Obecnie z aminokwasami BCAA jest tak, że sporo osób krytykuje ich działanie. Jednak przeglądając literaturę fachową, zauważyć można pewne fakty, które wskazują, że ich wpływ na organizm człowieka bez wątpienia istnieje i jest niezbędny, aby zachodziło wiele reakcji biochemicznych korzystnych dla naszej muskulatury. Jak dawkować BCAA? Przyglądając [...]
[...] za to sięgnij po inne ćwiczenia, które znacznie bardziej angażują mięśnie brzucha. Zmieniaj ćwiczenia co jakiś czas, zmieniaj bodźce, aby uniknąć stagnacji. Jeżeli masz wysoki poziom tkanki tłuszczowej, przyjrzyj się całemu Twojemu treningowi i diecie. Być może trzeba będzie wprowadzić więcej zmian i inaczej ukierunkować cały plan. Wzmacniaj [...]
Orzechy to pyszne, chrupiące i zdrowe przekąski, można je spożywać, będąc na każdej diecie, nawet na ketogenicznej czy wegańskiej. Pomimo wyższej zawartości tłuszczu mają wiele istotnych korzyści dla zdrowia i prawidłowej masy ciała. Orzechy są częstym dodatkiem do wielu dań i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji [...]
Większość specjalistów zajmujących się zdrowiem w kontekście medycznym, jak i działaniem prozdrowotnym, koncentruje się na tzw. wielkiej trójce, czyli odżywianiu, aktywności i śnie. Nie ma wątpliwości, że mają one ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Brakuje tutaj jeszcze jednego czynnika, który, jak się okazuje, może mieć jeszcze więcej do [...]
[...] tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to, aby nie pomyłka? Okazuje się, że nie… Podsumowanie Ziemniaki stanowić mogą wartościowy i użyteczny pod względem [...]
Dieta ketogeniczna może być nie lada wyzwaniem dla osób, które wcześniej jej nie próbowały. Choć perspektywa smacznych, obfitych w tłuszcz posiłków wydaje się dość przyjemna, dieta Low Carb wcale nie należy do łatwych. Aby przebiegała sprawnie, warto ją uzupełnić o suplementację, która pozwoli nam zaadaptować się do nowych warunków dietetycznych i [...]
Tłuste ryby znane są z tego, że są zdrowe, gdyż zawierają potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu kwasy tłuszczowe, obniżają ryzyko chorób serca, poprawiają zdolności umysłowe, chronią przed nowotworami, reumatoidalnym zapaleniem stawów i wiele innych. Podsumowanie Jedzenie tłustych ryb to bardzo dobra opcja dla osób chcących [...]
[...] substancji prozdrowotnych w tym polifenoli. Dodatkowo każda kostka składa się aż w jednej dziesiątej z pysznych wiórków kokosowych oraz podobnie jak jej siostra, zawiera wysoki udział protein pochodzących z białka serwatkowego. Co wyróżnia nowe produkty? Co dodatkowo wyróżnia te łakocie od popularnych, komercyjnych czekolad? Każda tabliczka [...]
Otyłość zwiększa ryzyko wielu chorób, takich jak nadciśnienie czy cukrzyca, wpływając negatywnie na jakość i długość życia. Przyrost masy ciała jest wynikiem braku balansu między całkowitym spożyciem kalorii a wydatkiem energetycznym. Chociaż czynniki te można łatwo skorygować przez restrykcyjne podejście do diety oraz zwiększenie poziomu [...]
[...] wzrostu IGF-1 i insulinę. U dorosłych niskie stężenia IGF-1 mogą wiązać się ze zwiększonym ryzykiem pojawienia się chorób układu krążenia (Juul i wsp., 2002), podczas gdy wysokie stężenia IGF-1 wiążą się ze zwiększonym ryzykiem raka prostaty, piersi i jelita grubego (Chan i wsp. al., 1998; Hankinson i wsp., 1998; Ma i wsp., 1999; Giovannucci i [...]
