Witam, chciałbym prosić o rady w sprawie treningu. Mam 17 lat, ważę 66kg, mam lekko ponad 170cm wzrostu. Ćwiczę od 2 lat, ale to raczej
ćwiczenia ogólnorozwojowe (w tym ćwiczenia hantlami), oraz wzmacniające kręgosłup (mam skoliozę i wykonuje to, czego uczono mnie na rehabilitacji), oraz mięśnie brzucha. Trochę siły już nabrałem (daję radę podciągnąć się 10 razy na drążku, nie wiem czy to sensowny wyznacznik, ale nie wiem jaki inny mógłbym podać), więc powinienem być w stanie wykonać jakieś bardziej wymagające ćwiczenia.
Chciałbym ćwiczyć klatkę piersiową, niestety nie mam jak chodzić na siłownię i chciałbym ćwiczyć w domu. Przeczytałem wiele tematów i doszedłem do wniosku, że przydałaby mi się sztanga i ławeczka prosta (żeby osiągnąć coś więcej). I tu nasuwają się pytania:
1) Znacie jakiś godny polecenia sprzęt do ćwiczeń, który nie kosztuje kokosów? Chciałbym, żeby ławka była składana, gdyż nie mam za bardzo gdzie trzymać na co dzień rozłożonej. Nie wiem też jakiej wagi sztangę powinienem wybrać.
2) Czy do wyciskania sztangi bezwzględnie potrzebne są stojaki?
Z góry dzięki za odpowiedzi i przepraszam, że tak się rozpisałem.