Klasyczna zielona herbata może mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Maki i wsp. podali, że u osób dorosłych z nadwagą odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej całkowitej i podskórnej po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty. Oczywiście, badani dodatkowo trenowali (180 min/tydzień). Ekstrakt zawierał 625 mg katechin (rodzaj polifenoli) oraz 39 mg kofeiny.
Źródła substancji aktywnych:
- liście zielonej herbaty (1 g w 100 mL gorącej wody) zawierają od 42-201 mg katechin i od 25 do 43 mg kofeiny,
- herbata Lipton (torebka na 100 mL gorącej wody) dostarcza 195-205 mg katechin i od 32 do 33 mg kofeiny,
- zielona herbata bez kofeiny (torebka na 100 mL gorącej wody) dostarcza 72–73 mg katechin i mniej, niż 1 mg kofeiny,
- suplement – ekstrakt zielonej herbaty dostarcza 200–210 mg katechin i 5-6 mg kofeiny.
Podsumowanie
Rick Hursel i wsp. przeprowadzili metaanalizę badań. Katechiny znacząco zmniejszyły masę ciała i istotnie utrzymały masę ciała po okresie redukcji wagi (zmiana wynosiła 1,31 kg). Okazało się, że wysokie, nawykowe przyjmowanie kofeiny > 300 mg na dzień (np. picie kawy) nie miało dużego znaczenia. Podobnie, jak pochodzenie etniczne badanych. Tylko, gdy rozpatrywano łącznie pochodzenie i regularne używanie kofeiny, wspomniane czynniki nabierały znaczenia. Dlatego po regularnym stosowaniu dużych dawek kofeiny, należy odstawić ją na parę tygodni.
Z kolei w nowszych badaniach sprawdzano oddziaływanie na ustrój sproszkowanej zielonej herbaty. Katechiny i kofeina mogą mieć znaczenie dla utleniania tłuszczu w trakcie wysiłku fizycznego. Badano wpływ napojów z zielonej herbaty Matcha na stopień odczuwania wysiłku oraz reakcje metaboliczne i fizjologiczne. W badaniu wzięło udział 13 kobiet (wiek: 27 ± 8 lat, masa ciała: 65 ± 7 kg, wzrost: 166 ± 6 cm).
Uczestniczki przeszły testy wydolnościowe, które pozwoliły ustalić związek między szybkością marszu a pochłanianiem tlenu. Ustalono też, przy jakiej prędkości marszu panie wydatkują 5 lub 6 MET. Jeden MET równy jest spoczynkowemu pobieraniu tlenu (ok. 3,5 ml na kg masy ciała na minutę). Dzień przed testem uczestniczki wypiły 3 napoje, a każdy zawierał 1 g sproszkowanej zielonej herbaty. Dodatkową porcję piły 2 h przed 30-minutowym spacerem z intensywnością odpowiadającą 5 lub 6 MET (5.8 ± 0.4 km/h). Odpowiedź na wysiłek mierzono między 8-10, 18-20 i 28-30 minutą pracy.
Wyniki:
- sproszkowana zielona herbata miała wpływ na RER (grupa kontrolna: 0,84 ± 0,04, sproszkowana zielona herbata: 0,82 ± 0,04),
- odnotowano zwiększone utlenianie tłuszczu podczas 30-minutowego szybkiego marszu (grupa kontrolna: 0,31 ± 0,10 g/minutę; sproszkowana zielona herbata: 0,35 ± 0,11 g/minutę).
Interpretacja:
RER to współczynnik wymiany oddechowej, współczynnik wymiany gazowej - jest on wyrażany, jako stosunek wydalania dwutlenku węgla do pochłaniania tlenu (VCO2/VO2). Inni autorzy nazywają ten parametr ilorazem oddechowym. Przy „spalaniu” węglowodanów R wynosi 1.0, przy utlenianiu tłuszczów 0.7, a białek 0.8. A więc najprawdopodobniej sproszkowana zielona herbata ma wpływ na przesunięcie współczynnika wymiany oddechowej w korzystniejszą stronę. To samo sugeruje ilość utlenianych podczas wysiłku tłuszczów.
Komentarz: w trakcie minuty marszu zostaje zużytych tylko 0,35 g tłuszczów, załóżmy, że ok. 0.4 g/minutę. Daje to 24 g tłuszczów/godzinę marszu. Z tego wynika, iż aby pozbyć się 1 kg tłuszczów potrzeba ~41.6 godzin maszerowania. Oczywiście wraz ze wzrostem intensywności wysiłku można trochę zwiększyć ilość utlenianych kwasów tłuszczowych. Przykładowo, kolarze przy tętnie 74% maksymalnego utleniali 0.79 ± 0.15 g tłuszczów/minutę (7.11 kcal/minutę), np. z WKT/FFA (wolnych kwasów tłuszczowych uwolnionych z tłuszczu podskórnego), lipoprotein w osoczu, IMTG w mięśniach itd. Na 1 kg tłuszczu przy przeliczeniu wg powyższych danych i przy zakładanym maksymalnym utlenianiu 0.8 g tłuszczów/minutę pracy, potrzeba ponad 20 h nieprzerwanego treningu. Oczywiście mowa o optymalnych warunkach i pracy o dużej intensywności. Większość populacji może liczyć na utlenianie maksymalne 0.6 g tłuszczów/minutę, 36 g/godzinę, a więc musiałaby trenować nieprzerwanie przez ~ 27.8 h.
60 kg kobieta wydatkuje ok. 603 kcal w trakcie godziny biegu w tempie 5 min/km (200 m/minutę). Z tego ¼ kcal daje ... 150,75 kcal utylizowanych z wolnych kwasów tłuszczowych. Po godzinie treningu aerobowego!
Ile to jedzenia i napojów?
Dla zobrazowania, ~ 151 kcal to:
- ok. 125 g piersi kurczaka bez skóry,
- nieco ponad połowa pączka z adwokatem,
- 335 ml napoju Red Bull (z cukrem),
- niecałe dwa duże jajka z Auchan.
Dlatego lepiej jest mniej jeść, a nie więcej trenować. Zjedzenie jednego pączka może oznaczać godzinę dodatkowego treningu.
Referencje:
Adrian B. Hodgson, Rebecca K. Randell, and Asker E. Jeukendrup “The Effect of Green Tea Extract on Fat Oxidation at Rest and during Exercise: Evidence of Efficacy and Proposed Mechanisms” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649093/
Willems MET1, Şahin MA2, Cook MD3. “Matcha Green Tea Drinks Enhance Fat Oxidation During Brisk Walking in Females” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29345213
Źródła energii do dla pracy mięśni, na podstawie badania naukowego Van Loon i WSP. 2001 “The effects of increasing exercise intensity on muscle fuel utilisation in humans” J Physiol. Oct 1, 2001 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2278845/
"Dlatego lepiej jest mniej jeść, a nie więcej trenować. Zjedzenie jednego pączka może oznaczać godzinę dodatkowego treningu."
To mi się podoba.
Im jesteśmy starsi, tym bardziej leniwi i szukamy wymówek, żeby było nam wygodniej. :)
LiptonS - a w w czym tam wymówka? Chyba w piciu sproszkowanej zielonej herbaty. Trenowanie tylko po to aby spalić nadprogramowe żarcie to strata czasu.
Im większe mamy zapotrzebowanie kaloryczne na redukcji, to na więcej sobie można pozwolić. Lecz jak ktoś nie lubi być w ciągu dnia aktywnym, to niech się męczy na niskich kaloriach. :D