Ja mam pytanko. We wszystkich tych koktajlach mleczno jogurtowych uwzględniane są wartości/ilości białka. Na forum tyle wątków już czytałem i praktycznie wszędzie ktoś pisał, żeby tego białka nie liczyć, bo jest mocno przetworzone, praktycznie się nie przyswaja. W sumie i tak zależy mi tylko na ww, bo zamierzam sobie coś po treningu takiego [...]
Współczesne odżywianie poszło na tyle do przodu, że wśród osób kształtujących swoje sylwetki spotkać można wiele różnych poglądów na temat tego, jaki system żywieniowy daje najlepsze efekty w postaci redukcji tkanki tłuszczowej. W rzeczywistości nie ma to istotnego wpływu na efekt końcowy. Warto pamiętać o tym, że każdy organizm jest inny i [...]
Gainer to typowa odżywka po-treningowa. Zawiera znacznie więcej węglowodanów niż białka. Węgle są potrzebne tuż po treningu aby uzupełnić braki energetyczne w organizmie umęczonym treningiem tym właśnie zajmują się węglowodany. Brak węglowodanów powoduje, ze organizm dla zaspokojenia braku energii sięga do ... białek, które pozyskuje z mięśni. [...]
1. Omlet jako najprostszy sposób na szybkie śniadanie 2. Możliwości doboru makroskładników do swojego bilansu dietetycznego Omlet to chyba najprostsza i najszybsza a jednocześnie bardzo smaczna opcja na pełnowartościowe śniadanie. Jest to o tyle wdzięczne danie, że mogą je zrobić osoby będące na różnych rozkładach makroskładników w swojej diecie. [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
Batony proteinowe to zwyczajnie zdrowsze odpowiedniki popularnych batoników wzbogacone o odżywkę białkową. Warto jednak pamiętać że są one również dość sporym źródłem węglowodanów. Z tego powodu najlepiej spożywać je po treningu jako zamiennik bądź dodatek posiłku potreningowego oraz ewentualnie w ciągu dnia również jako smaczny dodatek [...]
Mój pierwszy post więc witam wszystkich! Na początku chciałbym dać coś od siebie; OLEJ LNIANY; Można go kupić na każdym rynku(mieszkam w poznaniu) w cenie ok 4zł za 200ml. Polecam serek typu homo na to olej całkiem sporo, cebula i sos sojowy ew. maggi-od zawsze w moim jadłospisie. OLIWA Z OLIWEK; Jak ktoś nie przepada za jej smakiem to [...]
Moja opinia na temat Gainera 737: " Sam wielokrotnie próbowałem ten Gainer i powiem Ci tak: 1. Jakościowo nie jest nalepszy (po takiej cenie, z taką zawartością białka nie można się spodziewać by cena szła w parze z jakością) 2. Rozpuszczalność bardzo niska (mikser i temperatura też za bardzo nie pomaga) 3. Co do smaku i zapachu ze swoim [...]
Witaj, najlepszym wyborem będzie odżywka z białka serwatkowego, a dokładniej izolat białka serwatkowego (WPI), charakteryzuje się szybkim wchłanianiem oraz wysoką zawartością aminokwasów, które niezbędne są do kształtowania sportowej sylwetki oraz szybkiej regeneracji po treningu. Izolat zawiera wysoką zawartość białka (ok 85-80g na 100g) jest [...]
Ważenie produktów to podstawa jeżeli chodzi o rozsądną dietę. Dlaczego? Prowadzi to do jak najlepszych efektów bo licząc "na oko", nigdy nie mamy pewności ile tak naprawdę kalorii i makroskładników spożyliśmy, co w bilansie dziennym może doprowadzić do efektów odwrotnych niż zamierzone. Jak ważyć? Pomimo iż wydaje się to banalnie proste, wiele [...]
