Naukowcy z Sorbony we Francji przeprowadzili badania na zwierzętach, które wykazały, że codzienna suplementacja cytruliną blokuje procesy starzenia i dzięki temu pozwala na zmniejszenie ilości tłuszczu oraz zwiększenie mięśni w organizmie. Badanie Badanie przeprowadzono na szczurach w "średnim wieku" 20 tygodni. Zwierzęta otrzymywały codziennie [...]
Czego potrzebujemy: spód: 60 g daktyli 20 g wiórków kokosowych 30 g płatków owsianych masa: 200 g kaszy jaglanej 600 ml mleka 3 łyżki erytrytolu - lub więcej jeśli lubicie bardzo słodkie 25 g masła orzechowego warstwa górna: 20 g Sugar Free Jelly wiśniowa 100 g Cherry in Jelly Jak wykonać: Spód - daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 30 [...]
Czy bycie weganinem lub wegetarianinem oznacza, że trzeba jeść same sałatki i rezygnować z licznych przysmaków? Oczywiście, że nie. Burgery, choć kojarzą się nam z soczystym kawałkiem mięsa, mogą być także wegańskie. Jedną z propozycji jest Vege Burger od ALLNUTRITION. Dostępne są dwa rodzaje — orkiszowy i jaglany. Na pierwszy test wybrałam [...]
Kiedy zobaczyłam w sklepie wegańską wersję kotletów mielonych, pomyślałam, że koniecznie muszę ich spróbować. Nie ukrywam, że zachęciło mnie zdjęcie na opakowaniu. Wegańskie kotlety wyglądają bardzo apetycznie. Co więcej, po rozpakowaniu nie było rozczarowania, wyglądały tak samo. Zgodnie z instrukcją, można je przygotować na trzy sposoby - na [...]
Spaghetti, czyli długi, cienki makaron znany jest z kuchni włoskiej, ale bardzo popularny jest również na całym świecie. Makaron jak to makaron - jedni wolą rurki, inni świderki, a jeszcze inni spaghetti. Wybór jest naprawdę duży. Weganie mogą teraz śmiało korzystać z mody panującej w sieciowych sklepach, które prześcigają się w poszerzaniu oferty [...]
Mam wrażenie, że dawniej słowa hummus i wegetarianin były wręcz nierozłączne. Jeśli ktoś nie je mięsa, to na pewno je hummus. Nawet częściej potrawa ta była kojarzona z nurtem dietetycznym niż faktem, że to element kuchni bliskowschodniej. Dziś już na szczęście się to zmieniło. Hummus gości na talerzach każdego, niezależnie od stosowanej diety. I [...]
Sezon grillowy w pełni, więc wiele osób zmierza po wszelkiego rodzaju kiełbaski, karkówki itp. Można pomyśleć, że grill nie jest dla wegan, ale na szczęście nie muszą się oni czuć wykluczeni. Wiele marek z sieciowych sklepów oferuje całą gamę produktów wegańskich od kiełbasek, po różnego rodzaju burgery. Sos czosnkowy dla wegan Grill kojarzy się [...]
Wege pasta w stylu indyjskim z serii Vemondo to połączenie smaków wytrawnych pochodzących z marchwi, soczewicy i pasternaku ze słodką nutą ananasa. Kuchnia indyjska charakteryzuje się zdecydowanymi smakami, intensywnymi aromatami i bogactwem przypraw. Bardzo często łączy się też mięso z ananasem i curry i właśnie do tych smaków miała nawiązać [...]
Falafele to bardzo popularne w orientalnej kuchni kuleczki lub kotleciki. Wykonuje się je z wcześniej namoczonej soczewicy doprawionej później różnymi przyprawami. Można kupić także gotowy produkt a jeden z nich znajdziemy w Biedronce. W cenie ok. 5.99 zł otrzymamy paczkę 160 g, co może stanowić jedną sporą lub dwie mniejsze porcje. Po otwarciu od [...]
VEGANMEAL Oriental to gotowe danie dedykowane weganom i wegetarianom, ale nie tylko. Na pierwszy rzut po otwarciu widzimy kaszę, ciecierzycę i kawałki warzyw. Po szybkim podgrzaniu (w mikrofali lub na patelni) otrzymujemy aromatyczną potrawę. Danie w niczym nie przypomina niektórych sklepowych gotowców, które często pachną sztucznie i nie [...]
