Nie ma to jak kawka...
"Według niektórych badań kawa pita w umiarkowanych ilościach posiada pewne pozytywne, niekiedy nawet lecznicze właściwości.
- Polepsza pamięć krótkotrwałą i chwilowo podwyższa poziom IQ.
- Zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby.
- Dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentrację, a także pozytywnie wpływa na krążenie i układ trawienny.
- Przyśpiesza metabolizm, tym samym zwiększa
tempo przemiany lipidów i pomaga zapobiegać zmęczeniu mięśni.
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia u mężczyzn kamicy żółciowej.
- Przyczynia się do zmniejszenia zachorowalności na nowotwory pęcherza wśród palaczy.
- Zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona.
- Nawet do 50% zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.
- Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita i wątroby (hepatomę).
- Zwiększa efektywność środków przeciwbólowych
- Jest głównym przeciwutleniaczem w diecie osób spożywających niewiele owoców i warzyw.
- Polepsza perystaltykę jelit.
Wiele badań wskazuje, że filiżanka kawa dziennie redukuje stres oksydacyjny o prawie 40%. To bardzo istotne z punktu widzenia naszego DNA. Polifenole zawarte w kawie również chronią przed utlenianiem, regulują poziom insuliny oraz redukują stan zapalny.
Kofeina podejrzewana jest również o zapobieganie cukrzycy, choroby Parkinsona, Alzheimera, kamicy pęcherzyka żółciowego, chorób serca oraz pobudzanie przepływ żółci. Niektóre badania sugerują, że kawa redukuje prawdopodobieństwa zachorowania na raka prostaty u mężczyzn. Ponadto kofeina zwiększa nasze zdolności poznawcze i ogólnie poprawia pracę mózgu. " źródło Internet.
Minusów nie szukałem bo po co, lepiej smakować i skupiać się na plusach. Poza tym najbardziej szkodliwe według badań jest...życie, każdego doprowadza do śmierci
Idę zaparzyć kolejną
Zmieniony przez - maceek w dniu 2017-01-27 08:09:19