Coraz więcej osób dotyka ten problem. Bezsenności to zaburzenie zdrowotne objawiające się problemami z zasypianiem, płytkim snem i łatwym wybudzaniem. Nikt nam nie dostarczy ekspresowego rozwiązania, chyba że odpowiada nam stosowanie przewlekłej farmakologii. Tabletki nasenne na pewno załatwią sprawę, jednak warto wypróbować inne sposoby. [...]
[...] 6: rozpacz Kiedy znika wściekłość, pojawia się smutek. Za oknami restauracji widzisz ludzi, którzy ze smakiem i uśmiechem zajadają mięsne potrawy, a na Ciebie czeka w domu szpinak i brukselka. W takich momentach czujesz żal do całego świata. Wracasz do domu, snujesz się po nim i zastanawiasz się, dokąd Cię to zaprowadziło. Myślisz o potrawach, [...]
Aminokwasy występują zarówno w pokarmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Glutamina należy do grupy 20 aminokwasów budujących białka. Jest ona wytwarzana przez organizm człowieka, jednak nie zawsze nasze ciało jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość glutaminy, co uzależnione jest np. od [...]
Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
[...] w regulacji metabolizmu kostnego w organizmie. Warto rozważyć ich stosowanie, szczególnie gdy w diecie nie pojawiają się zbyt często tłuste ryby, jaja, warzywa krzyżowe, czy szpinak. Kolejnym popularnym połączeniem witamin w obrębie grupy rozpuszczalnych w tłuszczach jest jednoczesne stosowanie witamin A i E. Wspólnie obie witaminy w istotny [...]
[...] formy K1 są produkty spożywcze pochodzenia roślinnego i często to one dostarczają przeważające ilości witaminy K w diecie. Jako wartościowe pokarmy wymienia się tutaj m.in. szpinak, brokuł, jarmuż, sałatę, kapustę włoską, czy botwinę. Forma K2 z kolei charakterystyczna jest dla zwierzęcych produktów, przy czym dominujące są tutaj podroby [...]
Moda na posiadanie brody nie przemija, a w obecnej sytuacji nawet się nasila. Jednak nie wszyscy mężczyźni mogą równie łatwo wyhodować brodę. Na szczęście istnieje kilka metod, które mogą w tym pomóc. Jedną z nich jest przyjmowanie suplementów zawierających biotynę, która znana jest przede wszystkim z korzystnego wpływu na skórę, włosy i [...]
Luteina i zeaksantyna są bardzo silnymi antyoksydantami należącymi do karoteinoidów. Występują w zielonych warzywach liściastych oraz żółtych i pomarańczowych owocach. Rola tych związków została opisana między innymi w kontekście funkcjonowania zmysłu wzroku czy rozwoju układu nerwowego. Ze względu na wysoki potencjał prozdrowotny oraz udział w [...]
[...] o bardzo łagodnym smaku. Można je jeść na surowo, ale także ugotowane, smażone, jako dodatek do zup, zapiekanek i innych warzyw. Bardzo często stanowi alternatywę dla szpinaku, np. W daniach z makaronem. Wybierając bok choy zwracaj uwagę na to, żeby łodygi były dość jędrne, ale nie twarde. Liście powinny być jasnozielone, bez żółtych [...]
[...] niektórych nowotworów (piersi, jajnika, wątroby, pęcherzyka żółciowego). Występuje głównie w produktach roślinnych: zielonych warzywach (kapuście włoskiej, boćwinie, szpinaku, brokułach, brukselce, sałacie, natce pietruszki oraz pomidorach), niektórych olejach i orzechach. Może być syntetyzowana przez bakterie przewodu pokarmowego. [...]
Witamina A jest niezbędna do prawidłowego wzrostu, reprodukcji, odporności i widzenia. Należy do jednych z ciekawszych związków, długi czas była niedoceniana, a wcześniej nie wiedziano, iż istnieje, jednak obserwowano niepokojące objawy związane z niedoborami. Sok z wątroby, czyli szamani w akcji W papirusie Ebera opisano zjawisko nocnej ślepoty [...]
[...] g) Dodatki pomidor (120 g), ogórek kiszony (200 g) Dzień drugi Śniadanie Jogurt naturalny (250 g) z granolą (50 g) Drugie śniadanie Smoothie Banan (60 g), awokado (70 g), szpinak świeży (50 g) zblendować z wodą Obiad Makaron z sosem pomidorowym i mięsem Na oliwie z oliwek (10 g) podsmażyć mięso mielone z indyka (150 g), gdy będzie gotowe dodać [...]
[...] przeciwdziała utlenianiu i zapobiega niszczeniu tkanek. Chociaż większość owoców i warzyw ma dobroczynny wpływ na organizm, to niektóre z nich takie jak: wiśnie, jagody i szpinak są przeciwutleniaczami. Badanie przeprowadzone przez Uniwersytet w Michigan wykazało, że codzienne picie kwaśnego soku z wiśni nie tylko zmniejsza stan zapalny, ale [...]
[...] też sporo witaminy K. Witamina K ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia kości i serca. Pomaga też w krzepnięciu krwi. Szczególnie wartościowe warzywa liściaste to jarmuż, szpinak, boćwina, kapusta włoska. Minusem jest to, że warzywa te zawierają szczawiany, które wiążą się z wapniem, zmniejszając jego wchłanianie. Oczywiście jedzony [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
Dieta MIND została opracowana w celu promowania i utrzymania zdrowia mózgu, zapobiegania demencji oraz redukcji ryzyka rozwoju choroby Alzheimera. Dieta MIND łączy ze sobą dwie najzdrowsze diety świata - dietę DASH z Dietą Śródziemnomorską. 5 grup/produktów, które należy wyeliminować Masło i margaryna Ser Czerwone mięso (ograniczyć) Smażone [...]
[...] są bogate w błonnik, co jest dużym plusem, ale większe znaczenie ma tutaj zawartość minerałów. Warto wybierać te, które są bogate w potas, np. ziemniaki, buraki, bakłażan, szpinak. Dobrym źródłem są także banany, suszone morele, orzechy i produkty zbożowe. Oprócz pokarmów bogatych w potas dobrze jest zadbać o suplementację lub spożywanie [...]
[...] która powoduje zaburzenia równowagi kwasów i zasad w organizmie, co jest dla nas niebezpieczne. Ponadto niektóre soki warzywne są bogate w związki zwane szczawianami (szpinak i buraki). Jeśli pijesz duże ilości szczawianów w soku, zwiększa to ryzyko rozwoju kamicy nerkowej. Warto wiedzieć, że proces gotowania zmniejsza ilość tych związków. [...]
Na wygląd naszej skóry wpływa bardzo dużo czynników, m.in. stres, pielęgnacja, dieta, sen i inne. A z racji tego, że jest widoczna dla wszystkich, to każdy chce, żeby wyglądała zdrowo i promiennie. W końcu to wizytówka naszego zdrowia. Poza odpowiednią pielęgnacją warto zadbać o swoją dietę i spożywać produkty, które mogą mieć pozytywny wpływ. [...]
[...] wywiadu dla portalu stuff.co.nz, podzielił się swoją dietą. Jego dzienna uczta składa się z ryb, kurczaka, steku, ryżu, marchewki, papryki, migdałów, zielonych warzyw - szpinaku, awokado, brokułów i dobrych tłuszczów, takich jak masło klarowane i migdały. „Naprawdę jem dużo. Zdecydowanie najtrudniejszą częścią przygotowań do zawodów jest [...]