Słodycze, budynie, ciastka, przekąski, słodzone napoje czy fast-food, to czynniki burzące uzyskaną przez nas formę i zdrowie, jakim możemy się cieszyć przez długie lata. Bazowanie na nich i spożywanie w dużej ilości niestety jest największym problemem współczesnej ludzkości. Pogłębia to nie tylko otyłość i nieatrakcyjny wygląd sylwetki, ale [...]
Kiedy pojawiło się masło orzechowe, świat zwariował. Niewiele jest osób, które na jego widok przejdą obojętnie. A jeśli są, to szczerze mówiąc podziwiam... Coś w tym jest, że orzeszki arachidowe i wszystko, co z nich powstaje, jest tak wciągające, że ciężko tylko lekko skubnąć dla smaku i powiedzieć sobie dość. Jak jeść NUTLOVE? Najlepiej to [...]
Z pewnością problem, który za chwilę opiszę, dotknął zdecydowaną większość osób stosujących dietę redukcyjną. Pierwszy tydzień diety znakomite wyniki - waga spada o np. 3 kg! Każdy myśli sobie - whoa - W tym tempie to dieta nie zajmie mi dwóch miesięcy, ale już za trzy tygodnie będę mogła wskoczyć w strój kąpielowy i pokazać się bez wstydu na [...]
Twój mózg waży około półtora kilograma i składa się z około 100 miliardów neuronów. Przenoszą one przez układ nerwowy sygnały do innych części ciała, aby utrzymać homeostazę i pomóc w interakcji z otaczającym światem. Niestety mózg zmienia się wraz z wiekiem, a jego kluczowe części zaangażowane w uczenie się i zapamiętywanie kurczą się. Niektóre [...]
Weganizm kojarzy się przede wszystkim z dietą, która eliminuje produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli mięso, jaja, nabiał, a nawet miód. W rzeczywistości ma on znacznie więcej ograniczeń. Nie bez powodu w sklepach znajdziemy takie produkty jak wegańskie wino, które niby nie jest z mięsa, ale do jego produkcji wykorzystuje się elementy pochodzące [...]
Historia wykorzystania przez ludzi drożdży sięga starożytnego Egiptu. Średniowieczni mnisi opisali proces, dzięki któremu dodawanie drożdży do ciasta na chleb sprawia, że wzrasta i nabiera lżejszej konsystencji, natomiast w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył rolę drożdży w fermentacji, co doprowadziło do rozwoju nowoczesnych technik warzenia piwa. [...]
Beta-alanina należy do listy związków suplementacji sportowej, której zastosowanie doceniane jest od niedawna. Jej właściwości, które przekładają się na wsparcie sportowej formy, szybko zostały dostrzeżone i powiązane ze wzrostem wytrzymałości mięśniowej, która to skutecznie jest podnoszona w toku suplementacji, jak i treningów. Smak jest dość [...]
Słowo węglowodany powoduje, iż u większości z nas pierwsze, o czym pomyślimy to źródło energii dla naszych mięśni, organów, w tym mózgu, aby mógł prawidłowo funkcjonować. Dostarczenie naszym mięśniom energii w postaci wysokiej jakości węglowodanów jest podstawą do ich rozwoju. Z tego też względu tak bardzo istotne jest to, co jemy i w jakich [...]
Magnez i potas należą do najczęściej polecanych suplementów dla sportowców i osób aktywnych. Można przyjąć, że oprócz białka serwatkowego, kreatyny, beta-alaniny oraz kofeiny oba te związki należą do fundamentów suplementacji sportowej. Magnez działa jako aktywator ok. 300 reakcji enzymatycznych które są niezbędne dla: syntezy białka, skurczów [...]
Witamina B12 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Najbardziej znana jest z wpływu na układ nerwowy i krwiotwórczy. Pokrycie zapotrzebowania na witaminę B12 bywa niedostateczne w krajach rozwiniętych i stanowi duży problem w krajach rozwijających się. Duże ilości kobalaminy spotkać można również w [...]
