[...] zbudować mięsień, należy odpowiednio jeść. Nie da się podnieść pośladków, zmienić ich kształtu, powiększyć ich rozmiaru, jak nie będzie dostarczana do organizmu odpowiednia ilość kalorii. Druga strona medalu to zbyt mocne ograniczanie kalorii na redukcji, co z kolei sprawia, że pośladki również utracą na swoim pełnym kształcie i nienagannym [...]
Nie ma w tym nic złego, że staramy się wyglądać lepiej i chcemy być lepszą wersją samego siebie. Jeśli chcemy poprawić swoją kondycję i wznieść ją na wyższy poziom, musimy wykonać dużo pracy, ale nie jest to tylko praca na siłowni czy w klubie fitness. Sporym wyzwaniem jest także zaplanowanie i utrzymanie odpowiedniej diety. Jak dawkować? [...]
[...] kolejnych posiłkach dostarczać zróżnicowanych źródeł aminokwasów oraz zapewnić możliwość ponownego uzupełnienia rezerw glikogenu. Oczywiście, jeśli nie masz drugiego treningu tego samego dnia, to nie musisz spieszyć się z węglowodanami. Ważna jest końcowa ilość, jaką będziesz spożywał tak, aby na następnym treningu znów móc dać z siebie wszystko!
Enzymy trawienne najczęściej kojarzą się ze wsparciem układu trawienia. Dopóki nasz organizm dobrze radzi sobie z przyswajaniem pokarmów i nie mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, to zazwyczaj nie poszukujemy żadnego wsparcia w tym zakresie. Jednak w przypadku dysfunkcji trawiennych mogą być one pomocnym dodatkiem dla osób np. [...]
[...] i dopiero z czasem (po sezonie startowym), na dobrą sprawę skończy z redukcją. Druga osoba, jeśli tylko nie popadła w “ekstremum odchudzania”, czyli zmniejszyła ilość tkanki tłuszczowej do ogólnie uznawanej za zdrową, z reguły może nie doświadczać tak drastycznych dolegliwości. W związku z tym będzie w stanie podtrzymywać obecną [...]
[...] w zakresie witaminy B12 i D, niektórych minerałów, wśród których warto wymienić: cynk, żelazo, selen, wapń oraz jod. Mimo tego, że niektóre rośliny zawierają dużą ilość kwasów wielonienasyconych omega-3, to jednak ich stopień wykorzystania przez nasz organizm jest niezwykle ograniczony. Dlatego weganie mogą również cierpieć na niedobór [...]
[...] prewencyjnym w przypadku osteoporozy jest zadbanie już od najmłodszych lat o odpowiednią dawkę wysiłku fizycznego. W momencie, gdy w naszym ciele produkowana jest największa ilość tkanki kostnej, a jest to wiek wzrostu organizmu, nasze ciało „uodparnia” się na szybkie ubytki kostne. Zmiana stylu życia w wieku dorosłym również ma ogromne [...]
[...] tak do momentu, gdy pojawiły się liczne, niezależne badania, w których wykazano korzystny wpływ np. koncentratu czy izolatu białka serwatkowego na stężenie insuliny we krwi, ilość podskórnej tkanki tłuszczowej (białko ułatwia redukcję), system odpornościowy, samopoczucie czy regenerację po treningu siłowym. Prozdrowotna rola białka serwatkowego [...]
Żeby przygotować szybki i pożywny posiłek, potrzebna jest dobrze zaopatrzona kuchnia. Warto zatem zrobić większe zakupy, by mieć spokój na dłuższy czas. Zakupy jednak trzeba zaplanować mądrze, ponieważ wiele zdrowych produktów spożywczych szybko się psuje i musi zostać zużyta w ciągu kilku dni. Są jednak i takie, które są trwalsze i można je [...]
[...] atutem posiłków HUMMY jest ich starannie przemyślany i skomponowany skład. Każdy wariant smakowy zawiera zestaw 26 witamin i składników mineralnych oraz odpowiednią ilość makroskładników. Najlepsze węglowodany złożone Wszystkie zdrowe dania HUMMY są zasobne w węglowodany złożone pochodzące między innymi z kaszy gryczanej, makaronu z [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru tauryny, czyli aminokwasu zawierającego w składzie swojej molekuły atom siarki. Tauryna jest szeroko rozpowszechniona w królestwie zwierząt i występuje w stosunkowo wysokich stężeniach we wszystkich tkankach ssaków i [...]
Cynk to minerał, który odgrywa kluczową rolę w zaskakującej liczbie reakcji chemicznych w naszym organizmie, które pomagają zarówno kobietom, jak i mężczyznom, zachować zdrowie. Bierze udział w regulacji hormonów, wspiera układ odpornościowy i zdrowie skóry. Oczywiście to nie wszystko! Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się o cynku jeszcze więcej — w [...]
Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]
Osoby początkujące, chcące zbudować ogromną muskulaturę, często wzorują się na zawodnikach PRO, co niestety jest błędne. Zanim dojdziemy do prawdy, że zawodnicy PRO są wyjątkowo predysponowani genetycznie i stosują środki farmakologiczne, tracimy mnóstwo czasu, naśladując ich strategie treningowe. Strategie, które powiedzmy sobie wprost, nie [...]
Aminokwasy egzogenne (EAA) to te aminokwasy tworzące białka naszego ciała, w tym białka mięśniowe, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie jest w stanie pokryć w pełni podstawowego zapotrzebowania na nie. Do grupy aminokwasów egzogennych zaliczane są więc następujące aminokwasy: leucyna, [...]
[...] konopne, grochowe i kokosowe. Mleko sojowe Wraz z wołowiną soja jest jednym z głównych czynników powodujących wylesianie w amazońskich lasach deszczowych, ze względu na ilość ziemi wymaganą do zaspokojenia popytu. Ciekawostką jest, że większość upraw soi istnieje w celu karmienia zwierząt gospodarskich i produkcji biopaliw, a nie mleka [...]
[...] to skorupiaki występujące w słodkich i słonych wodach na całym świecie. To najbardziej znane i popularne owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki to [...]
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
Dieta to kluczowy element naszego zdrowia. Wielu z nas interpretuje to słowo jako okres, w którym zostają ograniczone kalorie i niektóre produkty. Zwykle pełen głodu, uczucia zmęczenia i niejednokrotnie frustracji. Dla sprostowania dieta to sposób naszego odżywiania. Każdy sposób, bo może być zdrowa, pożywna, ale i uboga w składniki odżywcze, [...]
Ziemniaki - głośno o nich od dawna. Jedni twierdzą, że są produktem niedozwolonym na dietach redukcyjnych, bo od dawien dawna przyjęło się, że ziemniaki tuczą. Inni zaś widzą w nich potencjał nie tylko kulinarny. Jak jest naprawdę? Czy ziemniaki tuczą? Czy mogą być obecne w diecie osób odchudzających się? Jakie wartości mają ziemniaki? [...]