KARP Z BLACHY - bardzo smaczny Potrzebne: karp o wadze do 1,5 kg, zbyt wielkie są za tłuste; smaczny jest też dorsz; cebula (dużo), sól, pieprz, olej, cytryna, masło, ewentualnie ziemniaki i natka pietruszki; Wykonanie: Oczyszczoną rybę przeciąć wzdłuż na pół, w misce przełożyć talarkami cebuli i odstawić na 2 godziny, najlepiej na całą noc [...]
Millefoglie di melanzane w wersji Ladies składniki bakłażan szpinak mozarella ( kulka ) pomidor czosnek oliwa z oliwek masło sól pieprz zioła prowansalskie instrukcja montażu 1) bakłażana myjemy - kroimy w plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na kwadrans ( tak pozbywamy się bakłażanowej goryczy ) po 15min opłukujemy plastry i [...]
[...] nie każdy lubi ) sok z dwóch dużych pomarańczy ( u mnie 3 - bo małe ) ok 700 g marchwi ( obrać i pokroić ) jakiś litr z hakiem bulionu sól, pieprz jakiś tłuszcz ( najlepiej masło klarowane, ale ze się skończyło - jak się okazało, wiec poszła w ruch oliwa z oliwek, niestety ) montaż: do garnka: tłuszcz, cebula + czosnek, do zezłocenia dodać [...]
[...] kalafiorowo - jajeczne podzespoły: 5 jajek ½ kalafiora 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka musztardy sól, pieprz, i inne przyprawy ( dałam chilli, i znów garam masalę) masło klarowane - łyżka do smażenia instrukcja montażu: 4 jajka ugotowac na twardo, ostudzić i obierać, Kalafior umyć, podzielić na różyczki, gotować kilka minut w [...]
Czarna fasola z pomidorami paczka czarnej fasoli 3 puszki pomidorów krojonych 6 ząbków czosnku 3 cebule masło klarowane świeża ostra papryczka słoiczek przecieru pomidorowego sól Dałam 2 i pół papryczki i wyszło bardzo pikantne, jeśli ktoś nie lubi można dać mniej, podobnie z czosnkiem. Fasolkę moczyłam prawie 2 dni, kilka razy zmieniając wode. [...]
[...] l bulionu 1 szkl. mleka sól, pieprz do smaku dodatki: śmietana, groszek ptysiowy Cebulę pokroić w grubą kostkę (byle jak), zeszklić na rozgrzanym oleju. W garnku rozgrzać masło, wrzucić zeszkloną cebulę. Dusić ~5 min. Dolać bulion, zagotować. Dolać mleko, gotować na wolnym ogniu ~15 min. Całość przetrzeć blenderem na gładko. Można podawać z [...]
Na dobry początek znajomości macie jeszcze najprostrzy przepis mojej roboty na masło orzechowe.Ja robię z ziemnych, bo dają mi super powera do nocnego biegania w zimę. Możecie je robić z laskowych, orzechów nerkowca itp itd Wrzucamy ok 0.5kg orzeszków na patelnię i je prażymy ok 10-15 min, aż ujrzymy na nich tłuszcz. Nie powinno się dopuścić do [...]
[...] drobiowe (u mnie 330g) -pieczarki -cebula -śmietana 18% (12-stka też się nada) -liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól i inne przyprawy wedle uznania ;-) -opcjonalnie masło lub olej kokosowy Przygotowanie: Przygotowujemy żołądki- czyścimy, kroimy itd. Przekładamy do głębokiej patelni. Podsmażamy chwilkę. Na osobnej patelni podsmażamy razem [...]
Zupa krem z dyni i soczewicy 1 cebula 3 ząbki czosnku po 1 łyżce masła i oliwy (żeby się masło nie zjarało, można użyć innego tłuszczu, np. olej kokosowy będzie super) 800g dyni 160g marchwi 65g czerwonej soczewicy 1,5l wody świeży imbir gałka muszkatołowa, sól, pieprz W garnku z grubym dnem rozpuściłam tłuszcz, wrzuciłam drobno pokrojoną cebulkę [...]
[...] -100 g mięsa mielonego z chudej szynki wieprzowej -plaster koziego sera -przecier pomidorowy, kawałek papryki czerwonej i czerwonej cebuli -przyprawy (sol, pieprz, tabasco) -masło klarowane do smażenia Dynie przepoławiamy. Wydłubujemy pestki. Nagrzewamy piekarnik, około 180st. Paprykę i cebule podsmażamy na maśle klarowanym, dodajemy mięso, gdy [...]
"Chlebek" jaglany (o który często pytacie): -50g kaszy jaglanej -2 jajka -pół łyżeczki sody (płasko) Kaszę jaglaną mielimy w młynku do kawy/cukru (bądź bierzemy blender, ale nie próbowałam:-)) Wychodzi pulchna mąka. Dodajemy 2 jajka, sodę i energicznie mieszamy widelcem. Dodajemy ulubione przyprawy i zioła - wersja wytrawna, bądź orzechy, banana, [...]
[...] stewię oraz drożdże i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę pszenną i ponownie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy sól, roztopione masło oraz mąkę razową. Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto, jeżeli mocno się klei można delikatnie podsypać mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy wilgotną szmatką i [...]
[...] mnie pycha :-)) Składniki: - mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 60g - jaja kurze (100g) (2szt) - olej z pestek winogron 3g (potrzebny tylko do smarowania patelni) - masło klarowane Mlekovita 5g - jabłko 200g - migdały 10g - woda wedle uznania, tak by masa nie była zbyt rzadka - cynamon - słodzik, jeśli ktoś używa CAŁOŚĆ: [...]
[...] posiekanym chilli i trawą cytrynową, ksylitolem, sosem sojowym i solą. Odstawić min na taki czas, aby mięso było w temperaturze pokojowej. Na dużej patelni rozgrzać masło na dużym ogniu. Wrzucić mięso z marynatą i smażyć do ścięcia mięsa na dużym ogniu. Wlać mleko kokosowe, zmniejszyć ogień. Zagotować, wyłączyć. Doprawić ewentualnie [...]