Czego potrzebujemy:

Na ciasto i kruszonkę:

  • 35 g mąki kokosowej
  • 40 g mąki gryczanej
  • 35 g mąki ryżowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 45 g ksylitolu
  • 3 żółtka
  • 50 g rozpuszczonego i wystudzonego oleju kokosowego
  • 40 g jogurtu naturalnego / można zastąpić stałą częścią mleczka kokosowego

Na masę:

  • 500 g obranych i pokrojonych w drobną kostkę jabłek
  • łyżka cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina wody
  • 20 g ksylitolu

Na pianę:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 5 g ksylitolu
  • Opcjonalnie migdały

Jak wykonać:

Składniki na ciasto zagniatamy ręką. Jeśli dacie dokładnie takie ilości wyjdzie idealna konsystencja. Ciasto dzielimy na 3 części - 2/3 to spód a 1/3 chowamy do lodówki na kruszonkę. Użyjcie tortownicy o średnicy 18 cm. Wyklejamy ciasto na spód - nie trzeba natłuszczać ani wykładać papierem. Pieczemy około 20 minut w 170 stopniach.

W czasie jak ciasto się piecze prażymy jabłka. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i na średnim ogniu prażymy około 15 minut, co kilka minut mieszając. Jak jabłka są już prawie gotowe to ubijamy pianę z białek.

Na upieczone ciasto wykładamy jabłka - wyrównujemy łyżką. Na jabłka wykładamy pianę, sypiemy posiekanymi migdałami i w palcach kruszymy pozostałą część ciasta. Całość wkładamy do pieca na 20 minut na 180 stopni.

Nie może się nie udać:) Najlepiej smakuje na ciepło.

Rada - ciasto jest dość słodkie - wszystko zależy od jabłek. Jeśli dacie bardziej kwaskowe - nie zmniejszacie ilości ksylitolu.

Jeśli jabłka są słodkie a Wy lubicie nieco mniej słodyczy - spokojnie możecie z całego ciasta uciąć 10 g ksylitolu.

Wartości odżywcze:

Cała blacha to tylko 1560 kalorii. Białko 42 g, Tłuszcze 93 g, Węglowodany 193 g.

Smacznego!

Komentarze (0)