Intermittent fasting w najprostszym ujęciu to dieta o charakterze przerywanego postu. Słowo fasting oznacza post, czyli powstrzymanie się od jedzenia, a w niektórych kulturach nawet od picia wody w ciągu dnia (ramadan). Prawie każdy człowiek stosuje takie rozwiązanie, z tym, że post obejmuje jedynie nocny odpoczynek i czas bezpośrednio przed zaśnięciem i po obudzeniu, a więc nie trwa tak długo (np. 6-8 godzin).

  1. Intermittent fasting nie jedno ma imię
  2. Cukrzyca atakuje na całym świecie
  3. Czy można leczyć cukrzycę dietą?
  4. Wnioski i znaczenie eksperymentu

Intermittent fasting nie jedno ma imię

dieta If - zegar

Niektórzy ludzie nie jedzą po godzinie 18:00 i następny posiłek mają dopiero po 12-13 godzinach. Klasyczny model intermittent fasting polega na poszczeniu przez 18 godzin, a dostarczaniu pokarmu tylko w ramach sześciogodzinnego okna. Może być to również krótsze, czterogodzinne okno żywieniowe i 20 godzin postu w ciągu doby. Uwaga może być to również post w wybrane dni (np. dwa razy po 24 godziny w ciągu tygodnia) lub dieta bardzo niskokaloryczna w wybrane dni (400-800 kcal w wybrane 2 dni w tygodniu i 5 dni normalnej podaży energii).

Polecamy również: Odchudzanie na OZEMPICU - spalanie tłuszczu czy mięśni?

Cukrzyca atakuje na całym świecie

Istnieje wiele błędnych przekonań i mitów dotyczących cukrzycy. Niestety, w tym tekście nie ma miejsca, aby je wszystkie omówić. Chciałbym zaznaczyć bardzo ważny fakt, często cukrzyca pojawia się u osób, które mają znaczną nadwagę, czyli otyłość. Jednak samo posiadanie nadwagi nie oznacza od razu, że ta osoba będzie chorować na cukrzycę. I odwrotnie, niektórzy ludzie mają szczęście, wygrali dobre geny na „loterii życia” i mogą odżywiać się niezdrowo, nie obserwując znaczącego przyrostu masy ciała. Często powtarzam, że to nie znaczy, że taki osobnik nie zachoruje np. na raka czy cukrzycę.

cukrzyca - pomiar cukru we krwi

Moda na negowanie współczesnej medycyny

Niezwykle często spotykam ludzi, którzy negują współczesną medycynę, twierdzą, że lekarz nie leczy przyczyn, tylko sprzedaje środki farmakologiczne. Przepraszam, ale nie zauważyłem, by ludzie zmieniali swoje przekonania i nawyki. Są uparci i niereformowalni, niektórzy jedną nogą są już nad grobem, a i tak kontynuują np. przygodę z alkoholem, tytoniem lub tuczącym jedzeniem. Tak, lekarz oferuje jakieś rozwiązanie, problem tkwi w Tobie, bo nie chcesz być aktywny fizycznie i zdrowiej się odżywiać. Dlatego u większości ludzi środki farmakologiczne rozwiązują problem tylko powierzchownie, na chwilę, są rodzajem łaty na podartą odzież.

Czy to już epidemia?

Dlatego według Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej z 2021 r. na świecie jest 537 milionów dorosłych chorych na cukrzycę, czyli choroba dotyka 1 na 10 osób dorosłych. Chiny mają największą liczbę dorosłych chorych na cukrzycę na świecie; od 2011 r. do 2021 r. liczba ta wzrosła z 90 milionów do 140,9 miliona, co stanowi wzrost o 56,6%. Częstość występowania cukrzycy wśród dorosłych Chińczyków wynosi 12,4%. Według chińskich standardów około połowa populacji ma nadwagę (BMI w zakresie 24-28) lub jest otyła (BMI przekracza 28).

Czy można leczyć cukrzycę dietą?

rozmowa dietetyka z pacjentem

Nie tylko leki!

Cytowane badanie obala niezwykle popularny mit. Przecież to pisali lekarze, a według obiegowych opinii, powinni oni oferować tylko środki farmakologiczne! Opracowanie napisali lekarz Lixin Guo z Wydziału Endokrynologii, Szpitala w Pekinie, lekarz Yue Xi z Wydziału Endokrynologii, Szpitala powiązanego z Uniwersytetem Medycznym w Jinzhou, naukowiec Wenbo Jin, pracujący na Wydziale Endokrynologii, Szpitala Centralnego Nanyang, Chiny i wiele innych osób.

Na 11 osób zaangażowanych w opracowanie dokumentu, aż osiem stanowili lekarze, wywodzący się z oficjalnego nurtu medycyny! I teraz proszę mi wyjaśnić, jakim cudem ktoś publikuje na łamach „Journal of the American Medical Association” podobne doniesienia. Przecież to jest jawne i bezczelnie działanie na szkodę przemysłu oferującego pacjentom farmakologię!

Polecamy również: Kiedy spala się tłuszcz - fakty i mity

Na czym polegało badanie?

Zastosowano jeden z popularnych wariantów intermittent fasting. W ciągu 5 dni pacjenci odżywiali się normalnie, poza tym, iż jeden z posiłków wysokowęglowodanowych zastąpiono mieszanką o nazwie „Kang zhijun B”. Jest to produkt dostarczający 435 kcal w 100 g, czyli ~87 kcal w 20 g (4 g protein, ~13 g węglowodanów, ~2,2 g tłuszczu). Czyli zamiast kolacji dostarczono 20 g „Kang zhijun B”, czyli w sumie 87 kcal. Może to oznaczać deficyt kilkuset kilokalorii, gdyby ktoś normalnie spożywał tutaj makaron lub ryż.