Jeśli jakiś kulturysta ma problemy ze zdrowiem, to zaraz słyszy się, że „nerki wysiadły mu, bo jadł za dużo białka” lub „ma zniszczoną wątrobę przez sterydy”. W rzeczywistości nie znalazłem ani jednego dobrze udokumentowanego przypadku uszkodzenia nerek przez nadmiarową podaż protein w diecie, ani wątroby po umiarkowanym nadużywaniu farmakologii. [...]
Opisane ćwiczenie można wykonać na dwa sposoby, które różnie będą angażowały muskulaturę tułowia. Jedno przypomina krótkie spięcia w leżeniu, czyli ruch przyciągania kolan do klatki piersiowej. Drugi wariant przypomina „scyzoryk”, czyli nogi są tylko lekko ugięte, są unoszone w górę, nie w kierunku tułowia i jednocześnie wraz z nogami mocniej [...]
Wiek to tylko liczba… Mamy tyle lat, na ile się czujemy, ważne ile w nas chęci do życia i działania. Najłatwiej jednak usiąść wygodnie w fotelu, zapalić papieroska, włączyć TV, zjeść ciacho i wypić drina. Każdy ma swoje życie i może robić z nim co zechce. Piękne ciało i dusza nie są dziełem przypadku, to efekt wieloletniej pracy nad sobą, [...]
Coraz więcej osób oraz kanałów telewizyjnych mówi o tym, że kluczem do szczupłej sylwetki jest odżywianie oparte na dobrej jakości żywności. Wybierając zdrowe produkty, nie musimy się już martwić o ich kaloryczność i ilość, w jakiej je pochłaniamy. Niestety zdrowe produkty również mają kalorie i inne makroskładniki. To źródła tłuszczy, [...]
Czego potrzebujesz? Na spód: 30 g oleju kokosowego 50 g masła orzechowego 50 g jogurtu naturalnego 40 g mąki kokosowej 20 g izolatu białka serwatkowego słony karmel Na karmel: 100 g daktyli 25 g masła orzechowego 15 g izolatu biała serwatkowego o smaku słony karmel szczypta soli 30 g orzeszków ziemnych Polewa: 70 g czekolady min 74% kakao 10 g [...]
Czego potrzebujemy: Kruszonka: 50 g białka o smaku waniliowym/biała czekolada 15 g mąki kokosowej 10 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 20 g masła z nerkowców lub innych orzechów Pozostałe składniki: 1 kg truskawek 800 g jogurtu greckiego lub naturalnego - może być nawet odtłuszczony 80 g białka o smaku wanilia/biała czekolada Jak [...]
To, w jakiej jesteśmy formie, zarówno zdrowotnej, jak i fizycznej, w dużej mierze uzależnione jest od stanu naszego organizmu. On z kolei wynika z tego, jak się odżywiamy, jaką uwagę przykładamy do aktywności fizycznej. Z czym łączyć ALLNUTRITION Spirulina? Nie ma żadnych przeciwwskazań co do łączenia spiruliny z innymi suplementami. Można łączyć [...]
Naukowcy, Schoenfeld BJ i wsp. przeprowadzili wiele badań które mają dużą wartość dla osób trenujących. Naukowcy nie próżnują i w końcu sierpnia 2018 r. pojawił się kolejny ciekawy eksperyment. Celem badania była ocena adaptacji mięśniowej pomiędzy protokołami treningu o niskiej, umiarkowanej i wysokiej objętości u mężczyzn mających doświadczenie [...]
Gdy brakuje nam pomysłów na to, aby urozmaicić trening, zamiast wymyślać coraz to nowsze kombinacje i ćwiczenia, wystarczy czasem zajrzeć do "zamierzchłych czasów" treningowych "Złotej Ery". Pomimo że od czasów Arnolda w kulturystyce mamy prawdziwą rewolucję treningową, to nadal znajdziemy w przeszłości sporo ciekawych rozwiązań, które wspomagać [...]
Czego potrzebujemy: 4 jajka w temperaturze pokojowej 80 g erytrytolu 50 g mąki ryżowej 50 g mąki orkiszowej jasnej 20 g kakao 250 g twarogu półtłustego 100 g mleka kokosowego 2 łyżki erytrytolu ( tym razem do mleka) 10 g Sugar Free Jelly malinowej + 200 ml wody 100 g borówek Jak przygotować: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na pianę, [...]