[...] kilku porcji do codziennej diety może być korzystne. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zacznij od spożywania jednej lub dwóch porcji dziennie, a następnie powoli zwiększaj ilość. Podsumowanie Fermentacja może pomóc w wydłużeniu trwałości produktów spożywczych. Probiotyki w sfermentowanej żywności oferują wiele korzyści zdrowotnych. Są związane [...]
[...] sosu czosnkowego, jak to się mówi "dają radę". Kiełbaski mają sporo białka, bo aż 17 g w porcji 100 g. To sporo. Znajduje się tutaj niewiele węglowodanów i optymalna ilość tłuszczu jak na tego typu produkt. Sam skład nie jest zły, choć warto zwrócić uwagę na ilość soli i substancje zagęszczające. Przykładowo, choć karagen jest szeroko [...]
[...] kilka lat, na dwie grupy. Jedna z nich wypijała szejka składającego się z 35 g kazeiny przed snem codziennie w okresie 10 tygodni. Grupa druga z kolei wypijała tę samą ilość odżywki w ciągu dnia, jednak z zachowaniem pewnych wytycznych takich, jak odstęp od snu minimum 6 h, czy też nie mógł być to szejk wypijany przed, w trakcie lub po [...]
[...] te umożliwiają komórkom budowę i odnowę mitochondriów, a te z kolei przekształcają składniki odżywcze w energię. Sugeruje to, że cytrulina opóźnia procesy starzenia, bowiem ilość mitochondriów spada wraz z wiekiem. Gdy spada ich ilość, wówczas do komórek dociera mniej składników odżywczych, mniej energii, aż w końcu komórka obumiera. Proces ten [...]
Wiemy, iż szanse przeżycia infekcji SARS-2 są znacząco większe przy dużej, regularnej podaży witaminy D (nawet ponad 10000 IU dziennie przez kilka dni, następnie stosuje się dawki podtrzymujące 2000-4000 IU dziennie). Podsumowanie Jak widać, infekcja COVID wiąże się ze spadkiem nasycenia krwi tlenem, wzrostem stanu zapalnego i występowaniem [...]
[...] mamy mniejszy apetyt. Jeśli chodzi o rozkład makroskładników, to danie to jest dość dobrze zbilansowane. Około 70 g węglowodanów w pełnej porcji, ok. 20 g białka i podobna ilość tłuszczy. Choć tłuszczu jest niemało, to duży plus za to, że jest tu niewielka ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Sam skład jest przeciętny. Owszem, większość to [...]
[...] te umożliwiają komórkom budowę i odnowę mitochondriów, a te z kolei przekształcają składniki odżywcze w energię. Sugeruje to, że cytrulina opóźnia procesy starzenia, bowiem ilość mitochondriów spada wraz z wiekiem. Gdy spada ich ilość, wówczas do komórek dociera mniej składników odżywczych, mniej energii, aż w końcu komórka obumiera. Proces ten [...]
Wśród popularnych produktów spożywczych, które stanowią bardzo często jeden z dominujących elementów jadłospisu, jest chleb. Ten uniwersalny dodatek do potraw lub baza posiłku, niestety został owiany złą sławą, gdyż wraz z rozwojem technologii, skład pieczywa coraz bardziej zmieniał się w niekorzystnym kierunku. Siemię lniane, żurawina i Omega 3 [...]
[...] bogatej w źródła białka (mięso zwykłe i ryb, białka serwatkowe, orzechy), warzywa i inne zdrowe źródła węglowodanów złożonych. W diecie musiałaby być odpowiednio zmniejszona ilość energii, czyli konieczne jest wdrożenie deficytu energetycznego. Wtedy możliwe jest pozbycie się tłuszczu z całego ustroju, proporcjonalnie także z rejonu brzucha. [...]
[...] aminokwasów BCAA, a obecnie wyczytać możemy wiele sprzeczności na temat zasadności stosowania aminokwasów tego typu. Działanie BCAA jest jednak uzależnione od tego, jaką ilość produktu spożywamy i to właśnie może być ten element układanki, który może co poniektórym osobom nie pasować przy ich stosowaniu. Badanie I Mike Spillane w 2013 roku [...]
