Twaróg to bardzo popularne źródło białka, które w powszechnej opinii jest bardzo lubiane przez osoby aktywne. Wzięło się to zapewne z tego, że twaróg uchodzi za źródło dość taniego, pełnowartościowego białka o niskiej zawartości tłuszczu a co za tym idzie niskiej kaloryczności. Na temat twarogu krąży wiele mitów. Twaróg zawiera wiele wartości [...]
Witam, czy za duża ilość białka w diecie na masę, może przyczyniać się do chudnięcia? Od dłuższego czasu próbuję już nabrać masy (80kg), a waga stoi w miejscu przy dziennej dawce 4500kcal. Zakładając, że potrzebuję 2g na 1kg masy ciała, powinienem jeść około 160gram białka dziennie, a łącznie zjadam koło 270. Zmieniony przez - peterman69 w dniu [...]
Wszystkie wymienione przez Ciebie produkty bazują na białku pozyskiwanym z mleka. Białko serwatkowe jest niezwykle łatwo przyswajalne, smaczne i bardzo wartościowe. Białka serwatkowe wpływają także pozytywnie na odporność organizmu. Najcześciej spotykanymi białkami serwatkowymi są: izolat białka serwatkowego (WPI) - charakteryzuje się on wysokim [...]
Białko wieloskładnikowe, czyli złożone z kilku różnych frakcji jest dla wszystkich, tych samych osób, które spożywają zwyczajne koncentraty czy izolaty białka serwatkowego. Z reguły białka takie jak SFD 6 Protein Complex - https://www.sfd.pl/sklep/SFD_NUTRITION_6_Protein_Complex-opis29225.html, czyli odżywka białkowa złożona z 6 frakcji białka: [...]
Dziękuje Patt ale coś mi tu nie gra,jeśli "jajo kurze cale" zawiera 12,5 gr.bialka to jak to możliwe że samo żóltko tego samego jaja ma o ok.4 gr.wiecej bialka???? Jajo kurze cale - 12,5g bialka 10,7g tluszczu 1g weglowodanow 151 kcal Żóltko jaja kurzego - 16,3g bialka 31,9g tluszczu 0,7 g weglowodanow 354 kcal Bialko jaja kurzego - [...]
Rola białka w organizmie Białko jest podstawowym budulcem wszystkich narządów w naszym organizmie. Odpowiedzialne jest za prawidłowe funkcjonowanie organizmu – odpowiedni wzrost, rozwój i regenerację. Składa się z aminokwasów a te z kolei biorą udział w produkcji ważnych dla zdrowia substancji takich jak hormony, płyny ustrojowe, enzymy i [...]
Witam, przez ostatnie 2 m-ce byłem na następującej diecie: podaż kalorii ok. 2800 kcal/ dzień, ilość B/T/W ok. 211/94/282g i wynikała ona z założenia iż 40% energi ma pochodzić z węglowodanów, 30% z białka i 30% z tłuszczy (dieta pseudo zone). Efektem diety był spadek masy ciała z 83 na 80kg (głównie tkanka tłuszczowa, ponieważ obwody mięśni lekko [...]
//Białka// Glownym zrodlem bialek sa takie produkty, jak: mieso,ryby,jaja,mleko i nasiona roslin straczkowych. Bialka stanowia material budulcowy potrzebny wszystkim organizmom do wzrostu i regeneracji zuzytych badz uszkodzonych tkanek; tylko w szczegolnych warunkach (w razie braku innych zrodel - weglowodanow lub tluszczow) sa zuzywane jako [...]
1. Czym są aminokwasy 2. Podział aminokwasów na endogenne i egzogenne 3. Zawartość białka w produktach spożywczych 4. Aminokwasy w suplementacji 5. Wybrane aminokwasy i ich właściwości Aminokwasy to cząsteczki, z których zbudowane jest białko. Każdy z nich zbudowany jest ze szkieletu węglowego, do którego przyłączona jest grupa aminowa kwasowa, [...]
/SFD/2016/9/6/d2a83f38b9a4401b8c6e8648ae62a1c7.jpg To, jak duży posiłek i z czego złożony zjemy przed treningiem zależy od co najmniej kilku czynników. Między innymi znaczenie będzie miała pora treningu, rodzaj treningu i czas jego trwania, nasz indywidualny ogólny bilans kaloryczny, jak również nasze preferencje i zdolności trawienne. Najlepszym [...]
Mam jeszcze pytanie odnośnie ilości białka w 1 jajku. Czy to zależy od wielkości ( wydaje mi się że tak ) powszechnie podaje się że 1 jajko zawiera 6,5 - 7g białka. Jeśli ja kupuje jajka które ważą 100g - jedno, to ile ono ma białka? >>>>prawdopodobnie maja ok 12-13g bialka I jeszcze jedno pytanko. Czy Egg Protein to biało z białka [...]
Osoby początkujące widząc poczynania bardziej zaawansowanych osób, widzą, że pierwsze co należy zmienić w swojej diecie, to zwiększona ilość białka. To właśnie białko jest podstawowym budulcem naszych mięśni. Dlatego też, jeżeli chcemy je budować, warto zwiększyć ilość do zalecanych 2 g/kg masy ciała. Z kolei, gdy celem jest redukcja tkanki [...]
Odpowiednia ilość wody (min. 1 litr/1000kcal), zielone warzywa, ACE z warzyw i owoców lub w formie suplementnu, błonnik (np. z produktów zbożowych), przyprawy wspomagające trawienie (majeranek, kmin, kurkuma, etc.), herbaty ziołowe. Jem 3200 kcal dziennie (+-), pijam do 5 l wody Czyli tu nie ma źle. Błonnika też sporo mam w diecie, warzyw staram [...]
Owoce stanowią istotną część pożywienia ludzi. Dostarczają istotnych ilości witamin, soli mineralnych i błonnika. Zawierają również antyoksydanty i flawanoidy. Świeże owoce powinny pojawiać się w jadłospisie każdego dnia. Większość owoców zaliczyć należy do produktów niskokalorycznych. Są przy tym słodkie. Dzięki czemu stanowią idealną [...]
z książki Tombaka : MLECZNY „NAŁÓG" Żaden ssak na świecie (oprócz człowieka), będąc dorosłym już osobnikiem nie spożywa mleka. Tak urządziła to natura. Jeśli chodzi o koty, to my ludzie, nauczyliśmy je pić mleko. Koty, które go nie piją żyją dwa razy dłużej (co zostało udowodnione przez naukę). Obecnie mleko zostało zastąpione [...]
Wlasnie wcinam batona z 3ciej produkcji,oto moje spostrzezenia: -w pierwszej wersji dalem za duzo wody i bialka-wyszly bardzo klejace i zaraz po wyjeciu z zamrazarki byly klejace na wierzchu a ciagle twarde w srodku.. -w drugiej wersji wyszly idealne,pominalem siemie lniane,zmiejszylem ilosc bialka do 8 miarek na 500ml platkow owsianych,3 lyzki [...]
Odżywkę białkową stosujesz według braków w swoim pożywieniu. Na początek warto więc wyliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie, np. za pomocą tego wzoru: https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne__jak_je_wyliczy%C4%87-t276436.html Następnie ustalić odpowiedni podział makroskładników (białka, tłuszcze, węglowodany), który będzie różny w zależności [...]
Odżywka białkowa to jeden z najpopularniejszych suplementów wszechczasów wśród osób trenujących zarówno na siłowni jak i inne rodzaje sportów. Wyróżniamy odżywki białkowe takie jak izolaty, hydroizolaty, kompleksy, odżywki kazeinowe czy też odżywki węglowodanowo-białkowe tzw. gainery. Jednak nie wiele osób dokońca wie do czego służą odżywki [...]
co do stosowania specjalnych bialek aby zatrzymac nocny katabolizm to zdania widze sa rowniez podzielone, jeden sie bedzie tym przejmowal i caly czas dbal o zjedzenie odpwiedniego bialka na noc a drugi ma to w pompie. kwestia podejscia w tym wypadku ale w tym co napisalem nie ma raczej bledu. akurat nie powiedzialem ze autor musi brac, poprostu [...]
Gdzieś widziałem zestawy najlepiej uzupełniających się (pod względem białka) prodkuktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego i tak np Fasolka + Mięso dostarcza dla organizmu więcej białka niż oba produkty zjedzone w innych zestawach pomimo że nominalne ilości białka (wg tabeli) dla poszczgólnych zestawów są identyczne). Takich zestawów było [...]