SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

BIAŁKA

  • Czego potrzebujemy: Na ciastka: 180 g zmielony płatków owsianych lub mąki owsianej 25 g kakao 35 g ksylitolu szczypta soli 80 g oleju kokosowego rafinowanego w temperaturze pokojowej 1 całe jajko 1 żółtko Na masę: 110 g ser mascarpone 30 g białka WPC Delicious o smaku waniliowym Jak wykonać: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem w misce. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11584 Data: 2018-04-03 11:49:07
  • Torcik MangoLOVE

    Artykuł
    Fitkuchnia

    Czego potrzebujemy: Na biszkopt: 3 jajka 40 g mąki - ja daję mix bezglutenowych - ryżowa, owsiana, gryczana 10 g Sugar FREE Pudding o smaku czekoladowym 25 g ksylitolu pół łyżeczki proszku do pieczenia 30 g jogurtu naturalnego 15 g kakao Masa: 300 g mango bez skórki - jedno duże 400 g mleka kokosowego 50 g ksylitolu 4 łyżeczki żelatyny Polewa: 50 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2883 Data: 2018-04-21 09:43:54
  • Poszukujesz jeszcze bardziej zaawansowanej formę podciągania, która da nowy i mocniejszy bodziec do wzrostu mięśni grzbietu? Jeżeli tak, to czytaj dalej. Na wstępie artykułu należy zaznaczyć, że zaprezentowana wskazówka nie ma na celu wskazania, jaka jest książkowa technika wykonywania podciągania na drążku. Co ma na celu podciąganie w tej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3100 Data: 2019-09-17 18:02:08
  • Nie liczy się tylko sam fakt podawania określonych związków, ważne jest także wstrzelenie się w odpowiedni moment. Krytyczny okres występuje po zakończonym treningu i jak się okazuje, zwlekanie z podawaniem węglowodanów u sportowców dyscyplin wytrzymałościowych nie musi być dobrym pomysłem. Podsumowanie i wnioski Wyniki badania sugerują, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1662 Data: 2021-06-04 08:57:38
  • Pszenica i jęczmień zostały po raz pierwszy "udomowione" na Bliskim Wschodzie około 10 000 lat temu i od tego czasu stanowią istotną część diety ludzi i zwierząt hodowlanych. Oba zboża należą do rodziny traw, która obejmuje  uprawy, takie jak ryż, trzcina cukrowa i kukurydza. Ich ziarna ułożone są w pionowych rzędach, podobnie jak kłos kukurydzy. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 955 Data: 2021-11-20 14:28:22
  • Krzepnięcie krwi jest procesem niezbędnym do utrzymania równowagi w układzie krwionośnym. To niezwykle istotne zjawisko fizjologiczne zabezpiecza organizm przed nadmierną utratą krwi w sytuacjach przerwania ciągłości tkanek i krwawienia. Istnieje wiele czynników wpływających na skuteczność koagulacji (krzepnięcia), a jednym z nich jest poziom [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2440 Data: 2021-12-07 09:30:22
  • Wiele produktów spożywczych stosowanych przez starożytne ludy z całego świata odkrywane jest obecnie na nowo. Niektóre z nich występują powszechnie, porastając wystarczająco żyzne gleby w regionach o umiarkowanym klimacie, a inne można nazwać bardziej egzotycznymi. Dobrym przykładem są tutaj słodkowodne algi znane najczęściej jako spirulina. Czym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1734 Data: 2022-01-24 13:37:18
  • Czytając opisy odżywek białkowych, pewnie nie raz zauważyliście informacje, które wskazywały, że dany produkt zawiera dodatek probiotyków. Zapewne niektórych dziwi ten fakt, gdyż probiotyki kojarzą się nam głównie z profilaktyką zdrowia jelit, antybiotykami, ewentualnie wsparciem odporności, a nie poprawą wyników sportowych. W jakim celu dodaje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1239 Data: 2022-02-01 10:21:34
  • Kawałek po kawałku ludzki organizm odkrywany jest w coraz dokładniejszych szczegółach. Stopniowo odkrywa się właściwości i funkcje genów oraz tego, co powstaje na skutek ich aktywności. Genów zarówno ludzkich (około 23 tysięcy), jak i genów bakterii zamieszkujących organizm człowieka (ponad 1 milion). Zestaw bakterii, których charakterystycznym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1330 Data: 2022-04-05 18:54:22
  • Substancje odżywcze w pożywieniu nigdy nie występują w pojedynkę. Spożywając dowolny produkt spożywczy, dostarcza się do organizmu mniej lub bardziej różnorodną i obfitą mieszankę związków, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne. Chociaż substancje z dwóch ostatnich wymienionych grup nie dostarczają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3034 Data: 2022-05-25 12:32:10
  • Serca, żołądki i wątróbka - czy podroby są zdrowe? 

