[...] Weganie często narażeni są na niedobory żelaza, ale jeśli odpowiednio zadbają o dietę i ewentualną suplementację, to w dalszym ciągu są w stanie dostarczyć odpowiednią ilość żelaza. Warto pamiętać, że spożywanie produktów z witaminą c zwiększa wchłanianie żelaza. Sprawdź: Żelazo hemowe i niehemowe - wchłanianie i właściwości Niedobór [...]
Prowadzenie zbilansowanej diety, regularne treningi, jak i nieco wyrzeczeń, to podstawowe czynniki, które warunkują osiągnięcie rezultatów na siłowni. Zmiany w Twojej sylwetce, które postępują tygodniami, są najlepszym dowodem na to, że taka strategia ma sens, a Ty nabierasz jeszcze więcej chęci do tego, aby brnąć w tym wszystkim na długie [...]
[...] z tłustymi sosami na bazie śmietany, z dużymi ilościami serów, polany często dodatkowo oliwą lub innym tłuszczem. Problemem są więc, jak się wydaje dodatki i oczywiście ilość. Z reguły bowiem nikt nie je małej garstki makaronu do obiadu. Warto jednak wiedzieć, że makaron sam w sobie nie jest ani zły, ani tuczący. Co więcej ma stosunkowo [...]
Stosowanie diety bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. W przypadku osób cierpiących na chorobę zwaną celiakią objawy nasilają się po spożyciu nawet niewielkich ilości glutenu. Na szczęście unikanie pszenicy [...]
[...] z treningiem (wliczając w to porę tuż przed nim, w trakcie jego trwania oraz krótko po jego zakończeniu). W ten sposób upewnimy się, że pracujące ciężko mięśnie dostają dużą ilość energii. W związku z tym nie muszą jej szukać w innych miejscach np. uciekać się do rozpadu tkanki mięśniowej, a tak dzieje się wtedy, gdy mięśniom zaczyna brakować [...]
[...] na energię, unikanie aktywności fizycznej i mniejsza uważność w wyborze produktów spożywczych. Warto zatem na każdym etapie swojego życia weryfikować nawyki żywieniowe, ilość i rodzaj spożywanych pokarmów. Może to pomóc zrównoważyć niektóre negatywne skutki starzenia. Jakie zmiany warto wprowadzić? Zacznij kontrolować ilość spożywanego [...]
Uzyskanie i utrzymanie odpowiednio wysokiego poziomu zapasów żelaza w organizmie jest dla niektórych osób trudnym wyczynem. Nie każdy bowiem lubi spożywać najbogatsze źródła tego pierwiastka, dodatkowo niektóre osoby mogą mieć problemy z prawidłowym wchłanianiem, a jeszcze inne narażone są na bardzo duże utraty żelaza związane np. ze swoim stylem [...]
[...] zjedzenie 500 g mięsa zwierzęcia, któremu podawano nielegalne wspomaganie, dostarcza 0,0045-0,180 μg estradiolu dziennie. Jest to od 40 razy do tysięcy razy mniejsza ilość, niż dzienna, naturalna produkcja estradiolu w ustroju człowieka. Ponadto wszystkie hormony podawane drogą pokarmową są deaktywowane w wątrobie (efekt pierwszego [...]
[...] poziomu energii w ciągu dnia. Ważne jest, aby wraz z rosnącym zapotrzebowaniem energetycznym nie podawać coraz większych porcji „na wyczucie”, lecz obserwować apetyt i ilość spożywanych kalorii w ciągu dnia oraz dokonywać zmian. Produkty węglowodanowe Pokarmy dostarczające energię w formie węglowodanów często dostarczają również błonnik i [...]
[...] jednak to kwasy tłuszczowe omega-6 dominują w naszych posiłkach, a to z kolei sprzyja stanom zapalnym. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają właściwości przeciwzapalne i ich ilość w diecie powinniśmy zwiększyć. Ograniczyć (ograniczyć, ale nie wyeliminować) należy natomiast spożycie kwasów omega-6, które mają właściwości prozapalne. 7. Pokarmy [...]
