[...] do spożywania niezwykle dużych ilości jedzenia. Postać płynna posiłku (np. 2-3 dziennie) nie będzie generowała zbyt dużego odczucia sytości, a dostarczy odpowiedniej ilość białka. Łatwość przyrządzania Wspomniałem już o tym, jak łatwo jest przygotować posiłek wysokobiałkowy i zabrać go wszędzie ze sobą. Ta cecha może być przydatna osobom, [...]
[...] o wysokiej intensywności, aby zmaksymalizować wyrzut hormonów. Najlepiej sprawdzi się trening siłowy. Sprawdzą się również treningi o charakterze interwałowym. Zwiększ ilość białka w diecie. Zwracaj uwagę na ilość pełnowartościowego białka w posiłku. Bazuj na białkach mlecznych, odżywkach białkowych oraz mięsie. Możesz zwiększyć ilość [...]
[...] z odżywki należy wliczyć do dziennej puli spożycia protein i aplikować je wtedy, kiedy jest to potrzebne, np. po wysiłku fizycznym czy w ramach dodatku do posiłków, gdzie ilość białka nie pozwala osiągnąć progu leucynowego (który mieści się w przeliczeniu na ilość protein na poziomie około 20 – 40 g). Przykładowo porcję koncentratu białka [...]
[...] się. Mężczyźni otrzymywali przez 8 dni 25 mg sildenafilu lub placebo. Skład ciała ustalono metodą DEXA. Pobierano krew oraz próbki mięśni. Wyniki: po 8 dniach wzrosła ilość powtórzeń w trakcie maksymalnych kontrakcji izokinetycznych (urządzenie Biodex 4 dynamometer ), odnotowano dwukrotny wzrost syntezy białek mięśniowych w grupie [...]
Najczęściej wymienianym minerałem w kontekście zdrowia kości jest wapń. Jest to absolutnie prawdą. Z drugiej strony, wapń jest tylko jednym z minerałów, który wpływa na zdrowie Twoich kości. Badania pokazują, że wiele składników odżywczych działa synergistycznie w kontekście utrzymania gęstości kości i zmniejszenia ryzyka osteoporozy. [...]
Tkanka tłuszczowa spala się wtedy, kiedy nasz organizm zużywa więcej energii niż pobiera z pożywienia. Utrzymanie deficytu kalorycznego może być dla niektórych dość trudne, czasochłonne, a wiele osób ma trudności z organizacją czasu i przeznaczeniem jego części na regularne ćwiczenia i przygotowanie zdrowych posiłków. Podsumowanie Spalanie tkanki [...]
[...] wysokobiałkowe powstają w wyniku przemysłowego przetwarzania produktów naturalnie występujących w przyrodzie. Zabiegi te mają najczęściej na celu zwiększenie naturalnej ilość białka, która występuje w produktach początkowych oraz na co częściej zwraca się uwagę w przypadku odżywek wysokobiałkowych wytwarzanych z roślin, uzupełnienie profil [...]
[...] Choć może wydawać się to paradoksalne, to jednak zdarzają się czasem takie posiłki, pierwsza myśl: posiłek spożywany gdzieś w trasie, np. w restauracji fast food, gdy ilość białka w nim zawartego jest bardzo niska albo charakteryzuje się niskiej jakości profilem aminokwasowym. Wtedy wypicie porcji aminokwasów BCAA podniesie wartość (i [...]
[...] o swoim zdrowiu. O ile bowiem niewielki jej naddatek może nie powodować katastrofalnych skutków dla zdrowia i być jedynie drobną przeszkodą wizualną, o tyle jej większa ilość może stanowić bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia człowieka, a w konsekwencji również być może i jego życia... Jeśli więc zachodzi konieczność/przydatność zmniejszenia [...]
[...] poprawna i zbilansowana, ale także sam sposób wdrażania jej każdego, kolejnego dnia, będzie zależało to, czy warto będzie sięgać po suplementy. Punkt pierwszy do analizy - ilość i jakość białka w diecie Logiczne jest, że jeśli nasza hipotetyczna pani nie lubi produktów zawierających większą ilość białka, a zwłaszcza wtedy, gdy jest osobą [...]
