SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

szpinak

  • FIT Frittata

    Artykuł
    Fitkuchnia

    [...] g (1/4 szklanki) suchej kaszy jaglanej 4 jajka Przyprawy: kurkuma, czosnek, curry, bazylia, sol, pieprz, ostra papryka, chilli 1/4 cebuli (np. czosnkowej lub cukrowej 150 g szpinak Olej kokosowy 200g mięsa z piersi z kurczaka 20g parmezanu Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłukać na sicie ciepłą wodą, włożyć do garnka i zalać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2665 Data: 2017-05-18 09:21:35
  • Jak jeść więcej warzyw? Poznaj 10 sposobów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jedzenie większej ilości warzyw to podstawowe zalecenie, jeśli chcemy się lepiej odżywiać i zapewnić sobie więcej witamin i minerałów. Nie da się ukryć, że są one źródłem wielu wspaniałych składników odżywczych, a przy okazji mają stosunkowo niewiele kalorii.  Podsumowanie Chcąc zwiększyć spożycie warzyw, nie musisz jeść samych sałatek — no, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 485 Data: 2023-08-09 10:10:17
  • Wapń w diecie bezmlecznej

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 180 mg wapnia na 100 g czosnek - około 180 mg na 100 g jarmuż - ponad 150 mg na 100 g rukola - zawiera około 150 mg na 100 g suszone morele - ponad 130 g wapnia na 100 g szpinak - około 130 mg wapnia na 100 g sezam - ponad 110 mg wapnia na 100 g fasolka szparagowa - 65 mg na 100 g pestki dyni - około 55 mg wapnia na 100 g brokuły - prawie 50 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3190 Data: 2017-08-01 09:22:56
  • Czego potrzebujemy : 100 g ciasta PROTEIN PIZZA 20 g zmielonych na mąkę płatków owsianych 50 g serka philadelphia 100 g tuńczyka w sosie własnym 40 g sera feta 80 g szpinaku przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Jak wykonać: Ciasto robimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy na kilka minut. Następnie blat wysypujemy mąką owsianą i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3880 Data: 2018-02-23 18:59:18
  • Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1990 Data: 2020-09-18 07:59:18
  • Potas to minerał, który jest najobficiej występującym wewnątrzkomórkowym kationem w naszym organizmie. Szacuje się, że każdy kilogram masy naszego ciała zawiera około 45 milimoli potasu, co daje dla osoby o wadze 80 kg około 140 g potasu. Potas a kamienie nerkowe Naukowcy zauważyli zależność między niskim spożyciem potasu a zwiększonym ryzykiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7481 Data: 2021-03-16 18:30:18
  • Protein Calzone trzy sery

    Artykuł
    Fitkuchnia

    [...] 100 g ciasta protein pizza 15 g sosu pomidorowego dołączonego do pizzy 30 g mąki gryczanej 30 g serka philadelphia 25 g serka ricotta 25 g sera mozzarella 100 g szpinaku 50 g pomidora przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Jak wykonać: Ciasto na pizze przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odkładamy na kilka minut. W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3484 Data: 2018-03-02 07:40:05
  • Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7658 Data: 2021-05-31 11:13:30
  • [...] 70. roku życia. Źródła szczawianów Najwyższe stężenia szczawianów występują w roślinach w rodzaju amarantusa, kolokazji, żółtosocza, łobody ogrodowej, burakach, a także w  szpinaku, szpinaku nowozelandzkim, rabarbarze kędzierzawym, szczawiach czy gryce zwyczajnej. Jeśli chodzi o szczawie, rodzaj Rumex L. obejmuje ponad 200 gatunków roślin [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2023 Data: 2021-10-16 17:45:02
  • Ile kalorii ma awokado? Wartość odżywcza awokado

