SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wpływ konsumpcji kakao na mediatory chorób układu krwionośnego

temat działu:

Odżywki i suplementy

Ilość wyświetleń tematu: 5490

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10958 Napisanych postów 50307 Wiek 28 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57816
Flavonoid-rich cocoa consumption affects multiple cardiovascular risk factors in a meta-analysis of short-term studies.
J Nutr. 2011 Nov;141(11):1982-8. Epub 2011 Sep 28.

Mark G. Shrime, Scott R. Bauer, Anna C. McDonald, Nubaha H. Chowdhury, Cordelia E. M. Coltart, and Eric L. Ding

Coraz więcej I bardziej dokładnych badań donoszą naukowcy dotyczących związków o działaniu antyutleniającym a głównymi związkami są związki wtórne, fenolowe. W 2011 roku przeprowadzono bardzo szczegółową, rygorystyczną metaanalizę badań z udziałem kakao, czy produktów z niego pochodzących jako nośniki owych związków. Kakao jest to inaczej kuch kakaowy pozyskiwany z owoców kakaowców. Produkt jest poza tym bogatym źródłem Mg, Se, Zn oraz związków biologicznie czynnych.

Materiał i metody
Dobór badań do metaanalizy
Kilku badaczy przeprowadzili metaanalizę badań randomizowanych badających wpływ FRC (flavonoid-rich coca) na markery układ krwionośnego. Przeszukano takie bazy danych jak Medline, Embase, The Czochrane Controlled Clinical Trias Register, clinicaltrials.gov. Wyniki wyszukiwań zawierające wyszukiwane Tagi były zbierane bez względu na wynik badania. Kolejne badania były wyłapywane z referencji znajdującej się w badaniach wcześniej odnalezionych. Ocena badania była przeprowadzana przez przegląd tytułu oraz skrótu opisu badania przez dwie niezależne osoby. Jeżeli to nie było wystarczające, całość publikacji była przeglądana w tym celu. Wszystkie badania kolejno były przeglądane przez co najmniej dwóch z czterech badaczy niezależnie. Różnice zdań były omawiane w grupie.

Selekcja badań
Artykuły nie zostały przyjęte do badania jeżeli:
„Presented no evidence of randomization; did not use cocoa as an intervention; were nonhuman studies; randomized to multifactorial interventions from which the cocoa intervention could not be extracted; followed patients for fewer than 2 wk; did not measure flavonoid levels, report relevant outcomes, or include a control arm; or were review articles. Assessment of quality included allocation concealment (adequate, inadequate, or unclear), participant masking, researcher masking, outcome assessor masking,
and reported industry funding.”

Wyselekcjonowanie badań najbardziej wartościowych postawiono za priorytet. Dwóch autorów publikacji dostępne badania w celu wyboru badań spełniających postawione wcześniej wymogi. Wyselekcjonowane badania kolejno były przeglądane przez wszystkich badaczy niezależnie. Kolejno, wszystkie badania zostały przejrzane przez jedno z autorów, w celu uwiarygodnienia jednolitości.

By podnieść jakość selekcji, zwrócono uwagę na autora/rów publikacji, datę publikacji, schemat badania, charakterystykę grup ludzi badanych, typ kontroli, wielkość prób, dawkę flawonoidów podawaną, średni wiek pacjentów, całkowitą dawkę flawonoidów, flawonoli, flawon-3-olu, całkowitą dawkę katechin/epikatechnik, „energy load” w każdej grupie, zawartość cukru i tłuszczu w każdej grupie badanej, występowanie mleka, droga podania i czas trwania podawania.

Zbieranie danych
Metaanaliza została przygotowana w programie STATA v.11 (StataCorp). Wyniki badań zaprezentowano głównie jak odchylenie standardowe. Dociekliwi w pełnej wersji pracy dowiedzą się więcej.

Wyniki metaanalizy

Zebrano 346 dokumentów, 279 zostało wykluczonych bazując na tytule bądź streszczeniu. Przeczytano całe badania 67 pozostałych prac. 47 z tego nie doszło do przeglądu końcowego z powodu przynajmniej jednego kryterium wykluczającego. Na zakończenie badania, sięgnięto do literatury naukowej, co dało dodatkowe 53 badania. Pełny tekst 6 z nich został włączony do przeglądu, cztery dodatkowe do analizy końcowej. Ostatecznie 24 badania włączono do analizy końcowej, gdzie liczba badanych wyniosła 1106.

Dwadzieścia badań zbadało wpływ FRC (flavonoid rich coca) na ciśnienie krwi lub puls, 20 na profil lipidowy bądź wskaźnik BMI. Dziesięć badało wskaźniki oporności insulinowej bądź syndromu metabolicznego, 8 badań mierzyło poziom mediatorów stanu zapalnego, 8 stwierdziło wpływ na wazodylatację indukowaną przepływem (FMD – flow mediated vascular dilation).

Jako źródła badanych substancji, grupa kontrolna dostawała białą czekoladę w 7 badaniach, czekoladę z niską zaw. flawonoidów w 12 badaniach, 5 korzystało z różnych źródeł. W 12 badaniach były to przekąski, w 8 napoje, w 3 napoje i przekąski, w jednym były to tabletki.

W 9 badaniach pacjentami byli ludzie zdrowi, w 8 pacjenci mieli nadciśnienie bądź zakrzepicę żył wieńcowych, w 4 badano cukrzyków, w kolejnych 4 mieli oni nadwagę bądź hiperlipidemię.

Tylko w jednym badaniu autor został zatrudniony przez kompanię czekoladową. W innym badaniu przemysł kakaowy został włączony w niektóre dane.

