SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

szpinak

  • Co jeść, żeby lepiej spać? Dieta na bezsenność

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Coraz więcej osób dotyka ten problem. Bezsenności to zaburzenie zdrowotne objawiające się problemami z zasypianiem, płytkim snem i łatwym wybudzaniem. Nikt nam nie dostarczy ekspresowego rozwiązania, chyba że odpowiada nam stosowanie przewlekłej farmakologii. Tabletki nasenne na pewno załatwią sprawę, jednak warto wypróbować inne sposoby. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4046 Data: 2018-01-02 12:23:44
  • 8 etapów stawania się wegetarianinem

    Artykuł
    Filozofia i styl życia

    [...] 6: rozpacz Kiedy znika wściekłość, pojawia się smutek. Za oknami restauracji widzisz ludzi, którzy ze smakiem i uśmiechem zajadają mięsne potrawy, a na Ciebie czeka w domu szpinak i brukselka. W takich momentach czujesz żal do całego świata. Wracasz do domu, snujesz się po nim i zastanawiasz się, dokąd Cię to zaprowadziło. Myślisz o potrawach, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 670 Data: 2021-12-19 12:04:40
  • Aminokwasy występują zarówno w pokarmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Glutamina należy do grupy 20 aminokwasów budujących białka. Jest ona wytwarzana przez organizm człowieka, jednak nie zawsze nasze ciało jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość glutaminy, co uzależnione jest np. od [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2942 Data: 2020-06-12 11:36:48
  • Potas zmniejsza szkodliwość diety ketogenicznej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1239 Data: 2021-06-04 08:06:57
  • [...] w regulacji metabolizmu kostnego w organizmie. Warto rozważyć ich stosowanie, szczególnie gdy w diecie nie pojawiają się zbyt często tłuste ryby, jaja, warzywa krzyżowe, czy szpinak. Kolejnym popularnym połączeniem witamin w obrębie grupy rozpuszczalnych w tłuszczach jest jednoczesne stosowanie witamin A i E. Wspólnie obie witaminy w istotny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6532 Data: 2021-11-29 08:47:11
  • [...] formy K1 są produkty spożywcze pochodzenia roślinnego i często to one dostarczają przeważające ilości witaminy K w diecie. Jako wartościowe pokarmy wymienia się tutaj m.in. szpinak, brokuł, jarmuż, sałatę, kapustę włoską, czy botwinę. Forma K2 z kolei charakterystyczna jest dla zwierzęcych produktów, przy czym dominujące są tutaj podroby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2560 Data: 2021-12-10 09:48:40
  • Moda na posiadanie brody nie przemija, a w obecnej sytuacji nawet się nasila. Jednak nie wszyscy mężczyźni mogą równie łatwo wyhodować brodę. Na szczęście istnieje kilka metod, które mogą w tym pomóc. Jedną z nich jest przyjmowanie suplementów zawierających biotynę, która znana jest przede wszystkim z korzystnego wpływu na skórę, włosy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4148 Data: 2020-05-15 08:15:55
  • Luteina i zeaksantyna są bardzo silnymi antyoksydantami należącymi do karoteinoidów. Występują w zielonych warzywach liściastych oraz żółtych i pomarańczowych owocach. Rola tych związków została opisana między innymi w kontekście funkcjonowania zmysłu wzroku czy rozwoju układu nerwowego. Ze względu na wysoki potencjał prozdrowotny oraz udział w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1045 Data: 2021-04-17 12:38:30
  • [...] o bardzo łagodnym smaku. Można je jeść na surowo, ale także ugotowane, smażone, jako dodatek do zup, zapiekanek i innych warzyw. Bardzo często stanowi alternatywę dla szpinaku, np. W daniach z makaronem. Wybierając bok choy zwracaj uwagę na to, żeby łodygi były dość jędrne, ale nie twarde. Liście powinny być jasnozielone, bez żółtych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 852 Data: 2022-07-12 19:55:42
  • [...] niektórych nowotworów (piersi, jajnika, wątroby, pęcherzyka żółciowego). Występuje głównie w produktach roślinnych: zielonych warzywach (kapuście włoskiej, boćwinie, szpinaku, brokułach, brukselce, sałacie, natce pietruszki oraz pomidorach), niektórych olejach i orzechach. Może być syntetyzowana przez bakterie przewodu pokarmowego. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1968 Data: 2020-01-23 21:47:14
