Dbanie o stawy kojarzone jest przede wszystkim z prawidłowo prowadzoną rozgrzewką, stosowaniem optymalnej techniki treningowej, rozciąganiem i mobilizacjami mięśni i stawów. Jest to bardzo ważne i jak najbardziej powinniśmy stosować tego typu zabiegi. Są też inne elementy, mniej oczywiste, które mogą wpływać na kondycję naszych stawów, a nie [...]
Probiotykami, jak pewnie większość z nas wie, nazywane są żywe kultury pożytecznych drobnoustrojów, które spożywane wraz z pokarmem kolonizują nasz przewód pokarmowy, kształtując fizjologicznie korzystny ekosystem mikroflory jelitowej, nazywanej wymiennie mikrobiomem lub mikrobiotą. Na przestrzeni ostatnich dwóch dekad naukowcy poświęcili [...]
Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie. Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]
Młody amerykański kulturysta Nick Walker szybko stał się jednym z czołowych pretendentów do tytułu Men's Open. Jego kariera rozwinęła się w błyskawicznym tempie i zyskał on spore grono fanów. Wyróżnia się spośród innych zawodników dużą masą mięśniową i ogólnie rozmiarem- jest po prostu wielki. Oczywiście nie zawsze tak było. Jego aktualna sylwetka [...]
Udając się na urlop czy wychodząc gdzieś ze znajomymi lub rodziną często znajdujemy się w trudnej sytuacji, którą jest jedzenie na mieście. Dbając o naszą sylwetkę i zdrowie, to normalne, że staramy się unikać tłustych, obfitujących w cukry czy chemię, kalorycznych, bezwartościowych posiłków. Niestety w dzisiejszych czasach większość restauracji [...]
Omawiając we wcześniejszej części artykułu kwestie dotyczące wiecznej masy, czas zająć się zagadnieniem przeciwnym, czyli źle zaplanowaną redukcją, która czasem sprawia wrażenie, że nie ma końca. Osoby początkujące dość często zaczynają przygodę z treningiem siłowym właśnie poprzez działania zmierzające do redukcji masy ciała. Po osiągnięciu [...]
Metabolizm – utożsamiany ze spoczynkową przemianą materii – nie jest stały przez całą długość życia. Wraz z wiekiem tempo metabolizmu zwalnia, co zwykle oznacza kilka dodatkowych kilogramów, większy obwód pasa, zmianę budowy ciała. Szacuje się, że u mężczyzn między 30 a 70 rokiem życia masa mięśniowa spada o połowę, a ilość tkanki tłuszczowej [...]
Czego potrzebujemy: Spód: 60 g daktyli 30 g zmielonych płatków owsianych 25 g mąki kokosowej 5 g kakao Masa: 200 g kaszy jaglanej 500 ml wody 50 g stałej części mleczka kokosowego 35 g masła orzechowego 30 g odżywki o smaku biała czekolada lub karmel 30 g erytrytolu Polewa: 40 g masła orzechowego 10 g oleju kokosowego szczypta soli Jak wykonać: [...]
Kreatyna jest „tylko” suplementem diety, jednak pod wieloma aspektami przypomina raczej lek, a nie produkt dostępny bez recepty. Do dzisiaj niektórzy opowiadają, że kreatyna jest „niebezpieczna dla nerek”. Tymczasem w dobrze kontrolowanych warunkach klinicznych, podawanie kreatyny nie tylko nie pogarszało, ale wręcz polepszało funkcjonowanie [...]
Wbrew starszym opracowaniom i danym pochodzącym z lat 70. i 80. XX wieku obecnie wiemy, iż nie ma żeńskich i męskich hormonów. Testosteron odgrywa dużą rolę u kobiet, a estradiol ma ogromne znaczenie, chociażby dla hipertrofii, ilości tkanki tłuszczowej, zdrowia układu sercowo-naczyniowego i regulacji libido u mężczyzn. U mężczyzn niski poziom [...]