Ciśnienie krwi i puls
Dwadzieścia badań zawierało z duża różnorodnością zawierało wyniki na temat ciśnienia skurczowego krwi. Konsumpcja FRC przez >2 tygodnie zmniejszyło SBP (systolic blood pressure) o 1,63 mm Hg. Brak wpływu na rozkurczowe ciśnienie krwi i puls.

Oporność insulinowa i syndrom metaboliczny
Pięć badań badało współczynnik HOMA-IR bez znaczącej różnorodności w wynikach. Wartość HOMA-IR spadła o 0,94 punkta. Wartość ISI (insulin sensitivity index) była sprawdzana w 3 badaniach również bez znacznej różnorodności. Spożywanie FRC zwiększało ISI o 4,95 punkta. Wartość QUICKI (quantitative insulin sensitivity index) oraz glukoza w trakcie postu nie zmieniła się wraz z konsumpcją FRC. Brak było odpowiedniej ilości danych by zanalizować wpływ FRC na poziom insuliny.

FMD i procesy zapalne.
Dziewięć badań badało wpływ FRC na FMD z znaczną różnorodnością w wynikach. FRC zwiększa FMD o 1,53%. Poziom reaktywnego białka C nie zmienił się. Niewystarczało badań by zdefiniować wpływ FRC ma poziom isoprostanów.

Profil lipidowy i BMI
Dziewiętnaście badań badało wpływ FRC na profil lipidowy. Różnorodność była znaczna we wszystkich z nich. Konsumpcja FRC zwiększa cholesterol frakcji HDL o 0,0463 mmol/L i obniżą frakcję LDL o 0,077 mmol/L, podczas gdy cholesterol całkowity i poziom triglicerydów nie zmienia się. Nie zauważono powiązania między BMI a konsumpcją FRC (11 badań zajmujących się tym).

Dawka a wyniki
Brak znaczących powiązań między dawką całkowitą polifenoli a jakimikolwiek wynikami. Jednakże związek kwadratowy widoczny był przy dawce polifenoli a FMD, FMD zwiększało się gdy dawka sięgała 500 mg a obniżało się gdy wartość ta została przekroczona. Badano powiązanie między dawką epikatechin, katechin i procyjanidyn na wyniki, bez wyniki pozytywnego.

Zmiany w profilu lipidowym były zależne od wieku badanych (cholesterol frakcji LDL spadał u pacjentów pon. 50 wieku życia), długości trwania badania. Obniżenie cholesterolu frakcji LDL i całkowitego cholesterolu zaobserwowano w 4 badaniach trwających mniej niż 4 tygodnie, podczas gdy frakcja HDL wzrastała w badaniach o dłuższym okresie prowadzenia.

Poziom lipidów był zależny od poziomu konsumowanego tłuszczu: cholesterol LDL i cholesterol całkowity zmniejszały u pacjentów przyjmujących przynajmniej 6g tłuszczu przy dawkowaniu, podczas gdy HDL wzrastał wyłącznie w badaniach z mniejszą ilością tłuszczu. Ilość tłuszczu nie miała wpływu na poziom triglicerydów.

Jak widać FRC wpływa na organizm znacznie na układ krwionośny. SBP, cholesterol LDL, oporność insulinowa zmniejszały się przy krótkotrwającej konsumpcji FRC. HDL, FMD łącznię zwiększały się. BMI, cholesterol całkowity, triglicerydy, glukoza na czczo, poziom reaktywnego białka C nie zmieniły się.


Chciałem bardziej skrótowo opisać tę metaanalizę a doszło do tego że znaczną część publikacji po prostu przetłumaczyłem. Ciekawie przeprowadzona metaanaliza, autorzy postarali się dość mocno o to by wyeliminować wszelkie możliwe błędy, by wyniki były jak najbardziej wiarygodne.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 2903 Napisanych postów 51270 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 345860
sam jestes kakaa kakao tak jak liceum się nie odmienia.

TRENER PERSONALNY/DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: koniu151.sfd@gmail.com

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10958 Napisanych postów 50307 Wiek 28 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57816
To zmień ten tytuł
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 2934 Wiek 27 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 25646
ciekawe, czyli opłaca się jeść kakao. Polecam z płatkami owsianymi, mlekiem, cynamonem, jabłkiem i serem białym/wiejskim na śniadanie - mistrzostwo :)

Zmieniony przez - Skodzio w dniu 2012-01-14 11:49:24
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 2580 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 31633
Dzięki za ten artykuł. Daję Sog'a, ponieważ sam w ostatnim czasie zastanawiałem się, jaki ma wpływ na zdrowie kakao. Pijam je czasami rano do śniadania lub późnym wieczorem do kolacji lub po kolacji. Miałem obawy czy zwiększa ono tycie lub źle działa na profil lipidowy. Tym artykułem rozwiałeś moje wątpliwości. Jeszcze raz wielkie dzięki.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 67 Napisanych postów 3951 Wiek 39 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 62148
spoko koko always+


Ja pijam kakao (gorzkie;) w ilości od 1łyżeczki kopki do i 5kopek dziennie od ok yyyy niewiemXD z 2lata będzie ,pozatym czekoladę gorzką wtrębalam ajj

wyniki z wczoraj
Chol. całkowity 147mg/dl
HDL 41mg/dl XD
LDL 91mg/dl
TGL 74mg/dl

....atk z grubsza ,pomijam 123456innych czynników i to ,że badania były robione po ok 3/4h od śniadanka z 3jajeczekXD....
whatever.....

wczorajdziś*(LOUD)*jutropojutrze

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Cykl na kreatynie MMA

Następny temat

Wzdęcia po gainerze

nutloveb