[...] o działaniu antyutleniającym a głównymi związkami są związki wtórne, fenolowe. W 2011 roku przeprowadzono bardzo szczegółową, rygorystyczną metaanalizę badań z udziałem kakao, czy produktów z niego pochodzących jako nośniki owych związków. Kakao jest to inaczej kuch kakaowy pozyskiwany z owoców kakaowców. Produkt jest poza tym bogatym [...]
Wzbogacone kakao służy naczyniom krwionośnym Codzienne picie kakao o podwyższonej zawartości flawanoli może polepszać funkcjonowanie naczyń krwionośnych podobnie jak terapia statynami - informuje "Journal of Cardiovascular Pharmacology". Naukowcy zastosowali kakao które nie zostało poddane typowej obróbce i dzięki temu zachowało wysoki poziom [...]
Czego potrzebujemy: 50 nasion chia 150 g płynnego mleka kokosowego 3/4 szklanki wody 12 g kakao 10 g maca 5 g kawy rozpuszczalnej szczypta soli 30 g miodu ( dla wersji light - słodzik ) Jak wykonać: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i przez kilka minut blendujemy na wysokich obrotach. Gdy masa będzie miała kremową konsystencję, przekładamy [...]
Czego potrzebujesz: 240 g czerwonej fasoli z puszki 200 g banana 20 g mąki kokosowej 20 g oleju kokosowego 20 g masła orzechowego 30 g kakao 60 g Vegan Protein Strawberry 15 g erytrytolu 20 g gorzkiej czekolady do dekoracji Jak wykonać: Wszystkie składniki poza czekoladą blendujemy na gładką masę. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i [...]
Czego potrzebujemy: 400 g surowego i obranego batata 40 g masła z nerkowców 40 g gorzkiej czekolady 20 g kakao 30 g białka o smaku czekoladowym Jak wykonać: Batata kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę i blendujemy. Czekoladę rozpuszczamy i razem z pozostałymi składnikami dodajemy do zblendowanego batata. Wszystko dokładnie [...]
[...] pure z dyni - upieczonej i zblendowanej 2 jajka 25 g mąki owsianej Quamtrax 7 g mąki kokosowej 20 g białka w ulubionym smaku - najlepiej czekoladowe, karmelowe, kawowe 10 g kakao 15 g Dziko słodkiego sosu łyżka cynamonu czubata łyżeczka przyprawy do piernika pół łyżeczki proszku do pieczenia Jak wykonać: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na [...]
Czego potrzebujemy: 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min 74% 20 g masła 15 g oleju kokosowego 1 jajko 50 g ksylitolu 30 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Jak wykonać: 75 g czekolady, masło oraz olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Studzimy. [...]
[...] napojów, ale stosunkowo niedawno wyszła także naprzeciw wegetarianom i weganom, wypuszczając na rynek wersję wegańską. Bazą napoju jest owies, a o smaku decydują aromaty lub kakao. Zdecydowanym plusem jest zawartość witamin z grupy B, natomiast na tym zalety się kończą. Napój ma dużą zawartość cukrów prostych i bardzo mało białka. Ma też sporo [...]
[...] się pod kreską jak silny stymulant. Kofeina występuje w napojach (kawa, herbata, napoje bezalkoholowe np. typu cola oraz „energy drinki”), w produktach zawierających kakao lub czekoladę, w niektórych lekach oraz w suplementach diety („spalaczach tłuszczu”, środkach przedtreningowych). Czy kofeina ma wpływ na stężenie adrenaliny? Badanie [...]
Czego potrzebujemy: Spód: 200 g mąki owsianej 25 g kakao 30 g ksylitolu szczypta soli 90 g oleju kokosowego rafinowanego 1 jajko Masa: 250 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 40 g pudru z ksylitolu Jak wykonać: Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy na około 15 minut do lodówki. Po tym czasie ciastem wyklejamy formę do tarty - [...]
[...] ciastem. Do każdej foremki dodajemy po 5 g Choco kremu i uzupełniamy foremki ciastem. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu można udekorować babeczki roztopioną gorzką czekoladą i ziarnami kakao. Wartości odżywcze: Z tych składników otrzymujemy 5 babeczek. Każda to 166 kcal. Białko 4,4 g, Tłuszcz 7,2 g, Węglowodany 21 g. Smacznego!
Składniki: 50g płatków owsianych 1 jajko 3 białka jaj 170g truskawek (połowa do ciasta, druga połowa do ozdoby na wierzch) jedna mała morela (na wierzch) cynamon 5g kakao 20g masła orzechowego dowolny słodzik Sposób przygotowania: Wszystkie składniki blendujemy. Smażymy pod przykryciem na najmniejszym ogniu, do momentu kiedy omlet nie będzie już w [...]
[...] ziarna ekspandowanego - ja użyłam gryki. może być też pokruszony wafel ryżowy 20 g daktyli lub moreli lub rodzynek 15 g pestek słonecznika 20 g gorzkiej czekolady - min 74% kakao Jak przygotować: Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej zwartej masy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i z masy [...]
[...] wegańskim. Uzyskamy wówczas przepyszny deser kojarzący się konsystencją z serkiem homogenizowanym z czasów dzieciństwa. Skład Zmielone odtłuszczone orzeszki ziemne prażone, kakao o obniżonej wartości tłuszczu (6%), sól, aromat, substancja słodząca: sukraloza. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 476 kcal Tłuszcz: 14 g (w tym kwasy [...]
Czego potrzebujemy: Spód: 150 g płatków owsianych 100 g daktyli + 50 g wrzątku 20 g płynnego oleju kokosowego 8 g kakao Masa serowa: 400 g serka wiejskiego lekkiego 30 g izolatu lub białka o smaku waniliowym 15 g żelatyny + 150 ml wrzątku 25 g erytrytolu owoce - u mnie 100 g jeżyn i jedna figa Jak wykonać: Daktyle zalewamy wrzątkiem na około 15 [...]
Choroba Parkinsona i inne parkinsonizmy należą do najczęstszych po chorobie Alzheimera chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego. Choroba Parkinsona charakteryzuje np. spowolnieniem ruchów, drżeniem, zaburzeniami postawy, sztywnością mięśni. Podsumowanie i wnioski Wyniki badania wskazują, że większe spożycie kawy i/lub kofeiny z innych źródeł [...]