Z kolei w 2 dniach w tygodniu zastosowano restrykcyjną dietę, wszystkie trzy niskokaloryczne posiłki uzupełniono mieszanką „Kang zhijun A” (nieco więcej tłuszczu i mniej węglowodanów, skład prawie identyczny z „Kang zhijun B”).

Zastosowany plan dietetyczny

Przykładowy plan dietetyczny na te dwa dni wygląda następująco:

  • Śniadanie: jedno jajko + Kang zhijun™ A (20 g, 94 kilokalorie)
  • Obiad: 100 g owoców lub warzyw o niskiej zawartości cukru (takich jak ogórek, pomidor i pomarańcza) na lunch + Kang zhijun™ A   (20 g, 94 kilokalorie)
  • Kolacja: 200-400 g zielonych liściastych warzyw (takich jak szpinak i kapusta) + Kang zhijun™ A (20 g, 94 kilokalorie)

Określone całkowite dzienne spożycie energii w te 2 dni wynosi 500 kcal dla kobiet i 600 kcal dla mężczyzn dziennie. Przez pozostałe 5 dni w tygodniu śniadanie i lunch powinny być regularnymi posiłkami (zaleca się mniejsze spożycie oleju i cukru), a kolacja zostanie zastąpiona Kang zhijun™ B.

Podział na grupy

405 osób przydzielono do grup:

  • Diety intermittent fasting (opisanej wyżej, 5 dni nieco niższa podaż energii + 2 dni restrykcji po 500 kcal u kobiet i 600 kcal u mężczyzn dziennie).
  • Metforminy (lek przeciwcukrzycowy I rzutu, obecnie bije rekordy popularności. Jak działa? Obniża stężenie glukozy we krwi wskutek oddziaływania na wątrobę. Hamuje glikogenolizę (rozpad materiału energetycznego, glikogenu) i glukoneogenezę (wytwarzanie glukozy). Powoduje też lepsze „zagospodarowanie” glukozy w tkankach obwodowych (np. w mięśniach). Prawdopodobnie zmienia skład mikrobiomu jelitowego, przez co ma wpływ na zwiększoną utylizację glukozy i ilość wydzielanego GLP-1).
  • Empagliflozyny (hamuje zwrotne wchłanianie glukozy np. w nerkach, czyli prowadzi do zwiększenia wydalania glukozy z moczem i zmniejszenia jej stężenia we krwi. Dodatkowo zmniejsza stężenie sodu we krwi).

Dieta kontra leki

Stężenie hemoglobiny glikowanej (HbA1c; glikozylowana hemoglobina obrazuje stężenie cukru w ostatnich 2-3 miesiącach) w grupie spadło o 1.81% w grupie intermittent fasting,  czyli spadek był większy niż po lekach (metformina spadek o 1.5%, empagliflozyna spadek o 1.32%). Normalnie stężenie HbA1c powinno być niższe niż 6.5%, za normę uznaje się od 4 do 5.9%. Spadek o 1.81% jest niezwykle istotny.

W 16. tygodniu średnia utrata masy ciała w grupie intermittent fasting wynosiła 9.6 kg, w grupie metforminy 4.1 kg, w grupie empagliflozyny 5 kg. Z tego wynika, że interwencja dietetyczna jest blisko dwukrotnie bardziej skuteczna niż empagliflozyna i ponad dwukrotnie bardziej skuteczna niż metformina!

Polecamy również: Jak się pozbyć tłuszczu na lato? Prawda czy fałsz?

Wnioski i znaczenie eksperymentu

To randomizowane badanie kliniczne z udziałem dorosłych Chińczyków z nadwagą lub otyłością i wczesną cukrzycą typu 2 wykazało, że model diety intermittent fasting może znacząco zmniejszać stężenie cukru we krwi (glikozylowaną hemoglobinę) i powodować znaczny spadek masy ciała, w porównaniu z terapią farmakologiczną metforminą lub empagliflozyną, co czyni ją obiecującą interwencją i wczesnym leczeniem cukrzycy typu 2.

Jak widać, lekarze oferują alternatywną terapię dla cukrzycy typu 2 i podkreślają, że jest bardziej skuteczna niż leki! Czy można twierdzić, iż istnieje wielki spisek korporacji farmaceutycznych i że  „wszyscy lekarze są opłaceni, aby wciskać pacjentom leczenie skutków, a nie przyczyn choroby” („lekarze nie leczą, tylko trują lekami”)? Niech każdy sam wyciągnie wnioski z prezentowanych danych.

Referencje:

Guo L, Xi Y, Jin W, et al. A 5:2 Intermittent Fasting Meal Replacement Diet and Glycemic Control for Adults With Diabetes: The EARLY Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2024;7(6):e2416786. doi:10.1001/jamanetworkopen.2024.16786

Bailey CJ1. Metformin: historical overview https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28776081

https://www.drugs.com/metformin.html

 

 

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (3)
Gilbertoss

IF + Low Carb + produkty dobrej jakości to w kwestii odżywiania podstawa zdrowia

0
M-ka

Tak, i dlatego kiedyś ludzie jedli więcej węglowodanów i znacznie rzadziej chorowali na cukrzycę ;).
I jedli 3-5 regularnych posiłków, a IF mieli tylko w nocy.

0
Gilbertoss

M-ka bardzo Cię szanuje ale nie wiem co chcesz przez to powiedzieć i co mi zarzucić.
Trudno o rzeczywiste statystyki z dawnych lat.
IF rozumiem właśnie jako okno żywieniowe 12-16 godzin, posiłki 3-4.

0