Pizza na jaglanym spodzie
(na 1 pizzę około 24 cm)
Ciasto: /z bloga o zdrowej żywności, przepis na chlebki jaglane, lekko zmodyfikowałam na potrzeby powstania spodu do pizzy/
55 g ugotowanej na sypko, wystudzonej kaszy jaglanej
40 g maki gryczanej
20g dowolnej skrobi
1/3 szklanki wody
15 ml oliwy lub oleju
sól i zioła do smaku (u mnie oregano)
Dodatki w zasadzie dowolne u mnie był to tuńczyk, cebula, odrobinka ogórka kiszonego, mozarella i przesmażone pomidory z odrobina soli, pieprzu i oregano.
Składaniki na ciasto miksujemy na masę, piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blasze, na papierze do pieczenia rozsmarowujemy masę jaglaną w dowolny kształt. Spód podpiekamy koło 15 minut, tak aby powierzchnia się ścięła i można było posmarować doprawioną pastą pomidorową. Nastepnie jak to w pizzy, kładziemy ser i pozostałe dodatki. Pieczemy kolejne 10 minut, ale już w 220 stopniach- tak aby ser porządnie sie stopił i brzegi stały sie lekko chrupiące
Wuala
Kaloryczność zależy właściwie od Waszej fantazji, ja podaję dla swojej wersji:
Zmieniony przez - jo1984 w dniu 2013-11-27 13:29:28