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 768 Data: 2023-03-01 14:34:54
  • Glutation jest najważniejszym i najsilniejszym przeciwutleniaczem znajdującym się w organizmie człowieka. Przeciwutleniacze to substancje, które mają za zadanie ograniczyć działanie stresu oksydacyjnego poprzez zredukowanie ilości wolnych rodników. Podczas gdy większość przeciwutleniaczy znajduje się w żywności (głównie w warzywach i owocach), tak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2456 Data: 2020-05-23 13:43:58
  • Kwas foliowy należy do syntetycznych witamin rozpuszczalnych w wodzie, które są stosowane w suplementacji sportowej, ale i nie tylko. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować tej witaminy, dlatego też dostarczenie jej z zewnątrz jest niezwykle ważne. Zbyt wysokie spożycie kwasu foliowego może maskować niedobory witaminy B12 Wynika to z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2518 Data: 2020-06-27 09:01:46
  • Co zamiast mięsa? 13 najlepszych źródeł białka roślinnego

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dodane do innych produktów, takich jak: kasze, komosa ryżowa, soczewica i inne, zwiększają ilość białka w całym posiłku.  Warzywa bogate w białko to: fasola i groszek, szpinak, brokuły, jarmuż, brukselka czy kukurydza. Choć w jednej porcji wielkości szklanki znajduje się ledwo kilka gramów białka, to w przypadku, kiedy nie jemy mięsa, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6039 Data: 2020-01-27 16:37:04
  • Czy wliczać kalorie z warzyw?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] całkiem przekonujące. Istnieją przecież pokarmy, których wartość energetyczna jest po prostu niska. Są to głównie warzywa zielone, zwłaszcza takie jak różne rodzaje sałaty, szpinak, a także cukinia i ogórek. Co więcej, za niepodważalny fakt uznać należy, że procesy trawienia pokarmu, a następnie wchłaniania oraz metabolizmu poszczególnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22565 Data: 2017-06-21 09:07:08
  • [...] w zapobieganiu skurczom nóg związanym z ciążą. Zalecane dzienne spożycie witaminy E w ciąży wynosi 10-15 mg. Dobrym jej źródłem są migdały, nasiona słonecznika, awokado, szpinak i jaja.  Witamina K Niedobór witaminy K jest zagrożeniem dla zdrowia kobiet w ciąży i ich dzieci. Może prowadzić do krwotoku, zwłaszcza u noworodków. Jego przyczyną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1299 Data: 2021-09-13 12:02:21
  • [...] wieprzowa ser fermentowany, tłusty masło ser biały, tłusty twaróg nerki śmietana jaja śledź wędzony Natomiast źródłami karotenu są np.: marchew, zielona pietruszka, szczaw, szpinak, kapusta włoska, sałata, pomidory, morele, brzoskwinie, śliwki jeżyny. Źródło: Wiesław Skrzypczak, Mariola Friedrich „Witaminy” Akademia Rolnicza w Szczecinie (1999 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2678 Data: 2021-07-13 10:35:15
  • Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 524 Data: 2023-07-07 15:36:42
  • Przeważnie jest tak, że większość mężczyzn przeżywa swoje życie, nie widząc swoich mięśni brzucha. Co bardziej szczęśliwi, widzieli je po raz ostatni w podstawówce, gdy byli mali i szczupli. Zazwyczaj osoby trenujące nie mają problemów z tym, aby uzyskać w krótkim czasie szczupły wygląd sylwetki, jak i pochwalić się swoim mięśniami. Odpowiedni [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 35076 Data: 2018-02-07 11:24:00
  • [...] śledzie, tuńczyki, łososie), płatki owsiane, otręby pszenne, orzechy włoskie, orzechy arachidowe, warzywa (dynie, pomidory, brokuły, szczypiorek, kapusta biała, jarmuż, szpinak, papryka, pietruszka), masło, owoce (porzeczki czarne, awokado), 10-30 mg - oliwa z oliwek, oleje (sojowy, kukurydziany, rzepakowy), margaryny produkowane na bazie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6896 Data: 2019-01-08 10:28:56
  • Zielone warzywa liściaste to jeden z bardziej pożądanych pokarmów w naszej diecie. Znajdują się one na szczycie produktów, jeśli chodzi o gęstość składników odżywczych. Większość z nas dobrze wie, że są one zdrowe i wartościowe, a mimo to wciąż jemy ich za mało.  Na zakończenie  Nie podlega wątpliwości fakt, że warzywa liściaste są cennym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1198 Data: 2023-04-13 08:52:37