  • Witamina A jest niezbędna do prawidłowego wzrostu, reprodukcji, odporności i widzenia. Należy do jednych z ciekawszych związków, długi czas była niedoceniana, a wcześniej nie wiedziano, iż istnieje, jednak obserwowano niepokojące objawy związane z niedoborami. Sok z wątroby, czyli szamani w akcji W papirusie Ebera opisano zjawisko nocnej ślepoty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 886 Data: 2022-06-19 11:55:39
  • [...] g) Dodatki pomidor (120 g), ogórek kiszony (200 g) Dzień drugi Śniadanie Jogurt naturalny (250 g) z granolą (50 g) Drugie śniadanie Smoothie Banan (60 g), awokado (70 g), szpinak świeży (50 g) zblendować z wodą Obiad Makaron z sosem pomidorowym i mięsem Na oliwie z oliwek (10 g) podsmażyć mięso mielone z indyka (150 g), gdy będzie gotowe dodać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3588 Data: 2021-11-22 12:46:59
  • [...] przeciwdziała utlenianiu i zapobiega niszczeniu tkanek. Chociaż większość owoców i warzyw ma dobroczynny wpływ na organizm, to niektóre z nich takie jak: wiśnie, jagody i szpinak są przeciwutleniaczami. Badanie przeprowadzone przez Uniwersytet w Michigan wykazało, że codzienne picie kwaśnego soku z wiśni nie tylko zmniejsza stan zapalny, ale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15004 Data: 2018-02-02 10:19:13
  • [...] też sporo witaminy K. Witamina K ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia kości i serca. Pomaga też w krzepnięciu krwi. Szczególnie wartościowe warzywa liściaste to jarmuż, szpinak, boćwina, kapusta włoska. Minusem jest to, że warzywa te zawierają szczawiany, które wiążą się z wapniem, zmniejszając jego wchłanianie. Oczywiście jedzony [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 680 Data: 2022-06-01 15:24:32
  • Które produkty zwalczają stany zapalne?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 661 Data: 2023-02-18 19:15:28
  • Dieta MIND została opracowana w celu promowania i utrzymania zdrowia mózgu, zapobiegania demencji oraz redukcji ryzyka rozwoju choroby Alzheimera. Dieta MIND łączy ze sobą dwie najzdrowsze diety świata - dietę DASH z Dietą Śródziemnomorską. 5 grup/produktów, które należy wyeliminować Masło i margaryna Ser Czerwone mięso (ograniczyć) Smażone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3606 Data: 2021-06-09 11:48:25
  • [...] są bogate w błonnik, co jest dużym plusem, ale większe znaczenie ma tutaj zawartość minerałów. Warto wybierać te, które są bogate w potas, np. ziemniaki, buraki, bakłażan, szpinak. Dobrym źródłem są także banany, suszone morele, orzechy i produkty zbożowe. Oprócz pokarmów bogatych w potas dobrze jest zadbać o suplementację lub spożywanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3617 Data: 2021-11-10 10:24:49
  • Jaka jest prawda o oczyszczaniu organizmu sokami?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] która powoduje zaburzenia równowagi kwasów i zasad w organizmie, co jest dla nas niebezpieczne. Ponadto niektóre soki warzywne są bogate w związki zwane szczawianami (szpinak i buraki). Jeśli pijesz duże ilości szczawianów w soku, zwiększa to ryzyko rozwoju kamicy nerkowej. Warto wiedzieć, że proces gotowania zmniejsza ilość tych związków. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1013 Data: 2022-01-24 16:16:37
  • Jakie są najlepsze pokarmy dla naszej skóry?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na wygląd naszej skóry wpływa bardzo dużo czynników, m.in. stres, pielęgnacja, dieta, sen i inne. A z racji tego, że jest widoczna dla wszystkich, to każdy chce, żeby wyglądała zdrowo i promiennie. W końcu to wizytówka naszego zdrowia. Poza odpowiednią pielęgnacją warto zadbać o swoją dietę i spożywać produkty, które mogą mieć pozytywny wpływ. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4229 Data: 2021-05-30 09:12:43
  • [...] wywiadu dla portalu stuff.co.nz, podzielił się swoją dietą. Jego dzienna uczta składa się z ryb, kurczaka, steku, ryżu, marchewki, papryki, migdałów, zielonych warzyw - szpinaku, awokado, brokułów i dobrych tłuszczów, takich jak masło klarowane i migdały. „Naprawdę jem dużo. Zdecydowanie najtrudniejszą częścią przygotowań do zawodów jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6346 Data: 2020-05-12 13:59:05