SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237526

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 826 Wiek 40 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 75077
KOTLETY JAJECZNO-JAGLANE

10 jaj
200g kaszy jaglanej
natka pietruszki
szczypior
cebula (opcjonalnie)
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie (wg. uznania)
tłuszcz do smażenia

1. Ugotować 8 jaj i pokroić w drobną kostkę.
2. Ugotować kaszę jaglaną.
3. Cebulę utrzeć na drobnej tarce lub podsmażyć.
4. Dodać przyprawy, pietruszkę i koper.
5. Wymieszać. (Kasza może być ciepła.)
6. Dodać 1-2 surowe jaja.
7. Wymieszać.
8. Uformować kotlety.
9. Smażyć na maśle klarowanym lub upiec.




...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 7560 Wiek 41 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 84697
Ciasto ze starego chleba.

Jezeli został Wam stary , twardy chleb i nie wiecie co z nim zrobić , to można na szybko wymieszac ciasto do kawy;)
Chleb obojętnie jaki- najlepiej oczywiście razowy

Składniki:

-150g chleba ( ja dałam razowy bezglutenowy z ziarnami)
- 4 jajka
- 60-80g ksylitolu , lub innego cukru /słodzika , może banan?
- łyżeczka cynamonu
- 200g owocu - jabłko lub wiśnie najlepsze

Włączyć piekarnik na 160stopni.

Chleb rozkruszamy na drobny pył, jaja miksujemy z cukrem na ładną masę. Dodajemy cynamon i mieszamy z chlebem .
Masa jest rzadka .

Formę wykładamy papierem do pieczenia - forma mała , u mnie tortownica o średnicy 18cm , może być mała keksówka 30cm.

Wlewamy ciasto i na to owoce- zatopią się .

Do piekarnika na około 50 min .



...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 13
Ode mnie leci przepis na zupe imbirowo-marchewkową :) wyszła smakowicie:
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 13
Ode mnie leci przepis na zupe imbirowo-marchewkową :) wyszła smakowicie:Składniki:

0,5 kg marchwi
imbir ok 5 cm
0,5 litra bulionu warzywnego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
jogurt naturalny
oliwa do smażenia
Przygotowanie:

Cebulę oraz marchew pokrój w kostkę
Rozgrzej oliwę na patelni
Wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek oraz starty imbir
Podsmaż 2 minuty dodaj marchew
Smaż chwilę a następnie zalej bulionem i gotuj do miękkości
Zmiksuj, dopraw do smaku solą i pieprzem
Podaj z łyżką jogurtu naturalnego

przepis zaczerpnięty z przepisy.ancymonki.pl

Zmieniony przez - basketa w dniu 2015-03-10 18:09:00
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 4213 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 45605
Wstawiałam już przepis w dziale ''kuchnia'',ale może przyda się i tutaj

Pasztet paprykowo pomidorowy z wątróbką:

Składniki:

300g wątroby u mnie sarniej (może być drobiowa,wieprzowa,wołowa,cielęca,etc.),
100g fileta z indyka,
jajko,
20g płatków owsianych,
cebula,

przyprawy: sól,pieprz,papryka,czosnek,zioła prowansalskie,lubczyk,

100g papryki,
100g pomidora,


Przygotowanie:

*Wątrobę ugotować wraz z filetem,

*Zamiast bawić się maszynką do mielenia wrzuciłam ugotowaną wątróbkę i filet wraz z resztą składników do blendera kielichowego,

*W czasie blenderowania dolewałam wody aby zrobiła się gęsta masa ,

*Gotową masę przelać do foremek (u mnie wyszło na 3 średnie)

*Posypać kminkiem i piec w 180° C przez ok.50minut.




