościły w naszych kuchniach, stając się składową dań, sałatek, domowych wypieków. Źródłem ich niezwykłej popularności poza niewątpliwymi walorami [...]
Masło jest jednym z częściej kupowanych produktów. W ostatnim czasie zyskało nieco na sławie, gdyż ludzie odeszli od mitów, że masło przyczynia się do wielu chorób układu krążenia czy mitu, że jego spożywanie podnosi diametralnie cholesterol. Wielu z nas jest na tyle świadomych, że zdaje sobie sprawę z tego, że wszystko w nadmiarze szkodzi i że [...]
[...] i odnieśmy je do masła. Wszelkie dostępne dane sugerują, że oliwa z oliwek wykazuje działanie prozdrowotne. Na początek szybkie przypomnienie, co tam „siedzi”. Oliwa kontra masło W 100 g oliwy z oliwek można znaleźć: 13-15 g kwasów tłuszczowych nasyconych (kwas palmitynowy) 59-73 g jednonienasyconych kwasów omega-9 (MUFA, kwas oleinowy); inne [...]
[...] dodatków w żywieniu sportowca i nie tylko. Używamy ich do ciast, deserów czy omletów. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety. Natomiast na sklepowych półkach zobaczyć można, że masło orzechowe niejedno ma imię. Kruche ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 240 g bananów 145 g płatków owsianych 50 g masła orzechowego (np. [...]
[...] chyba że szukasz produktów o dużej kaloryczności, bo chcesz przybrać na masie. W innym przypadku lepiej się ograniczyć do jednej lub maksymalnie kilku łyżeczek dziennie. Czy masło orzechowe jest zdrowe? Ze względu na m.in. bogactwo witamin i minerałów zawartych w orzechach, masło (a przynajmniej tak potocznie nazywamy ich zmieloną formę) jest [...]