Czego potrzebujemy:
Spód:
- 200 g mąki owsianej
- 25 g kakao
- 30 g ksylitolu
- szczypta soli
- 90 g oleju kokosowego rafinowanego
- 1 jajko
Masa:
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 40 g pudru z ksylitolu
Jak wykonać:
Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy na około 15 minut do lodówki.
Po tym czasie ciastem wyklejamy formę do tarty - średnica około 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno - pod koniec ubijania dodajemy puder z ksylitolu. Następnie dodajemy serek mascarpone i ubijamy jeszcze około 3 minut. Masę wykładamy na wystudzone ciasto i dekorujemy. Trzymamy oczywiście w lodówce.
Gotowe!
Wartości odżywcze:
Cała tarta to 3500 kcal !!!
Białko 57 g, Tłuszcz 280 g, Węglowodany 240 g.
Sylwia Ratajczak - widzę, że podałaś przepis z wykorzystaniem serka typu Mascarpone z Lidla.
Dobrze by było abyś podała też przepis na jakieś wypieki z użyciem twarożka typu włoskiego (ricotta) z Lidla - z tej samej firmy co ten Mascarpone.
Ricotta z firmy Lovilio dostępny w Lidlu jest na surowo (bez żadnych dodatków) moim zdaniem nawet smaczniejszy niż Mascarpone, więc myślę, że i ciasto z ricottą byłoby wspaniałe.