Bo w życiu twardym trzeba być nie miętkim


DT aktualny: http://www.sfd.pl/Setterka_DT_2-t1068046.html

DT 1: http://www.sfd.pl/Setterka_go_on-t1062061.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 4213 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 45605
Bułki orkiszowe z ziarnami

Składniki:




Przygotowanie:

*Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłej wody (2-3łyżki),

*Wlać do obu rodzai mąk,

*Wymieszać z 230ml letniej wody (najlepiej drewnianą łyżką), odstawić do wyrośnięcia na ok 1h nakryte ścierką w ciemne miejsce,

*Po upływie danego czasu dodać do ciasta słonecznik,siemię,szczyptę soli i oliwę,

*Zagnieść i odstawić jeszcze na ok. 30minut

*Po upływie danego czasu uformować bułki,posypać słonecznikiem lub dowolnymi ziarnami i piec ok.20-30minut.


Z podanych proporcji wyszło ok 12bułek



1bułka:
125kcal B4g T2g W22g



Zmieniony przez - setterka w dniu 2015-03-20 08:37:17

Bo w życiu twardym trzeba być nie miętkim


DT aktualny: http://www.sfd.pl/Setterka_DT_2-t1068046.html

DT 1: http://www.sfd.pl/Setterka_go_on-t1062061.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 203 Napisanych postów 8582 Wiek 36 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 74835
Gryczany chleb bezglutenowy


Składniki:
• 500 g mąki gryczanej
• 75 g mąki jaglanej
• 75 g skrobi kukurydzianej
• 625 ml wody
• 1 jajko
• 1 łyżeczka kminku
• 2 łyżeczki suchych drożdży
• 2 łyżeczki erytrytolu (cukru lub miodu)
• 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
1. Do miski wsypujemy wszystkie składniki sypkie i dokładnie mieszamy. Dodajemy składniki mokre i ucieramy ciasto mikserem do uzyskania jednolitej masy. Ciasto będzie dość rzadkie, o konsystencji śmietany.
2. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki.
3. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut.
4. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 50 minut. Zostawiamy jeszcze na 10-15 minut z opcją grilla (od góry) aby chleb ładnie się przypiekł i zrumienił.
5. Studzimy na kratce. Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

MAKRO w 100 g: B 6,5 . W 39 . T 2

SMACZNEGO




Zmieniony przez - Hetavel w dniu 2015-03-29 13:41:13
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 33 Wiek 35 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1149
To ode mnie leciiii...

HUMMUS Z FASOLI:

1 szklanka / 250g białej fasoli np. Jaś
1 szklanka / 250g łuskanego sezamu
2 łyżki oleju z pestek winogron
1/4 / ok. 60 ml lodowatej wody
sól, pieprz, papryka

Opcjonalnie:
parę łyżek soku z cytryny
1-2 ząbki czosnku
(jak ktoś lubi więcej, to wg uznania)

Hummus właściwie robi się tak samo, jak zwykły z ciecierzycy Fasolę przepłukujemy, zalewamy dużą ilością zimnej wody (fasola pęcznieje, a powinna być przykryta cały czas) i zostawiamy do namoczenia na 12h. Po tym czasie odcedzić, przepłukać, zalać świeżą wodą i gotować ok. 1h. Ugotowaną odcedzić, ostudzić.

W międzyczasie sezam prażyć na suchej patelni kilka minut. Ostudzić, wsypać do blendera, dodać 2 łyżki oleju z pestek i blendować na lejącą się masę (tahini). Jeśli blender ma słabszą moc, to chwile zejdzie, trzeba też kilka razy zdrapywać sezam ze ścianek pojemnika, ale zrobi się w końcu

Fasolę + tahini + sól + ewentualnie sok z cytryny i czosnek (ja wolę czysty hummus, ale klasycznie powinno być z tymi dodatkami). Blendować parę minut na gładką pastę. Następnie dodawać powoli lodowatą wodę, równocześnie (lub w międzyczasie) blendując, aż zrobi się gładki krem.

Przed spożyciem posypać pieprzem, papryką, można dodać zioła. W lodówce sa hummus wytrzyma ok. 4-5 dni, ale dodatek czosnku skraca termin ważności. A w ogóle najlepiej smakuje od razu po zrobieniu.