[...] w porównaniu do grupy z wykorzystaniem cytruliny (grupa R-LEU) Nieco inaczej wyglądają wyniki dotyczące ilości białka kurczliwego w komórkach mięśniowych. Mniejsza ilość kaloryczna w diecie = mniejsza zawartość zgromadzonej tkanki mięśniowej, jednak wydaje się, że cytrulina była w stanie lepiej zapobiegać zmniejszeniu ilości białek [...]
[...] Czy wartości odżywcze są takie same jak w klasycznym serze? Otóż nie. Tradycyjny ser to przede wszystkim tłuszcz i białko. W tym przypadku nie ma ani grama białka. Jest duża ilość tłuszczu i trochę węglowodanów. Plastry roślinne mają też nieco niższą kaloryczność niż zwykły ser żółty. W smaku jest niezły. Nawet przypomina ten żółty ser, choć ja [...]
Czego potrzebujemy: 600 g żebra mięsnego trójkąt dużej cebuli 400 g obranych batatów 10 g oleju kokosowego rafinowanego ulubione świeże warzywa - ilość dowolna Dziki sos BBQ przyprawy Jak wykonać: Żebro tniemy na plastry i doprawiamy ulubionymi przyprawami. Ja używam soli, pieprzu, majeranku, tymianku i świeżego rozmarynu. Cebulę kroimy na grube [...]
[...] zwolenników ciekawe może się okazać badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Charles'a Darwina w Australii. Według nich zielona herbata może znacząco zwiększyć ilość spalanego w trakcie treningu interwałowego tłuszczu. Zielona herbata a trening i spalanie tłuszczu Niektóre badania wykazały, że suplement zielonej herbaty zwiększa [...]
[...] po treningu vs 1.21 ± 0.18 w spoczynku, sok z wiśni wywołał silną supresję NFĸB, odnotowano spadek o 20.7 ± 17.5%, tymczasem w grupie placebo ilość NFĸB wzrosła o 17.8 ± 31.3%. Co to znaczy? Sok z wiśni zahamował stan zapalny, który jest indukowany przez jądrowy czynnik ĸB (nazywany też prozapalnym [...]
[...] kalorii w grupie kreatyny, Wnioski: Suplementacja kreatyną nie ma wpływu na tkankę tłuszczową, ale … do kreatyny można dodać np. kofeinę, zieloną herbatę, dużą ilość białka serwatkowego, johimbinę czy efedrynę co zupełnie zmienia obraz sytuacji. Ponadto redukcja tłuszczu zależy od bilansu kalorycznego, więc tylko przy deficycie [...]
[...] ktoś ma większy apetyt, to z pewnością zje całość. Jestem na TAK Na uwagę zasługuje właśnie skład produktu. Zawiera same naturalne składniki, w tym przyprawy i dość małą ilość soli. Nie znajdziemy tutaj żadnych sztucznych dodatków, ulepszaczy smaku czy zapachu. To zdecydowanie duży plus tego dania. Skład Woda, teksturowane białko pszenicy [...]
[...] które jest rzadko wykonywane z dodatkowym ciężarem. Prawdopodobnie nie warto wykonywać zbyt dużych objętościowych treningów mięśni brzucha, bo to się nie przekłada na ilość tkanki tłuszczowej w rejonie tułowia. Niestety, taki mit nadal pokutuje u osób, które chcą pozbyć się tłuszczu. Myślano tak nawet w latach 60. i 70. XX wieku. W [...]
Suplementacja Acai (Euterpe oleracea) może zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej. Sugeruje tak badanie opublikowane w PLoS One. Badanie Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Rio de Janeiro przeprowadzili badania na 4 grupach myszy które przez 12 tygodni otrzymywały dedykowany dla każdej grupy rodzaj karmy: grupa 1 – standardowa karma, grupa [...]
[...] g mięsa z dorsza 3 razy w tygodniu zamiast mięsa chudego, grupa III 150 g mięsa z dorsza 5 razy w tygodniu zamiast mięsa chudego. Wyniki Osoby, które spożywały największą ilość dorsza w tygodniu, straciły najwięcej masy ciała w ciągu 8 tygodni, jak i obwód talii tych osób zmienił się najbardziej. Wnioski Wykorzystanie mięsa ryb, które jest [...]