Przyszłość odżywek białkowych to izolat białka CFM - czyli o białku technicznie doskonałym. W tym artykule chciałbym przedstawić rodzaje preparatów białkowych, które możemy napotkać na naszym rynku. Spróbujmy sobie odpowiedzieć na pytanie w jakie białko warto inwestować, a jakich preparatów należy się wystrzegać. Każdy z nas wie, że u osób [...]
[...] to oznacza, że organizm wykorzysta dane białko w 60% (owszem Twój posiłek zawierał 30g białka, ale na potrzeby ustrojowe organizm spożytkuje tylko 60% tej puli, czyli 18g). BIAŁKA NASION ZBÓŻ Większość białka nasion zbóż skupiona jest w zewnętrznej warstwie bielma (środek ziarna) stykającej się z łuską. Ta warstwa bielma, zwana warstwą [...]
[...] BIAŁKOWA: LEDWIE 13% białka W 100 G NIE NADAJE SIĘ DO BEZPOŚREDNIEJ KONSUMPCJI (serwatkę produkuje m.in. ROLMLECZ, OSTROWIA) BIAŁKO SERWATKOWE (WPI, WPH, WPC): AŻ 60 -95 % BIAŁKA W 100 G PRODUKTU- M.IN. DLA SPORTOWCÓW (także OSTROWIA PRODUKUJE WPC-80, ponadto dziesiątki firm dla sportowców olimp/biogenix, trec, vitalmax, kaizen itp. itd) [...]
Aby białka zostały właściwie wykorzystane przez ustrój, musi zaistnieć pokrycie zapotrzebowania na energię przez węglowodany i tłuszcze tak, by organizm nie zużywał białka na cele energetyczne ponad niezbędne fizjologiczne ilości. I tak z badań wynika, iż u wysoko wytrenowanych zawodników pokrycie 10-15% ogólnego zapotrzebowania energetycznego [...]
https://lh3.googleusercontent.com/-9PRQk_WRFP0/VVI3PueizDI/AAAAAAAAIj0/2tAKQlvhOLY/s670/Timing-is-everything.jpg Istnieją dziesiątki mitów dotyczących tzw. ‘Okna anabolicznego’. Czyli czasu tuz zaraz po zakończonym treningu. Może nie do końca chodzi o same mity, choć takich jest też wiele to bardziej spór dotyczy: -od kiedy trwa to ‘okno’ -ile [...]
Każdy sportowiec stosujący suplementy diety wysokobiałkowej zetknął się na pewno z określeniem „białka serwatki". Nie każdy jednak wie co kryje się za tymi słowami. W okresach intensywnego treningu mającego na celu przyrost masy mięśniowej sportowcy wspomagają dietę różnego typu odżywkami białkowymi. Obecnie na rynku dostępnych jest kilkanaście [...]
[...] Co ciekawe, porównanie wyników innych badań, prowadzonych tylko na białkach lub tylko na kreatynie wykazało, że ich połączenie daje zauważalnie lepsze efekty. WSZYSTKO O BIAŁKACH Serwatka jest składnikiem mleka, który uzyskujemy w procesie produkcji serów oraz innych rodzajów nabiału. Białko serwatkowe jest głównym składnikiem części odżywek [...]
WItam, Mam do sprzedania 10 butelek 1l płynnych białek jaj z "Farma białka" Wszystkie butelki są nowe, nigdy nie otwierane i oryginalnie zapakowane. Termin ważności to 20.08.2017 Cena za 10 butelek to 100 zł + KW (kurier). Możliwy odbiór osobisty na terenie Gdańska. W sklepie SFD koszt 1l to 18 zł + KW. Interesuje mnie sprzedaż całości. W razie [...]
Witam. Zamieszczam ciekawy i trochę kontrowersyjny artykuł Chalesa Poliquina dotyczący spożywania białka i BCAA. Źródło: http://powerbuilding.pl/charles-poliquin-na-temat-bialka-i-bcaa/ W kulturystyce nie ma jakiegoś wielkiego sekretu do sukcesu. Nie ma magicznych pigułek itp.. Naprawdę potrzeba 3 rzeczy: * regularnych treningów, w których [...]
