[...] ilości pomarańczy. Zaowocowało to u niego stanem przedcukrzycowym, nienormalnym stężeniem glukozy we krwi. O tym musisz wiedzieć Owoce i warzywa z reguły sprzyjają redukcji masy ciała, a nie przyrostowi tkanki tłuszczowej, jeśli nie są spożywane w postaci wysokoprzetworzonej i/lub w nadmiarze (np. soki, wsady owocowe w jogurtach, [...]
Jeśli zaczynasz przygodę z treningiem, musisz określić swój cel - od tego kroku zależy całe dalsze postępowanie. Jeśli możesz złapać duże fałdy tłuszczu w przedniej części tułowia, na środku brzucha, w rejonie bioder („boczki”) czy w określonych punktach na ramionach (np. w rejonie tricepsa), to korzystny jest trening siłowy, ale celem nie powinna [...]
Genetyka jest niesprawiedliwa, ale nie można uzasadniać nią braku efektów w budowaniu masy mięśniowej czy redukcji tkanki tłuszczowej. Nader często powodem porażki nie są wcale „kiepskie predyspozycje”, a niewłaściwa dieta (np. dostarczająca za mało energii – w wypadku budowania masy - lub dostarczająca za dużo energii – w [...]
[...] prozapalne). Jeśli chodzi o typowe dyscypliny sylwetkowe, diety ketogeniczne raczej nie są dobrym wyborem „na masie”. Prawdopodobnie o wiele lepiej, sprawdzą się w czasie redukcji. Jednak należy pamiętać, iż nie każdy dobrze toleruje dużą ilość tłuszczów w diecie. Poza tym ze względu na specyfikę treningu siłowego może się okazać, iż [...]
[...] i prawy prosty, 50 x burpees (przysiad, wyrzut nóg w podporze przodem, powrót do podporu, wyskok w górę), tabata (8 x 20 sekund pracy z 10 sekundowym odpoczynkiem). Dla redukcji tkanki tłuszczowej możesz zastosować: trening aerobowy (biegi, marsze, marszobiegi, jazda na rowerze, niektóre siłowe treningi obwodowe (np. ACT) również sprawdzają [...]
[...] diety, nie dodadzą aktywności aerobowych, interwałowych, stosowanie nawet najsilniejszych sterydów anaboliczno-androgennych nie da oczekiwanych rezultatów w kontekście redukcji tkanki tłuszczowej, a jeśli nawet - efekty zostaną utracone w ciągu następnych kilku, kilkunastu tygodni. Ponadto, branie SAA jest silną ingerencją w gospodarkę [...]
Aktualizacja 13.12.2023 Obecnymi czasy na rynku suplementacji możemy spotkać się ze sporym rozwojem segmentu adaptogenów, w którym to ekstrakt z Ashwagandhy odgrywa czołową rolę. Oferowane suplementy ewoluowały przede wszystkim pod względem jakości surowca, gdzie producenci prześcigają się w ilości standaryzowanych składników aktywnych. Swanson [...]
[...] a ten rynek jest wart 200 milionów dolarów rocznie. Być może za kolejne 15-20 lat nikt już nie będzie się obawiał sięgać po kreatynę. Podczas 17-godzinnego okresu po redukcji spożywali kontrolowaną dietę uzupełnianą: glukozą (placebo), glukozą i kreatyną, Oceniano zdolność badanych do wykonywania pracy submaksymalnej i maksymalnej. Osiągi [...]
[...] g tłuszczu, grupa „niskich protein” zdobyła 200 g tłuszczu. Podsumowanie: duża podaż protein przyspiesza przyrost masy mięśniowej, a przy tym przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej. Fakt czy mit: „Podawanie białka nie ma sensu, bo należy stosować dietę”? Mit. 100 g piersi z kurczaka bez skóry dostarcza ok. 21,8 g [...]
[...] dopaminy, noradrenaliny oraz adrenaliny. Zmniejszone wydzielanie katecholamin wiąże się ze spadkiem siły, mocy i ze zmęczeniem. Ponadto adrenalina jest kluczowa dla redukcji tkanki tłuszczowej. Cykl przemian w uproszczeniu wygląda następująco: tyrozyna -> dopa -> dopamina -> noradrenalina -> adrenalina Tyrozyna jest również [...]
