Ojej, kiedyś kupiłam takie śledziowe tuszki i właśnie buch na masło klarowane. Smak miały bombowy, ale było dużo zabawy z wyciąganiem tych szkielecików (bo nie dało się ich zjeść jak szprotek)%-) A i śmierdziało potem po całym domu... śledziem;-)
W biedronce były:-) Ja je moczyłam z pół godziny w soku z cytryny, ale to nie jest konieczne chyba. I samo masło + na koniec sól. Były takie smaczne, że jakoś mi ta cebula nie pasowała:-)
[...] trochę wariacja na temat. nie dawałam odżywki białkowej, bo została mi tylko w smaku, który mi nie idzie. bonusowo dorzuciłam orzechy i kakao. zamiast oleju kokosowego było masło. diabeł tkwi w szczegółach - myślę, że było za mało dodatków, brak odżywki i średnio dojrzałe banany. tak czy siak - sukces. bo czego bym wcześniej nie piekła, to była [...]
[...] o maśle orzechowym? Moja mama bardzo je krytykuje, uważa, że to na pewno okropna margaryna zmieszana z orzechami arachidowymi, tymczasem, jak czytam sobie w Internecie o zdrowym jedzeniu, to często przewija się tam masło orzechowe; czy rzeczywiście jest ono lepsze od zwykłego masła? Albo ma jakieś specjalne walory? (poza tym, że smakuje) :)
kocie ja tą primavike mam, kupowałam w markecie. jest smaczne. tylko psikus taki, że to orzechy arachidowe - a te polecane nie są. w sensie arachidowych powinno się unikać (o ile dobrze pamiętam, chodzi o kiepskie proporcję omega), i lepiej ukręcić swoje masło migdałowe albo z orzechów włoskich.
[...] handlową i jedna z nich może powodować zatrucia i że trzeba zwracać uwagę na nazwę łacińską tego cuda jak się kupuje. A przy okazji to się Wam pochwalę, ze zrobiłam wczoraj masło migdałowe z przepisu gdzieś tutaj wspominanego. Szaleństwo jakie dobre, aż ciężko nie przesadzać z nim ;). Wygląda nieciekawie, ale co tam ;). [...]
Tak. Któraś z Was o tym pisała, a potem wyszukałam w sieci i zrobiłam wg tego: http://gotujsie.pl/domowe-maslo-migdalowe/ Kompletnie nic się nie dodaje - same migdały. Prażyłam krócej - 15 min i teraz się zastanawiam czy prażenie jest w ogóle konieczne albo czy można jeszcze krócej. W każdym razie pycha. Mi wyszło półpłynne prawie że, ale to [...]
aniitka155, ja tam ekspertem nie jestem, ale my tutaj robimy masło orzechowe same, to zajmuje 10 minut i wiadomo, co jest w środku... poza tym warto użyć np migdałów czy włoskich, by mieć bardziej wartościowe masełko :-)).... ed. ktoś mnie ubiegł :-) Zmieniony przez - Julietta w dniu 2014-01-20 12:36:35
Edytuje :) Znalazlam przepis i do dziela! :) Moje masło Felixa ma orzechy 73 %, suchy syrop glukozowy, olej roślinny, dekstroza, utwardzane tłuszcze roślinne, sól utwardzone - nie jem wiecej juz tego masła, chocaz szkola wyrzucac skoro mam pol sloika..}:-((. Zmieniony przez - aniitka155 w dniu 2014-01-20 14:41:44 Zmieniony przez - aniitka155 w [...]
Sklad : (...) Olej Palmowy (...) syrop glukozowy. - bez utwardzaczy, to w sumie dojem. Właśnie takie cuda w składzie miałam na myśli... Moim zdaniem to masło też się nadaje do wyrzucenia.
bardzo mozliwe. Ja maslo orzechowe zrobilam tak. 100 gram orzeszkow ziemnych bez cukru i solu + 20 ml oliwy z oliwek. przez 15 minut pieklam w piekarniku i gorace wrzucilam do miski, zmiksowalam dodalam 20ml oliwy i jest :) ale i z wloskich mozna zrobic tak samo :) w 100gramach BTW w 100gramach 26/68/15 [...]
Co do migdałowego - nie ma potrzeby prażenia migdałów zanim się je zmieli na masło. Lepiej aby pozostały "surowe" wtedy nie będą przetworzone i będą bardziej wartościowe.