Veganmeal Italian to propozycja dla wszystkich fanów włoskiej kuchni. Połączenie makaronu z ciecierzycą, oliwkami, suszonym pomidorem i pestkami dyni to strzał w dziesiątkę. Danie jest chrupiące, niezwykle aromatyczne i sycące. Porcja 140 g zawiera 333 kcal i aż 10 g białka. Ma też dobrą porcję tłuszczu (17 g w porcji), ale są to zdrowe tłuszcze [...]
Kuchnia tajska charakteryzuje się bogactwem smaków i kolorów. Wyraziste przyprawy, często pikantne, ale z dodatkiem słodkiej nuty to wspólny mianownik wielu potraw. W kuchni tajskiej bardzo często pojawia się kokos w różnych formach, a także kolendra, trawa cytrynowa, liście limonki kaffir, imbir i wiele innych roślinnych dodatków. To sprawia, że [...]
Jeśli jesteś miłośnikiem wszelkich płatków z mlekiem (roślinnym) albo nie wyobrażasz sobie jogurtu roślinnego bez czegoś chrupiącego w środku to polecam spróbować Nutlove Crunchy Flakes. Są to chrupiące kwadraciki posypane cynamonem i to bez dodatku cukru. Dużą zaletą płatków (szczególnie dla łasuchów) jest słodki smak, ale nie aż tak słodki, jak [...]
Jako dawna miłośniczka wszelkiego rodzaju nabiału, nie mogę przejść obojętnie obok produktów, które są roślinną alternatywą dla jogurtów. Vegangurty to seria marki Pilos, która jest dostępna w kilku smakach. Mój wybór padł na kokos, brzoskwinię, marakuję. Jest to jedno z moich ulubionych połączeń. Jogurty roślinne różnią się od tych mlecznych [...]
Kotlety w panierce to taki jeden z najpopularniejszych produktów na polskich obiadowych talerzach. Zwykle jest to kotlet schabowy, ewentualnie z piersi kurczaka a weganie poszukują dla siebie roślinnych alternatyw. Jedną z nich jest roślinny sznycel znaleziony w Biedronce. Wady i zalety Kolorowe opakowanie zachęca dużą ilością białka i dodatkiem [...]
Szukając czegoś ciekawego, co by się nadało zarówno jako wkład do sałatki, jak i do dania głównego, natknęłam się na fileciki roślinne z Garden Gourmet. Bardzo mi się podoba, że wegańskie produkty zachęcają dziś swoim wyglądem i opakowaniem. Dawniej raczej nie można było na to liczyć, więc wegetarianie i weganie mogli się czuć nieco [...]
Pasty kanapkowe są super dodatkiem do śniadań i nie tylko. Wiem, że przeciętny śmiertelnik, myśląc o kanapce, widzi przede wszystkim kromkę chleba z serem lub wędliną. I pewnie wielu zastanawia się, co taki weganin może zjeść w ramach tej "kanapki". Co ciekawe, weganie zwykle mają naprawdę bujną wyobraźnię i tworzą mnóstwo ciekawych past, a ich [...]
Pulpeciki w sosie pomidorowo-cebulowym z ryżem, to kolejna wegańska propozycja, która próbuje odwzorować mięsny posiłek. Mamy porcję ryżu, mamy kilka pulpetów i sos, czyli pełny posiłek, który już nie wymaga żadnych dodatków, choć zawsze można dodać jakąś smaczną surówkę. Danie jest proste ”w obsłudze” - wystarczy podgrzać w mikrofali i gotowe. W [...]
Produktów mięsopodobnych było już wiele, więc pora na coś à la rybnego. To niesamowite, jak producenci potrafią wszystko przekształcić na wyrób roślinny. Niekiedy wychodzi to całkiem ok, a jak jest tym razem? Szczerze mówiąc, podchodziłam do tych kotlecików z wielką dozą niepewności. Szukałam w składzie jakiś dziwnych dodatków, które miałyby dać [...]
Czego potrzebujemy: 1 opakowanie lekkiego ciasta francuskiego 100 g proszku Sugar free pudding o smaku waniliowym 400 ml gorącej wody jedno jajko zmielony erytrytol do posypania ciasta Jak wykonać: Ciasto rozwijamy, dzielimy na dwie części. Obie części smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem, układamy na papierze do pieczenia i władamy do [...]