Często widzi sie pytanie - gotowac czy nie gotowac? Jeszcze częściej widzi się - nie gotowac (!),tylko na surowo - bo wiadomo nie od dzis że wszelka obrobka termiczna pożywienia skutkuje stratami cennych witamin, minerałów i jakze cennego białka. strawność pokarmu -> stopień, w jakim podstawowe składniki pożywienia mogą zostać rozłożone w [...]
Białko jest podstawową strukturą we wszystkich żywych komórkach. Bierze ono udział w budowie hormonów, układów transportujących krwi oraz enzymów. Białko to związek organiczny, które syntetyzują wszystkie tkanki i narządy organizmu, przy czym najaktywniejsze pod tym względem są wątroba oraz mięśnie. W ludzkim ciele powstaje około 300 gram białka [...]
Chcialbym nawiazac do tego co ostatnio napisalem o diecie, a wiec sa zwolennicy i przeciwnicy takiego modelu zywienia. Ale i jedni i drudzy zmuszeni(chca)sa do stosowania pozywienia bogatego w proteiny(bialka). Najpopularniejszymi naturalnymi zrodlami bialek sa miesa, produkty mleczarskie, jaja, ryby itp. Jedne oczywiscie sa lepsze od drugich ale [...]
Witajcie. Chciałbym sobie kupić białko. Teraz tylko sprawa rodziców którzy są bardzo negatywnie nastawieni do słowa suplementy i kategorycznie nie chcą słyszeć o żadnych białkach itp. Mówią, że to chemia sama, że zniszczę sobie wątrobę i żołądek Jak to jest naprawdę z produkcją supli, a przede wszystkim białka. Szczerze przyznam że sam nie wiem [...]
Witam Natknąłem się ostatnio na taki produkt jak Izolat Białka Wołowego chciałbym wiedzieć czy jest ono lepsze od tradycyjnego i powszechnie znanego Białka Serwetkowego, czym się różnią w działaniu w skutkach, jak się ma cena co do jakości i czy opłaca się ewentualnie zainwestować trochę więcej w nie ? Pozdrawiam :)
Przez ponad pół roku uzupełniałem dietę Ostrowią, ale specjalna dieta to nie była Jakieś 2-3 miesiące po odstawieniu zauważyłem że wypadają mi włosy i mam zrogowaciały, suchy na skórek naskórek na palcach u nóg i na zgięciach na dłoniach (nigdy tego nie miałem). Jestem młody, mam 22 lata a dzieją mi się takie rzeczy. Myślicie że organizm [...]
Szukałem ale nie znalazłem więc troszeczke napisze Do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka potrzeba około 60 składników odżywczych. Niektóre z nich mogą powstać w organizmie człowieka z innych dostarczonych z pożywieniem, związków i te nazywamy endogennymi. Nato miast około 40 związków, których organizm nie może zsyntetyzować, należy [...]
witam, chcialbym poruszyć temat przyjmowania shake'a proteinowego u endomorfikow/osob majacych sklonnosci do odkladania tkanki zapasowej/ po treningu zamiast odzywki carbo gdyz jestem zdania ze budujac czysta mase lub chcac zredukowac tkanke tluszczowa w tym przypadku moze byc to uzasadnione. jak mozna sie dowiedziec z fizjologii bialko ma [...]
Witam - chciałbym podzielić się spostrzeżeniami. Od pewnego czasu wciąż zastanawiam się nad kwestiami dotyczącymi białka w diecie np.czy liczymy ze wszystkiego czy tylko ze źródeł zwierzęcych(mięso,sery,jaja - a nie ryże,makarony itp.)-co-według mnie- pozwala na "wyeliminowanie" elementu pokarmu,który się nie wchłania(zdaniem wielu [...]