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Podroby to grupa produktów spożywczych, która nie cieszy się szczególną popularnością wśród konsumentów, nawet tych, którzy nie stronią od mięs. Mimo że w cywilizacjach starożytnych były najcenniejszym pokarmem, to obecnie ustępują pierwszeństwa produktom najszybszym i najprostszym w obróbce kulinarnej, czyli np. mięsu mielonemu wieprzowemu i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1304 Data: 2022-05-31 17:36:32
  • Katarzyna Rodzik Maliszewska - ocena sylwetki

    Artykuł
    Sylwetki i porównania

    Bikini fitness zyskuje popularność w zawrotnym tempie, coraz więcej zawodniczek dobrze przygotowanych pojawia się na zawodach, jednak miejsce w „czołówce krajowej” dla zawodniczki z klasą zawsze się znajdzie. Postawa przodem - szeroka obręcz barkowa w stosunku do talii i bioder, z zaznaczonym estetycznie naramiennym, środek ciała [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3787 Data: 2017-09-28 08:33:32
  • Czego potrzebujemy: Na ciasto i kruszonkę: 35 g mąki kokosowej 40 g mąki gryczanej 35 g mąki ryżowej pół łyżeczki proszku do pieczenia 45 g ksylitolu 3 żółtka 50 g rozpuszczonego i wystudzonego oleju kokosowego 40 g jogurtu naturalnego / można zastąpić stałą częścią mleczka kokosowego Na masę: 500 g obranych i pokrojonych w drobną kostkę jabłek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5688 Data: 2018-03-30 08:07:31
  • Jak to zwykle bywa w przypadku tego typu pytań, odpowiedź brzmi: To zależy. Jeśli liczysz na to, że po włączeniu odżywki białkowej do dotychczasowej diety w magiczny sposób zaczniesz tracić tkankę tłuszczową to mam dla Ciebie złą informację. Prawdopodobnie to zbyt mało, by tracić wagę! Podsumowanie Stosowanie odżywki białkowej w trakcie redukcji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11676 Data: 2018-04-18 11:11:50
  • Hormon wzrostu - broń na kontuzje?

    Artykuł
    Badania naukowe

    Dość często słyszymy o poważnych kontuzjach sportowych, po których zawodowi sportowcy dość szybko wracają do zdrowia i pełnej aktywności. W treningach amatorskich tego typu magia jest rzadko kiedy spotykana, a po ciężkim urazie zawodnik wykluczony jest czasem na większość roku z aktywności, nie mówiąc już o pełnym, czynnym udziale w treningach. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8320 Data: 2018-06-29 11:25:53
  • Wiemy, iż szanse przeżycia infekcji SARS-2 są znacząco większe przy dużej, regularnej podaży witaminy D (nawet ponad 10000 IU dziennie przez kilka dni, następnie stosuje się dawki podtrzymujące 2000-4000 IU dziennie). Podsumowanie  Jak widać, infekcja COVID wiąże się ze spadkiem nasycenia krwi tlenem, wzrostem stanu zapalnego i występowaniem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6541 Data: 2020-11-01 08:42:17
  • Stan odżywienia organizmu odgrywa dużą rolę w kontekście utrzymywania poziomu energii w ciągu dnia oraz unikania wahań nastroju. Aspekty te regulowane są przez liczne przemiany fizjologiczne, w których uczestniczą zarówno białka, węglowodany, jak i tłuszcze, ale także składniki mineralne i witaminy. Wśród tych ostatnich na szczególną uwagę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3239 Data: 2021-08-05 19:06:55
  • RSV, czyli syncytialny wirus oddechowy (z ang. respiratory syncytial virus) może być jednym z najpowszechniejszych czynników wywołujących przeziębienie w okresie jesiennym i zimowym. „Może”, ponieważ większości osób przeziębionych nie poddaje się szczegółowej diagnostyce. Spektrum objawów jest dosyć uciążliwe, a sytuację komplikuje jeszcze brak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 927 Data: 2021-10-19 06:54:37
  • Jednoporcjowe proteinowe ciasto

    Artykuł
    Fitkuchnia

    Składniki: 110 g białek jaj  Żółtko  30 g odżywki białkowej white choco peanut 30 g mąki pszennej  110 g ricotty  50 g mleka 50 g Frulove in jelly Przygotowanie: W jednej misce ubijamy białka jaj na sztywną pianę. W drugiej misce mieszamy za pomocą miksera żółtko, odżywkę, mąkę, ricittę i mleko. Dodajemy ubite białka jaj i delikatnie mieszamy do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3198 Data: 2022-02-28 17:49:05
  • Weganie mają obecnie bardzo duży wybór różnych produktów. W wielu sklepach są już nawet oddzielne półki z dedykowaną żywnością, czy nawet specjalne akcje nazwane np. "Tydzień wegański". Skuszona jedną z takich akcji, ruszyłam na polowanie i sięgałam po produkty, które wydawały się ciekawe. Tytułowa lasagne skusiła mnie bardzo apetycznym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2641 Data: 2022-08-20 13:22:22