[...] choć nie zawsze, nie ma ich zbyt dużo. Można więc powiedzieć, że gainer będzie wręcz stworzony dla diety niskotłuszczowej/wysokoenergetycznej. Głównie ze względu na dużą ilość węglowodanów gainer najczęściej charakteryzuje się przepysznym smakiem. Nie jest to przypadek, gdyż gainer najczęściej jest spożywany w dość dużych ilościach. Jego [...]
Dlaczego nie możesz schudnąć, pomimo tego, że codziennie jesteś aktywny/a? Aby móc skutecznie schudnąć, ważne jest, aby zrozumieć istotę kalorii i umieć obliczyć ilość potrzebną do utraty masy ciała. Kiedy się odchudzasz, to wiedz, że za sukces w większości odpowiada Twoja dieta. Na pytanie, co ludziom pomaga schudnąć mamy jedną szybką odpowiedź [...]
[...] białka jest oszacowanie swojego dziennego zapotrzebowania oraz wyliczenie przeciętnej podaży tego składnika odżywczego na przestrzeni przynajmniej kilku dni. Za minimalną ilość dla osoby dorosłej przyjmuje się około 0,8 g białka na każdy kilogram masy ciała każdego dnia. Osoby uprawiające sport zwiększają jednak swoje zapotrzebowanie do nawet [...]
[...] kontrolowanie poziomu cukru we krwi, wspieranie zdrowia jelit. Problem wzdęć pojawia się, ponieważ nagle, poprzez zwiększenie ilości produktów roślinnych, zwiększamy także ilość błonnika, i to znacząco. Ponadto niektóre z tych produktów mogą mocniej oddziaływać na nasz żołądek niż inne. Są to m.in. brokuły, kapusta, brukselka, kalafior, czyli [...]
[...] systemami? Ładunek glikemiczny jest dokładniejszym sposobem na sprawdzenie wyrzut insuliny oraz cukru we krwi, ponieważ bierze pod uwagę zarówno indeks glikemiczny, jak i ilość węglowodanów i ich rodzaj w porcji na 100 g produktu. Wzór na ładunek glikemiczny to ilość węglowodanów w porcji, pomnożona przez indeks glikemiczny produktu, [...]
Zazwyczaj kulturyści, jak i osoby trenujące przykładają znaczną uwagę do tego, co jedzą. Liczą ilość kalorii, białek, tłuszczy i węglowodanów. Jednak częstym błędem jest zaniedbywanie picia odpowiedniej ilości wody. Ile pić płynów? Za wartość optymalną uważa się około 3L wody na dobę. Nie wliczamy tutaj napoi działających diuretycznie jak: kawa, [...]
Polska jest znaczącym producentem warzyw i owoców w Europie. Niestety Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało. Według zaleceń IZŻ powinniśmy spożywać dziennie minimum 400 g warzyw i owoców. Tymczasem przeciętny Polak zjada mniej niż 280 g warzyw i owoców dziennie. Co daje średniej wielkości jabłko i kilka plasterków pomidora. Podsumowując Możemy [...]
Frużelina - nowe smaki! W końcu nadeszły słoneczne dni a wraz z nimi sezon na owoce. Słodkie lub kwaskowate, jedne bardziej cierpkie, inne mocno soczyste, wszystkie pełne orzeźwiających smaków kojarzących się z wakacjami i radosną beztroską. ALLNUTRITION też poczuło te owocowe klimaty i wprowadza właśnie nowe smaki frużeliny. Frużelina [...]
[...] produkty podobne do BCAA), w jajkach kurzych, w mięsie, w rybach itd. Zawartość kontra dostępność Niemniej warto pamiętać, iż w suplementacji sportowej liczy się nie tylko ilość aminokwasów, ale też ich dostępność. Co z tego, że zastosujemy jajka kurze, skoro cechuje je powolne uwalnianie aminokwasów, za to rozciągnięte na wiele godzin? Ten sam [...]
Alkohol w diecie sportowca występuje niezwykle rzadko. Zazwyczaj jest to element pewnego rytuału lub wypijanej lampki czerwonego wytrawnego wina, w ramach lekkiego odreagowania po ciężkim tygodniu treningów. Nie ulega również wątpliwości, że działanie alkoholu w pewnych ilościach, przekraczających możliwości adaptacyjne, wpływa negatywnie na nasz [...]