Przepis na pyszne wytrawne gofry z dodatkiem wybornego niskokalrycznego sosu o klasycznym meksykańskim smaku!
Składniki:
-
100g mąki owsianej
-
100ml mleka
-
2 jajka
-
szczypta soli
-
1 łyżeczka papryki mielonej
-
50g tartego sera cheddar
-
50g kukurydzy z puszki
-
1 awokado
-
100g salsa mexicana dip
Wykonanie:
-
białka oddziel od żółtek i ubij je na puszystą pianę
-
mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia i papryką
-
dodaj mleko oraz żółtka i wymieszaj
-
dodaj pianę z białek, tarty ser i kukurydzę odsączoną z zalewy, całość delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki lub szpatułki
-
porcję ciasta wlewaj do natłuszczonej i dobrze rozgrzanej gofrownycy
-
podawaj z salsą i pokrojonym awokado
Wartości odżywcze 1 porcji (2 duże lub 3 mniejsze gofry)
- kcal: 534
- B: 23g
- T: 29g
- W: 42g