Ja uzyskuję przyspieszenie metabolizmu też poprzez wypicie na godzinę przed posiłkiem solidnej kawy. A jak jeszcze w tym posiłku zjecie sporo białka, to podniesienie termogenezy jest bardzo duże, jest wręcz gorąco :) Nie polecam natomiast kawy wcześniej niż jakiś 90 minut po posiłku. Przynajmniej w moim przypadku niewiele wtedy ona daje, nie ma [...]
trochę gówniano sformułowane pytanie. w uproszczeniu mówiąc wszystko rozbija się o bilans azotowy i syntezę białek w organizmie ze spożytych w pożywieniu(+ pula aminokwasów uwalnianych z białek ciała) przy wysokim spożyciu białka ponad poziom równowagi azotowej, każdorazowa dawka ponad to wiąże się ze zmniejszonym anabolizmem z [...]
A tu jakiś produkt ale ździwiłem się bo piszą że to wina diety i wyjaśniają dlaczego ciekawe warto przeczytać napewno : Trądzik hormonalny powstaje na tle nieprawidłowości w proporcjach hormonalnych i zwiększonej odporności insulinowej w organizmie czego skutkiem są zaburzenia w wydzielaniu przez skórę łoju. Łój jest niezbędną substancją o [...]
Cześć! Z tego co napisałeś, niektóre wybory rozumiem bo spowodowane są Twoimi nietolerancjami bądź narażeniem na toksyczne składniki, ale nie widzę problemu w spożywaniu jednego posiłku dziennie z mięsem albo podrobami, które są doskonałym źródłem bardzo dobrze przyswajalnych mikroelementów oraz witamin. Dodatkowo do wyboru masz również jajka, [...]
Ciężko dywagować w tej sprawie, bo praktycznie większość chodowlanego mięsa nie działa prozdrowotnie Co do tego karmienia mnichów mięsem, to musiało by to być tylko chude mięso w dużych ilościach, a mnisi maksymalnie odtłuszczeni i bez dostępu do wody. Misiąc to można przeżyć jedząc 2x/dziennie ~300 gr tłustego mięsa i pijąc wodę. Bez problemu. [...]
Wow... Waze 80 kg wiec ciezko mi bedzie dostarczyc 120 g bialka dziennie. Czytalem, ze organizm maksymalnie moze przyjac 20 g bialka w posilku, wiec musialbym jesc 6 posilkow dziennie z czego w kazdym po 20 g bialka. Jedyna opcja to zakup bialka w proszku? Coś źle czytałeś.. W posiłku ma być minimum 20 g pełnowartościowego białka - czyli tyle [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
Brak apetytu z rana jest dość powszechnym problemem sporej części osób. Szczególnie ma to miejsce wśród początkujących, którzy chcieliby zbudować masę mięśniową i okazuje się, że do tej pory jedli bardzo małe ilości kalorii. Aby zbudować mięśnie, należy je zwiększyć i tu pojawia się problem. Układ trawienny należ przyzwyczaić do jedzenia większej [...]
Witaj, odpowiednia ilość białka w diecie jest absolutnie strategiczna dla osób planujących poprawiać i rozwijać swoją sylwetkę. Oczywiście liczy się ogólna podaż białka w ciągu dnia, czyli białko dostarczane z tradycyjnej żywności jak i to dostarczane w formie odżywek. Ogólnie przyjmuje się, aby nie było to mniej niż 2g białka na każdy kilogram [...]
Jak wiesz białka roślinne są nieco gorsze niż białka pochodzenia zwierzęcego, nie oznacza to jednak, że są bezwartościowe i niewarte zainteresowania. Z tego typu produktów korzystają najczęściej weganie/wegetarianie. Dla nich istotne jest był źródła białka były różnorodne, dlatego tak popularne są mieszanki białek roślinnych. Na rynku znajduje [...]
a białka nie bierzesz pod uwagę? tym bardziej jeśli 'smierdziuchy' to może świadczyć właśnie o białku albo jak kolega wczesniej - jakie produkty i sama kompozycja posiłków? może warzywa strączkowe albo błonnika za dużo? ja największy problem mam po owsianych,winogronie,gruszkach i jablkach
i jeszcze jedno mam pytanie odnośnie tłuszczówki, a mianowicie: kwesta białka - przy tym typie żywienia raczej będzie go trochę więcej. Do jakiej wartości można je podbijać, aby było w porządku, a jednocześnie nie obciążać nerek? 2,5g/kg? możecie mi doradzić jakąś stronę/kalkulator, gdzi można policzyć stosunek poszczególnych tłuszczy w swoim menu?