[...] Analiza 22 badań omawianych na EndocrineWeb.com pokazuje, że utrata wagi jest najlepszym sposobem leczenia NAFLD. Zaledwie 10% spadek masy ciała może zmniejszyć ilość tłuszczu w wątrobie i poprawić zdrowie. Niektóre badania pokazują nawet, że już utrata 3% masy ciała jest korzystna dla redukcji tłuszczu w wątrobie. Wyeliminuj [...]
[...] kilka. Może być to również progresja w ilości powtórzeń w serii lub poprzez zmianę tempa wykonywania ruchu. Na czym polega ta zasada? Notuj swoje postępy. Zapisz obciążenie, ilość powtórzeń i ilość serii w swoich ćwiczeniach. W miarę możliwości dokładaj ciężar w głównych ćwiczeniach bazowych, staraj się podnosić poprzeczkę, nie trenuj cały czas [...]
[...] do swojego ulubionego koktajlu lub domowego soku. Podsumowanie Mandarynka to niewielkich rozmiarów, słodki i soczysty owoc. Tak jak inne cytrusy zawiera mnóstwo witamin i minerałów, błonnik oraz niewielką ilość kalorii. Dostępne są w sprzedaży przez niemal cały rok, ale bez wątpienia odgrywają ważną rolę w naszym życiu w okresie zimowym.
Z pewnością zadbałeś/aś o wiele aspektów związanych ze swoim planem treningowym. Masz cele i próbujesz je realizować. Zastanawiasz się jednak, co można zrobić, żeby Twój trening był jeszcze bardziej efektywny? A może widziałeś/aś początkowo efekty, a od jakiegoś czasu postępy zwolniły? Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, co jeszcze możesz zrobić? [...]
[...] czytając ten artykuł? Brak odpowiedniej diety Warto na koniec wspomnieć o diecie. Sam wysiłek to tylko bodziec do wzrostu mięśni. Musimy dostarczyć dodatkowo odpowiednią ilość energii, jak i poszczególnych makroskładników, aby mięśnie mogły się zregenerować i nadbudować. O czym należy pamiętać? Każdy organizm jest inny. Jedni posiadają [...]
W świecie, gdzie straszy się nas cholesterolem i spożywaniem tłuszczów zwierzęcych nasyconych, których głównym zadaniem jest wywołanie choroby wieńcowej w naszym organizmie (ironia), wieprzowina uchodzi za produkt, który niekoniecznie jest pożądany. Oczywiście działania demitologizacyjne sprawiają, że coraz mniej osób boi się zwierzęcego tłuszczu, [...]
Idea diety wegetariańskiej lub wegańskiej przywodzi na myśl wizje jedzenia tofu i ogromnych ilości warzyw. Jednak prawda jest taka, że nie każdy weganin je tofu i warzywa. Faktem jest, że nie wszystkie wegańskie i wegetariańskie diety są zdrowe. Wegański posiłek to również frytki smażone na oleju roślinnym i pizza z serem bez mleka. Brzmi zdrowo? [...]
[...] twierdzono, iż tłuszcze roślinne są zdrowe dla układu sercowo-naczyniowego, a te pochodzenia zwierzęcego wyrządzają szkody. To nie takie proste, gdyż liczy się nie tylko ilość tłuszczów w diecie, ale także ich rodzaj. Nadmiar kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego również może wyrządzać szkody metaboliczne (chodzi o indukcję stanu [...]
[...] wazoaktywny peptyd jelitowy = VIP), wzmaga aktywność aromatazy i syntezę progesteronu Wpływ na zwiększenie się poziomu IGF-1 mają: dieta wysokotłuszczowa i bogata w białko, ilość IGF-1 spada pod wpływem węglowodanów, wydzielanie hormonu wzrostu czyli GH, estradiol – niezależnie od GH ma wpływ na syntezę i uwalnianie IGF-1, niski poziom tkanki [...]
[...] znany jako ‘The King of Diet’ twierdzi, że każdego dnia zjada aż 100 jajek. Warto dodać, że nie są to całe jajka, a białka jaj. Przyznał jednak, że nie jest łatwo zjeść taką ilość. Chociaż udostępnił wiele filmów sugerujących, że faktycznie zjada te 100 białek jaj dziennie, nigdy nie przesłał zmontowanego filmu, gdzie zjada je wszystkie. Jego [...]
Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, [...]
[...] Mając zdrową, zbilansowaną dietę nie ma potrzeby stosowania diet oczyszczających, ponieważ jest to podstawa do prawidłowego działania organizmu. Dieta uwzględniająca małą ilość produktów przetworzonych, bogata w witaminy i minerały, odpowiednie nawodnienie organizmu oraz uzupełnienie diety suplementacją składników, które ciężko dostarczyć z [...]
Prawdopodobnie znasz dobrze kiszoną kapustę i kiszone ogórki. Czy wiesz, że można kisić również inne warzywa? W rzeczywistości prawie każde warzywo może być ukiszone (poddane fermentacji), chociaż warzywa inne, niż kapusta i ogórki, są trudne do znalezienia w sklepach. Biorąc pod uwagę korzyści zdrowotne, jakie wiążą się z jedzeniem kiszonek, [...]
[...] się od cheat tym, że nie rzucasz się absolutnie na wszystko, co wpadnie Ci w ręce. Przeciwnie, w kontrolowany sposób zwiększasz spożycie kalorii i węglowodanów o określoną ilość, aby dać swojemu organizmowi przerwę od deficytu kalorii. Na przykład, jeśli zmniejszasz spożycie o 500 kalorii dziennie przez 6 z 7. dni, aby chudnąć, 7. dnia [...]
[...] Pobierano próbki mięśni, aby ustalić wpływ suplementacji na mitochondrialną i miofibrylarną syntezę białek mięśniowych oraz wewnątrzkomórkowe szlaki sygnałowe. Wyniki: ilość aminokwasów i mocznika wzrosła tylko w grupie, która otrzymała węglowodany i białko serwatkowe, stężenie insuliny wzrosło bardziej w grupie, która otrzymała węglowodany [...]
[...] sięgnąć po produkty roślinne zawierające wapń. Oto one: Mleko (napój) roślinny wzbogacony wapniem Jedna porcja wzbogaconego mleka roślinnego zawiera mniej więcej taką samą ilość wapnia jak porcja mleka krowiego. To świetna wiadomość dla tych, którzy nie chcą pić mleka krowiego lub mają problemy z jego trawieniem. Dostępnych jest wiele rodzajów [...]
[...] insuliny i nakręcasz błędne koło... Wybieraj produkty pełnoziarniste takie jak ciemne pieczywo, brązowy ryż, makaron z mąki pełnoziarnistej. Na talerzu niech zagości spora ilość warzyw polanych odrobiną oliwy z oliwek, do tego mięso, ryba bądź strączki, bogate w białko. Sprawdź, jak zachowa się Twój organizm. Może to sprawić, że po posiłkach [...]
Trójglicerydy nie są obojętnym wskaźnikiem zdrowotnym, jak głoszą niektórzy „szamani XXI wieku”. Mają znaczenie, podobnie jak całkowite stężenie cholesterolu, a szczególnie jego frakcji LDL (błędnie uznawany za „zły cholesterol”) i HDL (błędnie uznawany za „dobry cholesterol”). Oczywiście nie należy rozpatrywać pojedynczego wskaźnika jako [...]
Trądzik to powszechna i złożona choroba skórna, która jest powodem wielu problemów u pacjentów ze względu na jej przewlekły charakter. Patogeneza trądziku jest skomplikowana, wpływ na nią mają różnorodne czynniki, wśród których przewlekłe zapalenie odgrywa kluczową rolę. Źródła: Lim SK, Ha JM, Lee YH, Lee Y, Seo YJ, Kim CD, Lee JH, Im M. [...]
Czy zdarzyło Ci się kiedyś zjeść całkiem przyzwoity posiłek i czuć się po nim tak, jakbyś nic nie zjadł? Co sprawia, że nie czujesz się najedzony? Brak uczucia sytości... czy przyczyną mogą być zaburzenia związane z leptyną? Co ciekawe, intuicyjnie zwykle wtedy sięgamy po potrawy tłuste i słodkie, gdyż czujemy, że dadzą nam poczucie komfortu. [...]