Dane z National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) z badania przeprowadzonego w USA latach 2003-2004 wskazują, że wśród dorosłych w wieku 20-39 lat 28,5% jest otyłych. W grupie wiekowej 40-59 lat problem otyłości dotyka ~37% osób, a w grupie powyżej 60 lat 31%. Otyłość zdefiniowano jako BMI wynoszące co najmniej 30. W kolejnych [...]
Ogromne ramiona stanowią cel treningowy każdej osoby rozpoczynającej przygodę ze sportami sylwetkowymi. Wszystko za sprawą tego, że dumnie można zaprezentować je w koszulce na co dzień, co stanowi priorytet dla ich rozwoju. Jednak wiele osób trenujących posiada mniej lub bardziej rozbudowane bicepsy i tricepsy, co w kontekście całej sylwetki nie [...]
Zaburzenia odżywiania to temat, który wbrew pozorom dotyczy bardzo dużej części społeczeństwa. Nie każdy przypadek kwalifikuje się od razu jako poważny problem, wymagający terapii, ale każdy prędzej czy później może się do takiego rozwinąć. Istnieje kilka rodzajów zaburzeń, a do najpowszechniejszych należą anoreksja, bulimia, kompulsywne jedzenie [...]
[...] w postaci tłuszczu. Ciekawe, co by powiedział na wyniki tego eksperymentu. Oporność insulinowa wzrosła znacznie silniej po diecie złożonej ze smalcu niż z oleju sojowego. Masa tkanki tłuszczowej wzrosła podobnie, niezależnie czy podawano smalec, czy olej sojowy. Komentarz: wiele razy pisałem, że nadmiar nawet najzdrowszego tłuszczu, może być [...]
Laurence Shahlaei lepiej znany jako Big Loz to zawodnik Strongman mogący pochwalić się niesamowitą siłą. Jego waga w czasie startów wynosiła ponad 170 kg, ale nie czuł się komfortowo w swoim ciele. Jakiś czas temu postanowił przejść na sportową emeryturę i podjął decyzję, że pora zrzucić zbędny balast. Udało mu się schudnąć prawie 50 [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy B12, gdyż wprawdzie ten mikroskładnik pokarmowy znajdowany był w niektórych pokarmach roślinnych, to jednak jego źródłem pokarmowym mogą być w praktyce tylko produkty pochodzenia zwierzęcego. Na co musi [...]
Podciąganie na drążku stanowi stały element treningu mięśni grzbietu osób, które podchodzą do zagadnienia ich rozbudowy w sposób poważny. Osoby doświadczone wiedzą, że ruch wykonywany podczas podciągnięcia doskonale sprawdza się jako element rozwoju szerokości pleców. Jednak ze względu na to, że obciążenie użyte w ćwiczeniu bazuje na naszej masie [...]
Klasyczna zielona herbata może mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Maki i wsp. podali, że u osób dorosłych z nadwagą odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej całkowitej i podskórnej po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty. Oczywiście, badani dodatkowo trenowali (180 min/tydzień). Ekstrakt zawierał 625 mg katechin (rodzaj [...]
Akrylamid (niektórzy stosują pisownię akryloamid) został odkryty w 2002 r. w Szwecji. Powstaje on m.in. w czasie obróbki termicznej. Narażenie na akrylamid można ocenić poprzez addukty hemoglobiny. Krwinki czerwone mają okres życia szacowany na 120 dni, dlatego glikowana hemoglobina jest użytecznym testem pokazującym długookresową glikemię w [...]
Odnotowano silny związek między otyłością a niskim stężeniem witamin w osoczu. Jednakże przyczynowość tego związku wciąż nie została ustalona. Naukowcy postanowili to sprawdzić, a my prezentujemy związane z tym badanie. Wyniki eksperymentu Pod koniec eksperymentu całkowita masa ciała była o 6% wyższa u zwierząt MRD, czyli tych, u których [...]