[...] do jednego worka”, gdyż różnią się one właściwościami organoleptycznymi, technologicznymi, a także zdrowotnymi. Kwestią nieulegającą wątpliwości jest również to, że to wysoki stopień przetworzenia, który często podnosi smakowitość, czy wygodę stosowania i trwałość, jest przyczyną szkodliwości produktów z tej grupy substancji odżywczych, a [...]
Trening dzielony jak sama nazwa wskazuje, polega na podziale ciała np. według partii mięśniowych lub funkcjonalnej pracy grup mięśniowych (push, pull). Istnieją również bardziej zaawansowane rozwiązania, w których w ramy treningu dzielonego wkłada się ćwiczenia dla ciężarowców, trójboistów, strongmanów itd. Trzeba jednak pamiętać o tym, iż [...]
[...] Niezależnie od tego, jaki sport uprawiamy, trening generuje większe zapotrzebowanie na białko. Śmiało można napisać, że koncentrat białek serwatkowych jest białkiem wysokiej wartości biologicznej. Nie ma znaczenia, czy w naszej diecie dostarczymy protein z odżywki, czy będzie to porcja mięsa. Nie ma to wpływu na jakość budowanej masy [...]
Podczas treningu siłowego zarówno mężczyźni, jak i kobiety popełniają sporo błędów. Dzisiaj trening kobiety zaczyna przypominać bardziej występy artystyczne z elementami akrobatyki niż efektywny trening mający na celu wymodelowanie sylwetki. Zazwyczaj mamy tutaj do czynienia z elementami skocznymi, treningiem równowagi czy ćwiczeniami, które są [...]
[...] takie jak oliwa z oliwek, awokado, EPA I DHA. Podsumowując Masa ciała może okazać się zwodnicza. Dużo ważniejsze jest to, ile masz mięśni względem tłuszczu. Jeśli masz wysoki procent tkanki tłuszczowej i mało mięśni, możesz być zagrożony rozwojem chorób metabolicznych. Wprowadzenie do swojej rutyny treningu oporowego może znacznie [...]
Duża ilość stresu, kłopoty dnia codziennego, zabieganie, nieustanne “bombardowanie” naszego mózgu informacjami, wieczorne nadmierne wykorzystywanie elektroniki domowej to najczęściej wymieniane zagadnienia, które mogą mieć ogromny i negatywny wpływ na nasz sen. Podsumowanie W pierwszej części artykułu wspomniałem o tym, że więcej stresu oznacza [...]
[...] tkanki tłuszczowej! Wykazano, że spożywanie zdrowego tłuszczu pomaga ludziom poczuć sytość na dłużej, niż w przypadku diety o niskiej zawartości tłuszczu i przypuszczalnie wysokiej zawartości węglowodanów. Ponadto spożywanie całych jaj pomoże ci zoptymalizować twój profil hormonalny, poprawiając w ten sposób twoje wyniki i wspomagając przyrost [...]
Kiedy ćwiczysz, spodziewasz się, że zawartość tkanki tłuszczowej w twoim ciele zmieni się. Chcesz zredukować tłuszcz i wzmocnić mięśnie. Jest to ważne nie tylko ze względu na wygląd sylwetki. Tłuszcz uwalnia zapalne substancje zwane cytokinami. Dodatkowo tkanka mięśniowa jest bardziej aktywna metabolicznie. Jest to ważne, ponieważ zwiększenie [...]
Kto z nas nie chciałby żyć długo, mając pewność, że będzie wystarczająco zdrowy, aby robić rzeczy, które kocha? Według danych Światowej Organizacji Zdrowia Japonia jest krajem o najdłuższej oczekiwanej długości życia. Mężczyźni żyją tu średnio 85 lat, a kobiety 87 lat i cztery miesiące. Co więcej, Japonia ma najwyższy na świecie odsetek osób, [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru koenzymu Q10, który uznawany jest za składnik witaminopodobny, czyli związek niezbędny do życia, częściowo wytwarzany w naszym organizmie, częściowo zaś uzupełniany z pożywienia. Kwestia witaminy K2 Z uwagi na [...]