Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
[...] zostawiłeś/aś olej na patelni na dużym ogniu? Jeśli tak, zapewne wiesz, że pojawiający dym nie był przyjemny dla Twoich oczu i nosa. Każdy tłuszcz kuchenny czy to masło, smalec czy olej, ma swój własny punkt dymienia. Zmienia się w zależności od mieszaniny zawartych kwasów tłuszczowych, zawartości procentowej wody i innych czynników. [...]
Najsilniejszym anabolikiem, jaki masz do dyspozycji, nie jest insulina, hormon wzrostu, sterydy anaboliczno-androgenne, lecz odpowiednio zbilansowana dieta. Farmakologia pozwala maskować skutki błędnej diety, ale uciekniesz od problemu i „oszukasz” organizm, tylko na chwilę. W łatwy sposób możesz uzupełnić w ten sposób niedobory energetyczne, np. [...]
Trzykrotny Mr. Olympia Classic Physique Chris Bumstead, stara się z każdym kolejnym rokiem być coraz lepszym. Jego celem jest zbudowanie doskonałej i bezkonkurencyjnej klasycznej sylwetki na świecie. Jednym z ważnych elementów składających się na jego sukces, jest dieta. Ostatnio na swoim kanale YouTube podzielił się dietą 5000 kalorii w ramach [...]
[...] około 5 min., po 3 minutach należy zmniejszyć ogień i dodać do kurek posiekany czosnek. Lekko podsmażamy, gotowe odstawiamy na bok. Na patelni do naleśników rozpuszczamy masło i smażymy omleta (z masy jajecznej) z obu stron, gotowego omleta przekładamy na talerz, a na nim kładziemy kolejno kurki z czosnkiem, pokrojoną mozzarellę i posypujemy [...]
[...] niewiele osiągniesz, choćbyś nawet bardzo ciężko trenował (trenowała). Należy unikać tłuszczy trans (np. słodycze, herbatniki, vanaspati ghee – czyli produkt udający masło klarowane, choć nie ma z nim nic wspólnego, jest to uwodorniony tłuszcz roślinny; margaryny), zmniejszyć podaż cukrów prostych (glukoza, fruktoza) i dwucukrów (cukier [...]
Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]
HFCS (ang. High Fructose Corn Syrup; syrop glukozowo-fruktozowy) przez wiele osób jest uznawany za zło wcielone i truciznę. Czy faktycznie jest o wiele gorszy od cukru stołowego, sacharozy? Często porównuje się szkodliwość cukru, fruktozy oraz HFCS. Bez trudu można uzyskać dostęp do niesłychanie obszernych zasobów wiedzy naukowej dotyczącej tych 3 [...]
Aktualizacja 16.01.2023 Wiemy doskonale, że aby optymalizować procesy budowy mięśni, redukcji tkanki tłuszczowej, aby zachować zdrowe ciało, aby stale poprawiać swoje osiągi w ulubionej dyscyplinie sportowej, musimy zadbać o właściwy sposób odżywiania. Bezpowrotnie minęły czasy, gdy białko w proszku było zarezerwowane wyłącznie dla siłaczy. Dziś [...]
[...] przez islam, a także judaizm. Przykład: zgodnie z wytycznymi w sprawie przepisów dotyczących kakao i wyrobów czekoladowych z 2003 r., czekolada mleczna powinna zawierać: masło kakaowe (otrzymane z ziarna kakaowego), cukier, mleko w proszku i kakao w proszku (po wytłoczeniu masła kakaowego z ziarna pozostaje kuch, czyli sprasowana miazga [...]
[...] jak i dodatku masła. Konsystencja dużo bardziej miękka niż w poprzednich firmach. Drugie pod względem słodkości. Skład: odtworzone mleko odtłuszczone, śmietanka, cukier, masło, syrop glukozowy, 5% kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (11%), odtłuszczone mleko w proszku, glukoza, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), [...]
[...] Często również w produktach o zredukowanej ilości tłuszczów występuje więcej cukrów, niż w ich tradycyjnych odpowiednikach. Masło orzechowe Oprócz zdrowych tłuszczów masło orzechowe zawiera również pewne ilość białka i błonnika. W 20 g masła orzechowego znajdują się około 3 g białka i blisko 2 g błonnika. Badanie przeprowadzone przez [...]
Największym obiegowym nieporozumieniem jest stosowanie pojęcia kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. [...]
[...] na gluten dotyczy 6% populacji. Nagle wszyscy ludzie mają nietolerancję glutenu! Potrzebujemy czarnych bohaterów Pamiętam czasy, gdy na czarnej liście były jajka, masło i ogólnie rzecz biorąc wszelkie produkty zawierające tłuszcze nasycone. Tymczasem żadne z nowszych badań nie wskazują na znaczące zagrożenia płynące z konsumpcji ww. [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
[...] duży udział białka, produkt jest ogólnodostępny. Nie zawiera laktozy, ma ciekawą cenę. Dobry skład. Minusy: brak. Cena: około 2,49 zł za opakowanie 180 g. Mleczna Dolina masło bez laktozy 82%tł. Skład: Śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej. Zawartość laktozy < 0,1 g/100 g. Wartość odżywcza 100 g tego masła [...]
[...] wielonienasycony kwas linolenowy. Tymczasem bogatym źródłem tego związku jest olej rzepakowy i olej z zarodków pszennych (mniejsze ilości zawiera oliwa z oliwek, smalec czy masło). Według Arnolda należy unikać ketozy, jednak nowsze badania wcale nie donoszą, by była ona aż tak szkodliwa dla zdrowia. Mało tego, istnieje wiele aspektów zdrowotnych [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]