Składniki:

  • 1 jajko
  • 20g odżywki białkowej o smaku waniliowym
  • 25g mąki gryczanej
  • 25g mąki jaglanej
  • 15g mąki z tapioki
  • 60g dojrzałego banana
  • cynamon
  • proszek do pieczenia
  • mleko kokosowe lub migdałowe

Sposób przygotowania:

  1. Jajko, banana, mąki, proszek do pieczenia, cynamon oraz odżywkę należy dokładnie zmiksować na gładką masę.
  2. Dodać mleka aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany - za rzadkie wypłynie z gofrownicy.
  3. Płytki gofrownicy przesmarować olejem kokosowym i rozgrzać.
  4. Do rozgrzanej gofrownicy wlać połowę masy, dokładnie rozprowadzić i przy otwartej gofrownicy czekać aż wierzch ciasta się zetnie.
  5. Zamknąć gofrownicę i piec gofry jeszcze przez ok. 3 minuty.
  6. Wyjąć upieczone gofry i w ten sam sposób upiec kolejne gofry z pozostałego ciasta.

Jako dodatki idealnie nadadzą się świeże owoce jagodowe, banan, jak również lody z mrożonych owoców i odżywki białkowej.

Wartości odżywcze dla całości - bez dodatków:

Białko: 30g Tłuszcz: 7,5g Węglowodany: 60g 435kcal

Komentarze (0)