[...] jogurtach, smażone z dużą ilością tłuszczu warzywa). Często winowajcą i przyczyną zwiększania otłuszczenia sylwetki wcale nie są warzywa (np. ziemniaki, brokuły), ale oleje, masło i inne tłuszcze, którymi są zalane (dla poprawy walorów smakowych). Korzystne są pomidory, ale sytuacja zmienia się diametralnie, gdy są spożywane w postaci gęstego, [...]
[...] winogron 10,75 g 0/0/0,16 g 68,49 g bd 20,57 g olej palmowy 53,7 g (50%) 0/0/(0,3-0,4%) 6,27 g (10%) 0 g 35,46 g (39%) olej kokosowy 87,18 g 0/0/0 1,72 g (1,8%) 0 g 6,31 g masło 54,72 g (60-71%) 0/0/1,4% lub 0,28 g 0,88 g bd 19,79 g Podsumowanie Należy pamiętać o tym, iż duża podaż kwasów OMEGA-6 w stosunku do OMEGA-3, powoduje nasilenie stanu [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
[...] Masło Należy rozróżnić dwa podstawowe rodzaje masła - solone i zwykłe. Do masła solonego lgnie zdecydowanie mniej bakterii aniżeli do zwykłego. Warto jednak podkreślić, że masło, które zazwyczaj kupujemy, składa się głównie z mleka pasteryzowanego. Bakterie lubią się mnożyć w produktach spożywczych, które zawierają w sobie dużo wody. Przez to [...]
[...] i ich wpływ na zdrowie W jednym z badań 18 kobiet po menopauzie uczestniczyło w dwóch okresach interwencji dietetycznej, każda trwała 28 dni. W pierwszym modelu dostarczano masło. Ogólny rozkład makroskładników był następujący: 47% węglowodanów, 15% protein, 38% tłuszczów, w tym było: 20% tłuszczów nasyconych (SFA), 12% jednonienasyconych (MUFA) [...]
[...] musimy pamiętać o limicie dziennym węglowodanów. Do ww. propozycji warto jednocześnie dołączyć wytwory przemysłu spożywczego i suplementacyjnego takie jak: tahini olej MCT masło migdałowe masło orzechowe masło kakaowe masło z nasion słonecznika Podobnie jak w przypadku orzechów i nasion należy uważnie czytać etykiety, sprawdzając ilość [...]
W kilkunastu ostatnich latach dużą popularnością cieszą się diety, które są polecane na zasadzie poczty pantoflowej. Nowe media zastąpiły tradycyjne kontakty, więc sugestie mogą płynąć z mediów społecznościowych, SMS czy ze stron internetowych. Moja sugestia jest zawsze taka sama, najpierw poznaj temat, a dopiero później podejmuj decyzje, które [...]
[...] g Energia i makroskładniki 611.3 kcal Białka: 37 g Tłuszcze: 27 g Węglowodany: 54 g Kolacja Ryż z potrawką z soczewicy z masłem orzechowym soczewica zielona 40 g cebula 20 g masło orzechowe 20 g sos sojowy 10 g erytrytol 15 g pieczarki 100 g koncentrat pomidorowy 30 g pestki dyni 10 g bulion warzywny wg uznania Energia i makroskładniki 492.1 kcal [...]
[...] jaja 50 g gorzkiej czekolady 40 g masła orzechowe 5 g oleju kokosowego nierafinowanego Z jaj formujemy omlet i smażymy go na patelni na oleju kokosowym. Na wierzch kładziemy masło orzechowe wraz z gorzką czekoladą. 2. Posiłek 150 g halibuta 120 g szpinaku 50 g cebuli 5 g oleju kokosowego nierafinowanego 200 g awokado 40 g sezamu Halibuta [...]
[...] Kiedyś wiedziano o wiele mniej o wpływie poszczególnych składników pokarmu na kompozycję sylwetki. Ed Corney: „Nie wiedzieliśmy za dużo o diecie. Ktoś mówił, że masło orzechowe to dobre źródło węglowodanów, więc co robiłeś? Kupowałeś masło orzechowe, inny mówił, że tuńczyk to dobre źródło białka, więc kupowałeś 6 puszek”. Z [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
[...] wielonienasycony kwas linolenowy. Tymczasem bogatym źródłem tego związku jest olej rzepakowy i olej z zarodków pszennych (mniejsze ilości zawiera oliwa z oliwek, smalec czy masło). Według Arnolda należy unikać ketozy, jednak nowsze badania wcale nie donoszą, by była ona aż tak szkodliwa dla zdrowia. Mało tego, istnieje wiele aspektów zdrowotnych [...]
[...] duży udział białka, produkt jest ogólnodostępny. Nie zawiera laktozy, ma ciekawą cenę. Dobry skład. Minusy: brak. Cena: około 2,49 zł za opakowanie 180 g. Mleczna Dolina masło bez laktozy 82%tł. Skład: Śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej. Zawartość laktozy < 0,1 g/100 g. Wartość odżywcza 100 g tego masła [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
[...] na gluten dotyczy 6% populacji. Nagle wszyscy ludzie mają nietolerancję glutenu! Potrzebujemy czarnych bohaterów Pamiętam czasy, gdy na czarnej liście były jajka, masło i ogólnie rzecz biorąc wszelkie produkty zawierające tłuszcze nasycone. Tymczasem żadne z nowszych badań nie wskazują na znaczące zagrożenia płynące z konsumpcji ww. [...]
Największym obiegowym nieporozumieniem jest stosowanie pojęcia kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. [...]
[...] jak i dodatku masła. Konsystencja dużo bardziej miękka niż w poprzednich firmach. Drugie pod względem słodkości. Skład: odtworzone mleko odtłuszczone, śmietanka, cukier, masło, syrop glukozowy, 5% kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (11%), odtłuszczone mleko w proszku, glukoza, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), [...]
[...] Często również w produktach o zredukowanej ilości tłuszczów występuje więcej cukrów, niż w ich tradycyjnych odpowiednikach. Masło orzechowe Oprócz zdrowych tłuszczów masło orzechowe zawiera również pewne ilość białka i błonnika. W 20 g masła orzechowego znajdują się około 3 g białka i blisko 2 g błonnika. Badanie przeprowadzone przez [...]
[...] przez islam, a także judaizm. Przykład: zgodnie z wytycznymi w sprawie przepisów dotyczących kakao i wyrobów czekoladowych z 2003 r., czekolada mleczna powinna zawierać: masło kakaowe (otrzymane z ziarna kakaowego), cukier, mleko w proszku i kakao w proszku (po wytłoczeniu masła kakaowego z ziarna pozostaje kuch, czyli sprasowana miazga [...]
Aktualizacja 16.01.2023 Wiemy doskonale, że aby optymalizować procesy budowy mięśni, redukcji tkanki tłuszczowej, aby zachować zdrowe ciało, aby stale poprawiać swoje osiągi w ulubionej dyscyplinie sportowej, musimy zadbać o właściwy sposób odżywiania. Bezpowrotnie minęły czasy, gdy białko w proszku było zarezerwowane wyłącznie dla siłaczy. Dziś [...]