W niedawno przeprowadzonym wywiadzie na kanale Joe Rogana, słynny 8-krotny Mr. Olympia opowiada tak dziwne rzeczy, iż temat wydaje mi się być wart skomentowania. Po pierwsze - Coleman twierdzi, iż nie brał dopingu aż do 30. roku życia. Coleman urodził się w 1964 r., a więc rzekomo aż do 1994 roku nie sięgnął ani po sterydy, ani po insulinę, ani po [...]
Gdy pada słowo białko, wiele osób kojarzy je jednoznacznie z młodością, budowaniem masy mięśniowej, prezentowaniem pięknej sylwetki. Często pada również „dodatek” w postaci skojarzenia z odżywką wysokobiałkową. Taki shake białkowy może zostać dołożony na końcu zwykłego posiłku seniora albo jako uzupełnienie tradycyjnego jedzenia. Można wykonać [...]
[...] około 30 g. Jeżeli chcielibyśmy przeliczyć to na część białkową posiłku, to wyszłoby nam około 150 gram piersi z kurczaka, 150 g polędwicy wołowej czy 5 jajek. Jest to ilość wystarczająca pod kątem uruchomienia procesów anabolicznych, które są bezpośrednio powiązane z ilością leucyny w zawartym białku. To właśnie leucyna odpowiedzialna jest [...]
[...] ale również wsparcie energetyczne, podtrzymanie optymalnej funkcji metabolizmu, jak i to, aby organizm miał siłę na aktywność dnia codziennego, pracę czy też treningi. O ile ilość węglowodanów, jak i tłuszczy, w diecie redukcyjnej przyjmuje różne wartości, o tyle ilość białka w diecie osób odchudzających się zazwyczaj przyjmuje wartości nieco [...]
Wiele osób uważa, że to za sprawą białka serwatkowego kulturyści mają ogromne mięśnie. Białko serwatkowe słynie z zapewniania przyrostu siły i rozmiaru mięśni. Do tego stopnia, że często kobiety wręcz obawiają się jego spożycia w obawie przed zyskaniem zbyt muskularnej sylwetki. Poprawia profil lipidowy Włączenie białek serwatkowych do diety może [...]
[...] później trzeba będzie i tak zmniejszać… Szkoda czasu i wysiłku... Białko w górę! Również celem oszczędzania zbudowanych już mięśni, warto zadbać o nieco większą niż zwykle, ilość białka w diecie. Oczywiście, jeśli do tej pory stosowałeś odżywki wysokobiałkowe, również one mogą przydać się w tym czasie. Jeśli jednak tylko możliwe, zrezygnuj z [...]
Trening siłowy powoduje celowe uszkodzenia włókien mięśniowych, a białko jest potrzebne, aby stymulować wzrost mięśni i proces ich naprawy. Maksymalna synteza białek mięśniowych jest kluczem do optymalnej adaptacji i regeneracji po ciężkich treningach. Ilość białka niezbędna do osiągnięcia maksymalnej syntezy białek mięśniowych, została dobrze [...]
[...] byłaby przy okazji zdrowa, a to powinno być podstawą w budowaniu każdej diety, być może warto będzie się zastanowić nad ograniczeniem źródeł pokarmowych zawierających dużą ilość tłuszczów nasyconych. Wtedy, w zależności od zakładanego poziomu spożycia tych tłuszczów, wykluczeniu (ograniczeniu) może ulec część produktów, które dostarczają [...]
Okres budowania masy mięśniowej wbrew pozorom nie jest prosty. Jest to bardzo złożony i trudny okres, który powinien zostać dobrze przemyślany. Niestety, zarówno redukcja, jak i masa nie przychodzi szybko. Budując masę mięśniową, po pierwsze powinniśmy zadbać o odpowiedni bodziec dla wzrostu mięśni w postaci treningu. Kolejną kwestią jest dobra [...]
Białko jest podstawowym budulcem organizmu. Potrzebne jest do regeneracji oraz regulacji procesów życiowych. Spożywanie odpowiedniej ilości białka może przyczynić się, w zależności od celów, do lepszego wyglądu naszej sylwetki. Każdy sportowiec wie, że nie zbuduje masy mięśniowej, jeśli nie dostarczy organizmowi niezbędnych aminokwasów. Kulki [...]