Wraz ze wzrostem częstotliwość występowania otyłości, obserwuje się wiele niepokojących objawów stwierdzających pogorszenie naszego (jako populacji) zdrowia. Wśród głównych zagrożeń najczęściej wymienia się pogorszenie sprawności układu sercowo-naczyniowego, coraz większa ilość chorych na cukrzycę typu 2, czy też większe ryzyko zachorowania na [...]
Wśród popularnych produktów spożywczych, które stanowią bardzo często jeden z dominujących elementów jadłospisu, jest chleb. Ten uniwersalny dodatek do potraw lub baza posiłku, niestety został owiany złą sławą, gdyż wraz z rozwojem technologii, skład pieczywa coraz bardziej zmieniał się w niekorzystnym kierunku. Siemię lniane, żurawina i Omega 3 [...]
Wiele barwników organicznych dostępnych w pożywieniu wykazuje pozytywne właściwości zdrowotne. Astaksantyna jest jednym z nich, należy do barwników pochodzenia karotenoidowego, a dokładniej do ksantofili. Charakteryzuje się czerwono-pomarańczowym kolorem i wysokim potencjałem antyoksydacyjnym. Właściwości astaksantyny Astaksantyna, podobnie jak [...]
Witamina C cieszy się niesłabnącą popularnością. Funkcje witaminy C jako przeciwutleniacza i kofaktora enzymów są dobrze poznane. Jednak jest nie tylko silnym antyoksydantem, badania wykazały, że podawanie witaminy C wiąże się ze zmniejszonym zapotrzebowaniem na opioidowe leki przeciwbólowe po operacjach chirurgicznych. Referencje: Nicholas N. [...]
Nutri-Score to system oceniania żywności na podstawie potencjału prozdrowotnego i wartości odżywczej poszczególnych produktów. Jego założenia wydają się słuszne, gdyż niska świadomość społeczna dotycząca wpływu doboru pokarmu na stan zdrowia najprawdopodobniej jest jedną z przyczyn globalnej epidemii otyłości. Niestety system Nutrii-Score ma swoje [...]
Produkty na bazie owsa są bardzo popularne i odżywcze. Są źródłem węglowodanów, błonnika, witamin, minerałów i związków przeciwutleniających, m.in. manganu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, cynku, kwasu foliowego, witaminy B1, B5 oraz w mniejszych ilościach B3 i B6. Płatki owsiane są bogate w przeciwutleniacze i korzystne związki roślinne zwane [...]
Selen to pierwiastek, który dostarczany do organizmu jest w śladowych ilościach, jednak pełni szerokie spektrum funkcji. Źle skomponowana dieta może prowadzić do jego niedoborów, a to może ciągnąć za sobą liczne konsekwencje zdrowotne. Regularna i odpowiednio wysoka jego podaż, podobnie jak innych składników mineralnych, może zatem zapewnić [...]
Czego potrzebujemy: 50 g daktyli 25 g płatków owsianych 25 g mąki owsianej 10 g wiórków kokosowych 10 g kakao 700 g truskawek 80 g białko WPC Delicious - ja użyłam o smaku sernik/truskawka 200 g jogurtu naturalnego 30 g żelatyny Jak wykonać: Daktyle siekamy, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na około 15 minut. Odlewamy wodę i blendujemy. Dodajemy [...]
Kto powiedział, że wegetarianie i weganie jedzą tylko owoce, warzywa no i jakieś zboża? Kto powiedział, że lubują się tylko w sałatkach i zdrowych koktajlach? Owszem, tego typu potrawy są częste w menu wegetarianina i weganina, ale wśród tych osób są także miłośnicy słodkości. Słodycze na pierwszy rzut oka nie kojarzą nam się z produktem [...]
Kolorowe galaretki kojarzą mi się z dzieciństwem. Pamiętam, jak mama wlewała gorący, pachnący owocami płyn do miseczek, a ja co chwilę zaglądałam do lodówki czy już stężały. Taka forma deseru nieco odeszła w zapomnienie, ale przechodząc ostatnio w sklepie obok półki z produktami bio, wpadły mi w oko saszetki z wegańskimi galaretkami. Czemu by nie [...]
Dieta witariańska (raw food diet), jak sama nazwa wskazuje, opiera się na spożywaniu surowej żywności. Dla jej zwolenników jest to coś więcej niż tylko sposób odżywiania. To cały styl życia i droga do optymalnego zdrowia. Nie zawsze tego samego zdania są eksperci, którzy ostrzegają przed negatywnym wpływem na zdrowie i [...]
[...] poza owocami i budyniem umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy. Wyjdzie konsystencja kruszonki. Połowę ciasta wyklejamy na spodzie foremki ( 20 x 7 cm ) i ugniatamy. Owoce mieszamy z budyniem i wykładamy na spód. Na wierzchu wykładamy drugą część ciasta. Pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia ciasta. Gotowe! [...]
Czego potrzebujemy: 50 g mąki orkiszowej jasnej 30 g ulubionego białka 1 jajko około 100 ml wody gazowanej Dziki olej kokosowy w spray ulubione owoce w żelu Jak wykonać: Mąkę, białko, całe jajko, około 50 ml wody miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy wody - konsystencja ciasta powinna przypominać gęste ciasto naleśnikowe. Zimną [...]
Zachodni styl życia wydatnie skraca życie ludzi. Główną przyczyną przedwczesnych zgonów jest kiepska dieta pozbawiona wartościowego białka, zdrowych tłuszczy, węglowodanów o wolnej kinetyce (złożonych), witamin, minerałów, błonnika, za to bogata w składniki, które mają wpływ na powstawanie otyłości, cukrzycy i nowotworów. Ponadto, ludzie nie są [...]
Czego potrzebujemy: 120 g banana 70 g pestek słonecznika 10 g kakao 40 g mąki kokosowej 250 g twarogu półtłustego 200 g jogurtu naturalnego 70 g erytrytolu 15 g żelatyny + 100 ml wody 30 g kakao 30 g odżywki o ulubionym smaku owoce do dekoracji Jak wykonać: Banana, pestki, kakao i mąkę blendujemy. Foremkę o średnicy 18 cm wyklejamy masą i [...]
Czego potrzebujemy: 150 g mąki orkiszowej jasnej 60 g oleju kokosowego 50 g erytrytolu 1 jajko 140 g Jagód w żelu pół łyżeczki proszku do pieczenia Jak wykonać: Olej ucieramy z erytrytolem i jajkiem na wysokich obrotach. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy w foremce lub na papierze do pieczenia. Na [...]
Czego potrzebujmy 70 g płatków owsianych jedno jajko 100 g startego jabłka 10 g wiórków kokosowych 30 g orzechów 15 g żurawiny 10 g nasion chia 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g owoców - morele, brzoskwinie, truskawki Jak wykonać Płatki zalewamy wodą - tyle by wchłonęły całą i były kleiste. Ja zostawiam zalane na minimum godzinę. Jabłka [...]
Składniki: 1 jajko 20g odżywki białkowej o smaku waniliowym 25g mąki gryczanej 25g mąki jaglanej 15g mąki z tapioki 60g dojrzałego banana cynamon proszek do pieczenia mleko kokosowe lub migdałowe Sposób przygotowania: Jajko, banana, mąki, proszek do pieczenia, cynamon oraz odżywkę należy dokładnie zmiksować na gładką masę. Dodać mleka aż ciasto [...]