Full body workout to koncepcja, w której całe ciało trenujemy na jednej sesji. Krąży o nim niezliczona ilość mitów, błędnych koncepcji, część osób przedstawia go jako najlepszy trening na świecie, inni z kolei widzą go tylko jako rozwiązanie dla początkujących. Jakie są fakty i mity, jakie wady i zalety FBW? Fakt: Bardzo ciężko jest skalować FBW [...]
[...] mężczyzn bez takiej dolegliwości (grupa kontrolna). Dysfunkcja erekcji była oceniana wg skali IIEF-5. Poziomy VAI obliczono na podstawie wskaźnika masy ciała, lipoprotein o wysokiej gęstości i stężenia trójglicerydów. Średni wiek wynosił 53,5 roku (38-69) u mężczyzn z zaburzeniami erekcji i 53.1 roku (34-69) w grupie kontrolnej. Mężczyźni z [...]
[...] poziom CRP u sportowców po maratonie nie wrócił do normy, a odnotowywał dalsze zwyżki w kolejnych 48 h! 8. W badaniach naukowych z 2006 roku 20 mężczyzn w wieku 25-42 lat (wysoki poziom androgenów) badano kilka dni przed w trakcie oraz po biegu maratońskim. Skutki wysiłku? poziom testosteronu spadł o ponad połowę (z 673 do 303 ng/dl) poziom [...]
[...] DIFEQ to pochodna kwasu chlorgenowego. Zarówno ekstrakty zwykłej kawy, jak i bezkofeinowej, w ilości trzech filiżanek odpowiadają dawce 30-40 mg DIFEQ. Posiadają one wysokie powinowactwo do transportera adenozyny, podnosząc jej poziom pozakomórkowy. Wysoki poziom adenozyny sprawia, iż kofeina nie działa. Podsumowując: kawa w większości [...]
[...] nawet w warunkach optymalnych stężeń lipidów! Poziom cholesterolu całkowitego to nadal zagadka, a liczne badania dają odmienne wyniki. Zapewne zbyt niskie, jak i zbyt wysokie stężenie nie jest korzystne dla zdrowia. Niskie stężenia cholesterolu we krwi powiązano z występowaniem nowotworów, wysokie uznaje się za szkodliwe pod względem [...]
[...] (tłuszcz wisceralny) oraz zachowanie beztłuszczowej masy ciała. W jednym z badań oba rodzaje diety charakteryzowały się niskim spożyciem tłuszczów nasyconych i pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym oraz zwiększonym spożyciem pokarmów bogatych w błonnik. To sugeruje, że przy spełnieniu standardów diety wysokiej jakości, zmiany składu [...]
[...] z tego 10% to fosfokreatyna. Największe zyski odnoszą osoby mające niski poziom kreatyny w mięśniach (np. wegetarianie), mniejsze efekty odniosą osoby, które wyjściowo mają wysoki poziom kreatyny (150-160 mmol/kg). Póki nie sprawdzisz tego na sobie, nie dowiesz się, jak działa kreatyna! Kiedy kreatyna przynosi największe efekty? Gdy stosuje się [...]
[...] Moore DR i wsp. nieznacznie się różnią, ale w skali 3, 6 czy 12 miesięcy treningu, mogą mieć znaczenie. W podsumowaniu: Moore i wspólnicy zalecają dostarczać 20 g wysokiej jakości protein (8-10 g niezbędnych aminokwasów) nie więcej, niż 5-6 razy dziennie dla zwiększenia syntezy białek mięśniowych. Czy to znaczy, że muszę jeść białko co [...]
W przyrodzie nie ma nic za darmo. Niestety w kulturystyce upowszechnił się już dawno trend: więcej, znaczy lepiej. Większość mężczyzn chodzących do klubów buduje ogromne sylwetki, zupełnie nie dbając o odtłuszczenie, waskularyzację, separację, czyli szeroko rozumianą jakość mięśni. Jak maksymalizować przyrosty? Na podstawie artykułu Jim Stoppani, [...]