B: 25,5 / 100g
W: 24,6 / 100g
T: 34,1 / 100g


P.S. Nie mam akurat fot, ale wygląda identycznie, jak zwyczajny hummus, tylko jest bardziej biały

Zmieniony przez - Nescack w dniu 2015-04-07 19:51:12
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 104 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 977
Domowy burger z bułką pełnoziarnistą.

Inspiracja przepisem zTEGO bloga.

Składniki na bułki:
333g mąki pszennej
273g mąki pełnoziarnistej razowej*
300g ciepłej wody
7g drożdży suchych
15g cukru
15g stewii **
1 jajko
35g rozpuszczonego i ostudzonego masła
1 łyżeczka soli

* Powinno być po 300g każdej mąki, ale miałam końcówkę pszennej, więc już nie chciałam zostawiać tych 33g)
** Myślę, że można pominąć lub dać z 5g. Zapomniałam, że stewia nie ma takich samych proporcji co cukier . Na szczęście bułki nie były mega słodkie.

Na wierzch:
1 jajko
1 łyżka wody
wybrane nasiona (u mnie sezam i siemię lniane)

Wykonanie:
Do dużej miski wrzucamy jajko, cukier, stewię oraz drożdże i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę pszenną i ponownie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy sól, roztopione masło oraz mąkę razową. Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto, jeżeli mocno się klei można delikatnie podsypać mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy wilgotną szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jedną godzinę. Po tym czasie parę razy zagniatamy i dzielimy ciasto na 6-8 części w zależności jak duże chcemy mieć bułki. Gotowe bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut do napuszenia, przykrywamy wilgotną szmatką. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni bez termoobiegu (ciasto drożdżowe ponoć go nie lubi). Przed włożeniem bułek do piekarnika smarujemy je obficie jajkiem rozkłóconym z wodą i posypujemy wybranymi nasionkami. Pieczemy 10-15 minut do zrumienienia.

Makrosy:


Moje bułki:


Do środka co kto chce, wedle uznania.
Ja zrobiłam kotleciki z mięsa mielonego wołowego (+ 1 cebula, pieprz, sól, jajko, 2 łyżki bułki tartej) i upiekłam w piekarniku na funkcji grill.
Dodałam sałatę lodową, plasterki pomidora, ogórka kiszonego, krążki czerwonej cebuli oraz plasterek żółtego sera light, spód posmarowałam cienką warstwą majonezu.




Zmieniony przez - liczi007 w dniu 2015-05-07 22:50:40
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
NALEŚNIKI Z JABŁKAMI I MIGDAŁAMI


Niby banalnie proste, jadłam po raz pierwszy. Nie wiem, czy taki przepis się znalazł, wertując nie widziałam Dla mnie pycha


Składniki:

- mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 60g
- jaja kurze (100g) (2szt)
- olej z pestek winogron 3g (potrzebny tylko do smarowania patelni)
- masło klarowane Mlekovita 5g
- jabłko 200g
- migdały 10g
- woda wedle uznania, tak by masa nie była zbyt rzadka
- cynamon
- słodzik, jeśli ktoś używa

CAŁOŚĆ: 545,6kcal 22,4 g białka , 57,3 g węglowodanów, 25,2 g tłuszczy


PRZYGOTOWANIE:

- robimy masę jak na naleśniki, łącząc mąkę z jajami i wodą (ja dodałam 3 pastylko słodzika),
- jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, posypujemy cynamonem i mieszamy (tutaj też dodałam 1-2 pastylki słodzika),
- trzemy na tarce o małych oczkach migdały
- pieczemy na patelni naleśniki z wcześniej przyrządzonej masy (mi wyszły 4, z czego 1 ciut większy od pozostałych)
- wymieszane z cynamonem jabłko wrzucamy na patelnię z masłem klarowanym i pieczemy około 2-5min mieszając
- całość wrzucamy na placek naleśnikowy, posypujemy startymi migdałami i zawijamy

mniam

Zdjęcia nie tak piękne jak Hetavel, ale wrzucam :)








Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium