Szacuny
6
Napisanych postów
1793
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
11645
ricardo17 - Zależnie od tego jaki plan obrałeś, jaka intensywność, jaki trening innych partii itd. Jak trenowałeś SPLITem przez pół roku FBW może być ciekawą odmianą. Co jest twoim celem?
Szacuny
6
Napisanych postów
937
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
17411
No cóż, mam pewne pytanie. Otóż byłem u lekarza w związku w paroma bólami, które mnie dotknęły no i dowiedziałem się, że nie powinienem na siłowni obciążać mocno nóg, ze względu na bolące kolana i układ ułożenie tętnic i żył, na które pojawia się nacisk na przykład podczas wykroków, martwych ciągów, przysiadów, zarzutów, rwania co owocuje bólami w wielu niezbyt przyjemnych miejscach.
Tak więc się teraz zastanawiam, czy treningi z ukierunkowaniem na masę mają sens? Czy ćwiczenie nóg tylko częściowo jako elementu pomocniczego używanego w innych ćwiczeniach (push-press, stricte siłowe wiosła sztangą/półsztangą/sztangielką), a ćwiczenie reszty ciała zwyczajnie, stricte na masę nie będzie bezcelowe/nie zaowocuje wyjątkowymi ułomnościami w sprawności/wyglądzie?
Nie celuję w olbrzymie rozmiary ponad sto kilo, czy coś (co przy moim wzroście 170 cm byłoby czymś naprawdę wielkim), myślę, że porządne 80 mnie zadowoli, ale czasu do tego jeszcze sporo (71 ważę, w pasie niezbyt wiele)
Pragnąłbym rozwinąć dobrze wyglądające umięśnienie, silne ręce, plecy, wytrzymały łańcuch mięśni strukturalnych. No i lubię ćwiczyć, jakby nie patrzeć.
Czy bez tych nieszczęsnych nóg ma to sens?
Aktualnie ćwiczę splitem rozłożonym na cztery dni, podział następujący:
Szacuny
0
Napisanych postów
7
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
67
Po miesięcznym przygotowaniu w domu zaczynam chodzić na siłownie full osprzęt.
Dni treningowe to:
Wtorek w domu
Środa na siłowni
Sobota na siłce
Niedziela w domu
Będę ćwiczyć mixem FBW i splita. A: Plecy-nogi-biceps B:Klatka-naramienne-triceps-przedramiona.
W domu trening trochę mniej intensywny. I teraz pytanie skoro ćwiczę dwa dni pod rząd lepiej ćwiczyć układ jeden dzień A i drugi dzień B czy B-A.
Szacuny
0
Napisanych postów
11
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
41
Mam pytanie zakupiłem sobie KREATYNA OLIMP MEGA CAPS 400 producent zaleca
4 kapsułki dziennie po treningu lub o podobnej porze w dni nietreningowe. ja biorę
4 kapsułki 30min przed śniadaniem i bezpośrednio 4 kapsułki po treningu. mogoł być jakieś skutki uboczne?.
z góry dzięki
Szacuny
6
Napisanych postów
1793
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
11645
Testudos- zawsze warto spróbować, ale efekt nie będzie ten sam co przy treningu nóg.
delonghi - nie ma sensu mieszać, bo albo jedno przetrenujesz albo za słabo dostanie. Wybierz trening FBW na siłowni 3 razy tygodniowo, z naciskiem na złożone ćwiczenia.
szoszon12 - Chodzi zapewne o Creatine Mega Caps 1250? Nie należy trzymać się sztywno zaleceń producenta, tylko dostosować je pod własną wagę. Od stosowania 10g (8 * 1250mg) kreatyny dziennie nie powinno być żadnych problemów. Jednak, jeśli ważysz mało mniejsza ilość może działać całkiem podobnie. Jeśli twój staż treningowy jest krótszy od około 10 miesięcy według mnie powinieneś zaczekać z suplementacją kreatyną.
Szacuny
11
Napisanych postów
2407
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
37030
Witam! W planie silowym Marka Ripetoe progresja o 2,5% uskuteczniana jest co tydzien az do momentu, gdy nie jest mozliwe techniczne wykonanie danej liczby powtorzen. Tutaj pytania:
1. czy dodaje sie te 2,5% tylko do serii wlasciwych czy rowniez do rozgrzewkowych, ktorych jest kilka?
2. jezeli wioslo, mc czy wyciskanie zolnierskie robie tylko 1x w tygodniu to po pierwszych siedmiu dniach rowniez mam w nich zwiekszac obciazenie?
2. W pomieszczeniu gdzie robię domową siłownię jest trochę nisko tzn. jak wyciągnę maksymalnie ręce w górę to dotykam palcami sufitu, czy to nie za nisko na drążek?