Hormony na ogół utożsamiamy ze źródłem problemów takich jak nadwaga, czy też problemy skórne. Warto również zaznaczyć, że hormony odpowiadają także za pozytywne zmiany w naszym ustroju, ponadto stymulują rozbudowę naszej tkanki mięśniowej, pomagają spalać tkankę tłuszczową, a niektóre z nich odpowiedzialne są za nasze efekty podczas redukowania [...]
[...] trening kontynuuje się 10-15 lat. Nie wystarczy nawet 48 tygodni treningu, co stwierdzono w badaniach naukowych. Nieważne, czy kobiety wykonywały skoki na skakance, bieg z wysokim unoszeniem kolan, podskoki czy klasyczny trening siłowy (70% ciężaru maksymalnego). Po roku treningu nie stwierdzono różnic w gęstości mineralnej kości (BMD). [...]
[...] zbyt dużo pracujesz, nadużywasz alkoholu czy papierosów, nie pokrywasz zapotrzebowania na witaminy i minerały, zbyt dużo trenujesz, masz niski poziom testosteronu, zbyt wysoki estrogenów, prolaktyny, kortyzolu, cytokin prozapalnych. Skąd więc biorą się teorie na temat tego, iż przetrenowanie to mit? Głoszą je osoby mające testosteron [...]
[...] Lothman i wsp. (1997) dla mężczyzn aktywnych fizycznie ilość tkanki tłuszczowej powinna kształtować się następująco - dla grupy wiekowej 18-40 lat: niski: 5% średni: 10% wysoki: 15% Odpowiednio dla kobiet aktywnych fizycznie ilość tkanki tłuszczowej powinna kształtować się następująco - dla grupy wiekowej 18-40 lat: niski: 16% średni: 23% [...]
Artykuł nie ma wymowy zero-jedynkowej, a tak właśnie większość ludzi postrzega „chemię”, leki (w tym sterydy anaboliczno-androgenne), marihuanę (i inne narkotyki), suplementy, szczepionki, GMO, napoje słodzone, pszenicę, czy różnego rodzaju diety. W kolejnym badaniu dowiedziono, iż nawet niewielka konsumpcja słodzonych cukrem lub słodzikami [...]
[...] osi somatotropowej u zdrowych kobiet. Istnieją mocne dowody epidemiologiczne, że spożycie nabiału znacząco zwiększa poziom IGF-1 we krwi u ludzi. To wyjaśnia, dlaczego wysokie spożycie mleka sprzyja rośnięciu dzieci i nastolatków. Niski wzrost jest charakterystyczną cechą wrodzonego niedoboru IGF-1 w zespole Larona. Tak więc dieta zachodnia [...]
[...] W badaniach Musallam KM i wsp. określono, iż ok. 2% pacjentów z 197 469 miało podwyższony hematokryt przed operacją. Określono ich przeżywalność 30 dni po zabiegu. Osoby z wysokim hematokrytem miały ponad dwukrotnie większe ryzyko zgonu. Ponadto ryzyko śmierci z powodu: zakrzepicy żył głębokich było prawie dwukrotnie wyższe u osób z wysokim [...]
„Triada sportsmenek” to zależność między niską podażą energii (ze współistniejącymi zaburzeniami związanymi z odżywianiem się lub bez zaburzeń), zaburzeniami miesiączkowania i zmniejszoną gęstością mineralną kości. Brak miesiączki u uprawiających sport kobiet może mieć różnorakie przyczyny i warto im się bliżej przyjrzeć. Skutki braku miesiączki [...]
[...] dostępny tylko w Tesco, obecność skrobi modyfikowanej, ponadto obecność kwasu cytrynowego, który na ogół nie jest uważany za substancję szkodliwą, ale mówi się, że jego wysoki udział w diecie ma swoje skutki uboczne, między innymi: zaburza przyswajalność wapnia, ale też nasila objawy opryszczki. W smaku niestety wypada nieciekawie, lekko [...]
Żelki, ostatnio modne wśród sportowców, choć zazwyczaj były ulubieńcem dzieci. Obecnie powstała moda na jedzenie żelków po treningu. Co kryje się w tej małej przekąsce o różnych kształtach? Czy znaleźć można takie, które można wprowadzić w dietę? Jutrzenka Akuku! Żelki serduszka 90 g Skład: syrop glukozowy cukier woda żelatyna wieprzowa [...]