[...] mięśni, tym większych efektów pod względem wyrzutu GH można się spodziewać. Tylko, jak pisałem, nikt nie udowodnił, by miało to jakiekolwiek znaczenie dla hipertrofii czy redukcji tkanki tłuszczowej. Mit 2: „Trenując duże grupy mięśni wywołujesz duże stężenie hormonu wzrostu, więc małe partie mięśniowe wykazują większą [...]
[...] kcal. Na przykład podczas badania składu ciała u kobiet po menopauzie, po celowej utracie wagi, a następnie przy odzyskiwaniu wagi: na każdy 1 kg tłuszczu utraconego podczas redukcji masy ciała, pozbyto się 0.26 kg beztłuszczowej masy ciała (np. mięśni), na każdy 1 kg odłożony z powrotem w postaci tłuszczu, w następnym roku pojawiło się tylko [...]
Z treningiem, dietetyką i farmakologią jest związanych więcej mitów i kłamstw, niż prawdziwych informacji. Kogo winić? Z pewnością do dystrybucji dezinformacji przyczynia się Internet, jednak największą winę ponoszą odbiorcy, którzy wybierają kiepskie źródła informacji. Sportowców podzielono na dwie grupy: 15% białka – 1 g protein / kg m.c., [...]
[...] (mniejszy wzrost greliny) oraz przyczyniła się do większej poprawy glikemii (mniejsze stężenie insuliny, spadek wskaźnika HOMA-IR). Co jest skuteczne, a co nie, dla redukcji masy ciała? diety bogate w błonnik mogą mieć wpływ na redukcję masy ciała diety zawierające pokarmy o niskim indeksie glikemicznym diety o niskiej zawartości [...]
[...] tłuszczowych zmagazynowanych w adipocytach. A to znaczy, iż w normalnym ustroju, zdrowego sportowca niestosującego wspomagania farmakologicznego - rola GH oraz IGF-1 w redukcji tkanki tłuszczowej jest znikoma. Ponadto autor nie określił parametrów interwałów ani treningu siłowego. Istnieją liczne przykłady interwałów, które nie mają wpływu [...]
Naukowcy z wydziału medycznego Uniwersytetu w Yale twierdzą, iż wiedzą skąd się bierze insulinooporność. No cóż, w swoim opracowaniu potwierdzili, co niejednokrotnie zawierałem w tekstach. Kiedyś, w normalnych warunkach, człowiek musiał codziennie podejmować dużą aktywność fizyczną, a wcale nie miał do dyspozycji zbyt wiele pokarmu. Podsumowanie [...]
[...] Sport Nutr Exerc Metab. 2007 Oct;17(5):433-44. College of Kinesiology, University of Saskatchewan, Saskatoon, SK, Canada. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18046053 “Wpływ redukcji masy ciała na zmianę stężenia mleczanów indukowaną krótkotrwałym wysiłkiem” https://journals.viamedica.pl/eoizpm/article/view/26054/20864 Fabrício Eduardo [...]
[...] naukowego -nasilona odpowiedź insulinowa jest typowa dla otyłości (jest to klasyczny wstęp do cukrzycy typu II). Z licznych badań naukowych wiadomo, iż insulina nie sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej, ponieważ: hamuje lipazę wrażliwą na hormon = hamowanie kluczowego etapu lipolizy. Na dodatek insulina wzmaga lipogenezę (odkładanie tłuszczów) i [...]
[...] wapnia oraz stanowić ochronę przed kwasicą metaboliczną. Ilość wapnia wydalanego u osób ćwiczących jest mniejsza, niż u nieaktywnych. Duża ilość protein w trakcie redukcji chroni mięśnie oraz przyspiesza efekty! Wykazano, iż w przypadku niewystarczającej podaży energii (np. z węglowodanów) znacznie wzrasta zapotrzebowanie na białko. U [...]
[...] zamiaru startować. Jak się przygotowywałaś pod kątem dietetycznym? Dieta wyliczona pod mój organizm. 5 posiłków dziennie, do każdego miałam podane makroskładniki. Podczas redukcji kalorie podtrzymywaliśmy dość wysoko. Teraz czas na odpoczynek. Jak się czułaś podczas wygranej w Katowicach? Moje zwycięstwo na Diamond Cup było niespodzianką. [...]