Zielone dodatki mogą być nie tylko ciekawą formą urozmaicenia dania, ale też cennym źródłem witamin i minerałów. Co warto dodawać na talerz? Jaka zielenina jest mile widziana? Co w sobie kryją? Poniżej zestawienie czterech najbardziej znanych zielonych dodatków do dań na zimno i na ciepło. Wniosek Zachęcam do korzystania z tych niepozornych [...]
Zielone warzywa to jeden z kluczowych składników prawidłowo zbilansowanej i odżywczej diety. Producenci wychodzą nam naprzeciw i ułatwiają zadanie. Przygotowanie sałatki jeszcze nigdy nie było tak łatwe i szybkie. Gotowy paczkowany miks sałaty wystarczy wrzucić do miski, dodać kilka warzyw, ser, rybę lub mięso, doprawić i gotowe. Trudno pokonać [...]
Zielone warzywa liściaste to jeden z bardziej pożądanych pokarmów w naszej diecie. Znajdują się one na szczycie produktów, jeśli chodzi o gęstość składników odżywczych. Większość z nas dobrze wie, że są one zdrowe i wartościowe, a mimo to wciąż jemy ich za mało. Na zakończenie Nie podlega wątpliwości fakt, że warzywa liściaste są cennym [...]
Wielu ludzi narzeka, iż każdy trener radzi coś innego, a książki o dietach przynoszą tylko mętlik, gdyż są pełne sprzecznych informacji. Nie zgadzam się z tym poglądem. W większości uniwersalnych kwestii, większość trenerów i uznanych zawodników ma zaskakująco zbieżne poglądy. Tak samo jest z dietami, o ile sięgniesz po renomowanych autorów, a nie [...]
Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami. Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]
[...] śródbłonka i sprzyjają rozluźnieniu mięśni gładkich śródbłonka. Niektóre produkty bogate w potas to: banany, pomarańcze i szpinak. Wapń dostarczają produkty mleczne i zielone warzywa liściaste. Magnez jest obecny w różnych produktach pełnoziarnistych, warzywach liściastych, orzechach i nasionach. Podsumowanie: w kilku badaniach wykazano, [...]
[...] listy najbardziej gęstych odżywczo pokarmów znalazły się rukiew wodna, kapusta pekińska, burak liściowy, botwinka oraz szpinak. Podsumowanie Jest wiele powodów, by jeść zielone warzywa liściaste codziennie, nie rezygnuj z nich! Dbaj o różnorodność! Jeśli masz historię kamieni nerkowych na swoim koncie bądź nieco bardziej ostrożny. Wybieraj [...]
[...] – 150-200 mg dziennie, przez 4-5 tygodni lub metanabol 30-50 mg dziennie, 4-5 tygodni, oxandrolone lub oral-turinabol 50 mg (5-6 tydzień). Słowo komentarza. Absolutnie zielone osoby nie powinny na początku sięgać po wiele więcej niż 250 mg t. enanthate, względnie omnadrenu, iniekcja powtarzana co 7 nawet 8 dni. To w zupełności wystarcza. [...]
17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]
Gdy do każdego koktajlu, sałatki, zupy czy pesto, wrzucasz kilka garści szpinaku, masz przeczucie, że robisz coś bardzo dobrego dla swojego organizmu. W końcu szpinak to zielone warzywo liściaste, które ma wiele właściwości odżywczych i powinno znaleźć się w naszej diecie. Podsumowanie Jest wiele dobrych powodów, by jeść zielone warzywa liściaste [...]
[...] biegu na 90 km. Co ciekawe, grupa której podawano 0.5 g witaminy C zanotowała o wiele mniejsze efekty, w kontekście ilości kortyzolu i adrenaliny po biegu. Ponadto zielone warzywa liściaste są dobrym źródłem przeciwutleniaczy luteiny i zeaksantyny. Zawarte w nich przeciwutleniacze chronią oczy przed zwyrodnieniem plamki i zaćmą, które [...]
[...] nie wiąże kiwi z ryzykiem alergii. Alergia na owoce actinidia została pierwszy raz opisana w 1981 r. W Europie można nabyć odmiany kiwi gold (actinidia chinensis) oraz kiwi zielone (actinidia deliciosa). Dopiero od 30 lat uznaje się kiwi za alergen. W największej mierze zawdzięczamy to licznym opisom przypadków. Alergia na kiwi może objawiać [...]
[...] się nad nim głębiej zastanowimy, to może okazać się całkiem przekonujące. Istnieją przecież pokarmy, których wartość energetyczna jest po prostu niska. Są to głównie warzywa zielone, zwłaszcza takie jak różne rodzaje sałaty, szpinak, a także cukinia i ogórek. Co więcej, za niepodważalny fakt uznać należy, że procesy trawienia pokarmu, a następnie [...]
Owoce są nieodłącznym elementem naszej diety, na ich bazie robimy ciasta, muffinki, lody czy koktajle. Są też bogactwem i minerałów, dlatego też powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Należy dodać, iż wiele owoców ma prozdrowotne właściwości. Dziś przyjrzymy się, co kryją w sobie: mango, banan, czarne jagody oraz pomarańcze. Sałatka z [...]
[...] śródbłonka i sprzyjają rozluźnieniu mięśni gładkich śródbłonka. Niektóre produkty bogate w potas to: banany, pomarańcze i szpinak. Wapń dostarczają produkty mleczne i zielone warzywa liściaste. Magnez jest obecny w różnych produktach pełnoziarnistych, warzywach liściastych, orzechach i nasionach. Podsumowanie W kilku badaniach wykazano, że [...]
[...] karotenu (prowitaminy A). Dla człowieka źródłem witaminy A są produkty pochodzenia zwierzęcego (bogate w tłuszcze), a karotenów (prowitamin, barwników roślinnych) żółte i zielone warzywa liściaste. Witamina A jest istotna dla funkcjonowania wzroku, integralności błon komórkowych (stanowi przeciwwagę dla oddziaływania ROS) i struktur [...]
[...] składników odżywczych w diecie. Pomimo tej wiedzy wiele osób ma kłopot, żeby zjadać ich większe ilości. Oto kilka wskazówek, jak w łatwy sposób wzbogacić swoją dietę o zielone warzywa. Kup mrożone warzywa liściaste Jednym z powodów, dla których ludzie nie jedzą zbyt wiele zielonych warzyw, jest to, że nie lubią ich przygotowywać. Sposobem [...]
[...] kapustę, rzodkiewkę, rzepę, rzepak. „Diety detoksykujące” niekoniecznie są bezpieczne. Co jakiś czas pojawiają się opisy przypadków dotyczące uszkodzenia nerek przez „zielone koktajle” (smoothie) lub niewydolność wątroby z powodu sięgania po nieznanego pochodzenia „chińskie zioła” (np. herbaty detoksykacyjne). Ale przecież są na ten temat [...]
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Uważa się, że pochodzą z dżungli Malezji, Indonezji i Filipin. Obecnie uprawiane są w całej Azji Południowo-Wschodniej, na półkuli zachodniej w Ameryce Południowej i Środkowej – jest to głównie Ekwador, Kostaryka, Honduras. Banany są również uprawiane w niektórych częściach Ameryki [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]